Berita Terkini

6 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 9 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 9 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 9 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Laksanakan Semula Program Sarapan Pagi Percuma - Dr Maszlee

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 25 Oct 2021 2:02PM

Maszlee berkata, program berkenaan berupaya membantu meringankan bebanan rakyat. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan digesa menjalankan Program Sarapan Pagi Percuma (PSP) membabitkan semua murid sekolah rendah tanpa diskriminasi menjelang 2022.

Mengulangi pendirian itu, Ahli Parlimen Simpang Renggam, Dr Maszlee Malik berkata, program berkenaan berupaya membantu meringankan bebanan rakyat, termasuk golongan B40 dan M40 yang terkesan dengan pandemik COVID-19.

“Kita maklum rakyat sedang bergelut untuk meneruskan kehidupan di waktu ini (pandemik) dan saya mengucapkan terima kasih atas inisiatif kerajaan untuk membentangkan Belanjawan berfokuskan kepada 3M yang sedang dan akan dilaksanakan, iaitu memulih kehidupan, membina semula daya tahan dan memangkin pembaharuan.

“Cuma permintaan saya agar di dalam inisiatif yang dilakukan kerajaan untuk membantu rakyat, terutama B40 serta M40 ini supaya PSP kepada anak-anak sekolah rendah, seperti mana acapkali saya bawa ke dewan mulia ini dapat dijalankan menjelang tahun 2022 nanti,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sesi soal jawab sempena Mesyuarat Kedua Penggal Keempat Parlimen Ke-14 di Dewan Rakyat, hari ini.

Pada masa sama, Maszlee berharap kerajaan dapat meneruskan program itu di sekolah rendah tanpa diskriminasi, kerana pelaksanaannya dapat membantu 7,772 sekolah, lebih 2.7 juta murid dan keluarga.

Menjawab kenyataan Maszlee itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata kerajaan bertekad untuk memastikan semua rakyat yang layak memperoleh bantuan tersebut, termasuk menerusi program PSP yang membabitkan murid miskin tegar seperti pelaksanaan sedia ada.

“Yang Berhormat (Maszlee) mahu bantuan ini meliputi sarapan pagi secara percuma, dinikmati semua tanpa mengira kelas pendapatan yang sudah pasti membabitkan peruntukan amat besar.

“Ini (membantu rakyat yang layak) sudah dikaji dan masih dikaji kerajaan, sudah pasti cadangan YB ini didengar Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz,” kata Ahli Parlimen Jeli itu.

Ketika memegang jawatan sebagai Menteri Pendidikan di bawah pentadbiran Pakatan Harapan (PH), Maszlee mengumumkan PSP 2020 yang layak diterima semua murid sekolah rendah kerajaan dan bantuan kerajaan, namun ia tergendala selepas kerajaan bertukar.

Program itu bertujuan menyediakan makanan berkhasiat mengikut nilai kalori dan amalan pemakanan seimbang, bagi memastikan murid mengamalkan pengambilan sarapan, gaya hidup sihat serta merangsang proses tumbesaran dengan lebih baik. - Getaran, 25 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Pendidikan 2 hari yang lalu

Tuding Jari Tidak Selesaikan Isu Beg Sekolah Berat

2

Semasa 3 hari yang lalu

Purata Trend Kehadiran Murid Ke Sekolah 85 Peratus

3

Semasa 4 hari yang lalu

COVID-19: Petugas Parlimen Meninggal Dunia

4

Filem & TV 4 hari yang lalu

7 Filem Tempatan, Luar Negara Tidak Lulus Tayangan

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pendaftaran Automatik Pengundi Usia 18 Tahun Berkuatkuasa 15 Disember

Semasa 1 jam yang lalu

24 Pelajar Maktab Mahmud Positif, Cetus Kluster Dah Pelangi

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 13 jam yang lalu

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

Semasa 1 hari yang lalu

Pembangunan Modal Insan, Kemahiran Dilaksana Sepenuhnya Oleh KSM

oleh Aiman Sadiq