Berita Terkini

1 jam yang lalu: Lapangan Terbang Baharu Mukah bakal sediakan aktiviti sokongan Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak (SCORE) - PM 1 jam yang lalu: 2 sekolah berasrama penuh di Perak rekod jangkitan COVID-19 2 jam yang lalu: Malaysia jana lebih RM33.9 bilion potensi pulangan perdagangan dan pelaburan bagi tempoh 8 minggu menerusi penyertaan di Expo 2020 Dubai -- PM 2 jam yang lalu: BN tidak akan bertanding pada PRN Sarawak, beri sokongan penuh kepada Gabungan Parti Sarawak - Mohamad Hasan 4 jam yang lalu: Polis kesan peserta konvoi bantah kenaikan harga barang

IKUTI KAMI


Malaysia Benarkan Kemasukan 32,000 Pekerja Ladang Termasuk Dari Indonesia

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Oct 2021 3:23PM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) mengumumkan kesediaan Malaysia untuk membenarkan kemasukan 32,000 pekerja ladang termasuk dari Indonesia.

Namun ia bergantung kepada perjanjian persefahaman (MOU) yang akan dipersetujui dalam masa terdekat, kata kementerian itu dalam satu kenyataan hari ini.

"Bagi Indonesia, penghantaran pekerja ke Malaysia memberikan manfaat kepada kedua-dua negara.

"Keputusan itu dianggap sebagai situasi menang-menang apabila bagi rakyat Indonesia, mereka akan mendapat pekerjaan dan pendapatan lumayan sementara Malaysia pula dapat menyelesaikan masalah kekurangan pekerja yang mengakibatkan kerugian besar kepada industri sawit," katanya.

Kenyataan itu dikeluarkan mengakhiri lawatan kerja tiga hari menterinya, Datuk Zuraida Kamaruddin ke Jakarta, Indonesia hari ini.

Pada lawatan rasmi ke luar negara yang pertama dilakukan sejak menerajui KPPK, Zuraida mengadakan pertemuan dua hala dengan tiga anggota Kabinet Indonesia iaitu Menteri Koordinator Bidang Perekonomian, Airlangga Hartarto; Menteri Perdagangan, Muhammad Lutfi dan Menteri Tenaga Kerja, Ida Fauziyah.

Perbincangan pada pertemuan tersebut berkisar industri sawit dan cabaran yang dihadapi oleh kedua-dua negara.

Menurut KPPK, Malaysia dan Indonesia turut menzahirkan kebimbangan berikutan kempen anti minyak sawit oleh negara-negara Kesatuan Eropah (EU), Australia dan Oceania.

"Dalam hal ini, kedua-dua negara menerusi Majlis Negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOPC) akan berusaha untuk menggembleng usaha memerangi kempen berkenaan.

"Kempen itu tidak berasas dan tidak menggambarkan kelestarian industri minyak sawit sebenar, selain bercanggah dengan komitmen EU kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) untuk mengamalkan amalan perdagangan bebas," katanya.

KPPK yang bertanggungjawab menjaga kepentingan industri sawit akan berusaha sehabis baik  untuk melindungi industri sawit negara bagi memastikan industri ini terus berkembang dan memberikan sumbangan kepada pembangunan ekonomi negara dan rakyat. - Bernama

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Selangor Tak Tolak Kemungkinan Tambah Kerusi DUN

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Negeri Laksana Penguatkuasaan Penerokaan Haram Hutan Simpan Sebelum 1 Jun - PM

Semasa 1 hari yang lalu

Belanjawan Kelantan 2022 Catat Defisit Lebih RM90 Juta

oleh Siti Norhidayatidayu Razali

Semasa 21 jam yang lalu

Sebabkan Kematian Bayi: Pembantu Rumah Indonesia Dipenjara 2 Tahun