Berita Terkini

3 jam yang lalu: Harga RON97 turun tiga sen kepada RM2.99 seliter, harga RON95 dan diesel kekal bagi tempoh 9 Dis - 15 Dis - Kementerian Kewangan 4 jam yang lalu: PDRM menawarkan diskaun kompaun saman terpilih sehingga 80 peratus bermula esok sehingga Ahad ini sempena 100 hari Aspirasi Keluarga Malaysia 4 jam yang lalu: 5G: DNB akan diminta adakan perbincangan mengenai model sistem rangkaian borong tunggal bersama Ahli-ahli Parlimen pembangkang – Annuar Musa 6 jam yang lalu: 5,020 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: Indonesia dijangka hantar 5,000 hingga 10,000 rakyatnya untuk bekerja di negara ini, bulan depan - M. Saravanan

IKUTI KAMI


12 Masjid Wilayah Persekutuan Jadi Pusat Aduan, Kaunseling Mangsa Keganasan Rumah Tangga

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Oct 2021 1:26PM

Siti Zailah ketika sesi soal lisan pada Mesyuarat Kedua Penggal Keempat, Parlimen Ke-14 di Bangunan Parlimen hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebanyak 12 masjid di Wilayah Persekutuan dipilih sebagai pusat aduan dan khidmat kaunseling bagi membantu mangsa keganasan rumah tangga, kata Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff.

Selain itu, beliau berkata dua masjid iaitu Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Masjid Al-Ghufran di pinggiran Taman Tun Dr Ismail dijadikan pusat transit untuk mangsa.

“Inisiatif ini adalah di bawah Pelan Pengimarahan Masjid Wilayah Persekutuan 2020-2024 dan bagi memperluaskan fungsi masjid sebagai pusat komuniti setempat yang menyediakan pelbagai kemudahan termasuk sokongan psikososial dan kerohanian,” katanya yang turut memaklumkan setakat ini hanya seorang individu telah mendapatkan perlindungan di masjid.

Siti Zailah menjawab soalan Nor Azrina Surip (PH-Merbok) pada sesi soal jawab di persidangan Dewan Rakyat, yang ingin tahu jumlah pemandiri keganasan rumah tangga yang dilindungi di masjid.

Sementara itu, beliau berkata cadangan menaikkan kadar bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kepada RM1,000 adalah tertakluk kepada kelulusan dan kedudukan kewangan kerajaan.

Siti Zailah berkata kementeriannya mengemukakan cadangan itu kepada Kementerian Kewangan berikutan ia melibatkan peruntukan kewangan. 

“Pelaksanaan ini adalah tertakluk mengikut jumlah keseluruhan bantuan kepada isi rumah yang sekiranya dilaksanakan satu keluarga, ada yang mendapat lebih RM1,900 sebulan,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Teo Nie Ching (PH-Kulai) yang bertanya bilakah bantuan bulanan JKM sebanyak RM1,000 untuk golongan orang kurang upaya (OKU) akan dilaksanakan.

Pada 3 Disember tahun lepas, bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan cadangan menaikkan kadar bantuan JKM kepada RM1,000 sebulan berbanding RM200 hingga RM300 sekarang, akan dilaksanakan segera. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 11 jam yang lalu

Rapatkan Saf Di Masjid, Surau Tidak Akan Wujudkan Kluster Baharu - Pakar Kesihatan

2

Rencana 2 minggu yang lalu

Urusan Pendaftaran Taska, Pusat Jagaan Kanak-Kanak Rumit, Melecehkan?

3

Semasa 1 bulan yang lalu

JAWI Benarkan Warga Asing, Kanak-Kanak Berjemaah Di Masjid, Surau

4

Semasa 2 bulan yang lalu

Pembuat Keputusan Wanita Sektor Awam Cecah 38.2 Peratus Tahun Lepas - Siti Zailah

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Semasa 8 jam yang lalu

2 ‘Clan’ Besar ASG Tumpas Kejayaan Utama ESSCOM

oleh Mira Adilah Azmi

Semasa 4 jam yang lalu

Indonesia Akan Hantar 5,000-10,000 Rakyat Bekerja Di Malaysia Bulan Depan

Sukan 13 jam yang lalu

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia, Indonesia Setuju Konsep 'One Maid One Task'