Berita Terkini

15 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 18 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 18 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 18 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 19 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Kakitangan MBPP, MBSP Enggan Vaksin Berdepan Penamatan Perkhidmatan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 22 Oct 2021 9:02PM

Jagdeep Singh Deo - Gambar dari Facebook Jagdeep Singh Deo

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GEORGE TOWN - Kakitangan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) yang enggan menerima suntikan vaksin COVID-19 akan dikenakan tindakan tatatertib atau ditamatkan perkhidmatan, kata Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Perancangan Bandar dan Desa negeri, Jagdeep Singh Deo.

Jagdeep berkata,seramai 48 orang daripada 7,002 kakitangan pihak berkuasa tempatan (PBT) di Pulau Pinang didapati enggan menerima suntikan vaksinasi COVID-19 iaitu membabitkan 29 kakitangan MBPP dan 19 MBSP.

"Pulau Pinang mengambil serius perkara ini. Bagi kakitangan yang masih enggan mendapatkan vaksin pada atau selepas 1 November 2021, tindakan tatatertib ataupun ditamatkan perkhidmatan boleh dikenakan ke atas mereka seperti yang dinyatakan dalam Pekeliling Perkhidmatan Bil 4/2021,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata daripada 29 kakitangan MBPP itu, sembilan didapati tidak boleh menerima vaksin disebabkan masalah kesihatan, tujuh enggan mendaftar bagi menerima vaksin, 10 tidak yakin dengan vaksin manakala tiga lagi mempunyai masalah disiplin.

"Di MBSP, lima kakitangan didapati mempunyai masalah kesihatan, 10 menolak vaksin, tiga enggan mendaftar manakala seorang lagi rela bersara pada 1 November ini," katanya.

Sementara itu, Jagdeep berkata pembukaan kuota bagi permohonan pelantikan Ahli Majlis baharu MBPP dan MBSP bagi 2022 dibuka kepada badan bukan kerajaan (NGO) dengan borang permohonan boleh dimuat turun menerusi laman sesawang MBPP dan MBSP bermula semalam dan tarikh akhir pencalonan adalah pada 15 Nov ini.

Beliau berkata tempoh perkhidmatan bagi 48 Ahli Majlis sedia ada di kedua-dua PBT bagi 2021 itu akan tamat pada 31 Dis ini, maka urusan pelantikan Ahli Majlis baharu bagi 2022 perlu diselesaikan sebelum berakhir 2021.

"MBPP dan MBSP masing-masing mempunyai 24 Ahli Majlis membabitkan lapan daripada PKR, empat NGO, 10 DAP dan dua Amanah di MBPP manakala MBSP pula membabitkan sembilan daripada PKR, tiga NGO, 10 DAP dan dua Amanah," katanya. - Bernama

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Politik 16 jam yang lalu

Undi 18 Beri Ruang Belia Menilai Dan Memilih - ARUS

oleh Rubini Nagarajah

Sukan 16 jam yang lalu

Bonnie Bunyai Kekal Juara Dunia Powerlifting

Semasa 19 jam yang lalu

Kerajaan Negeri Laksana Penguatkuasaan Penerokaan Haram Hutan Simpan Sebelum 1 Jun - PM

Semasa 16 jam yang lalu

Kes Pertama Omicron Dikesan Di Malaysia

oleh Susan Albert