Berita Terkini

8 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 10 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


Penubuhan RCI Tidak Ganggu Operasi Tabung Haji - Ahmad Marzuk

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 09 Oct 2021 5:18PM

Ahmad Marzuk (kanan) menyampaikan sumbangan pada Program Outreach Rakan Setia Komuniti OKP Dadah, Pengkalan Chepa di Kampung Gong Tengah, hari ini.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA BHARU - Penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) tidak akan menjejaskan pengurusan dan operasi Lembaga Tabung Haji (TH) berikutan ianya hanya membabitkan siasatan bagi tahun 2014 hingga 2020.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, operasi tetap TH akan berjalan seperti biasa.

"RCI hanya membabitkan siasatan bagi tahun 2020 dan ke belakang sahaja, justeru tidak mengganggu operasi yang terbaru.

"Kita sedang menyusun serta merangka beberapa strategi untuk memantapkan lagi pengurusan TH, dan yang terbaru adalah menukar pengurusan Tabung Haji Plantation daripada yang lama kepada yang baru bermula 1 Oktober lalu," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Program Outreach Rakan Setia Komuniti Orang Kena Pengawasan (OKP) Dadah Pengkalan Chepa di Kampung Gong Tengah, di sini hari ini.

Hadir sama, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Abdul Aziz Jusoh dan Pengarah Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Kelantan, Rahayu Ahmad.

Mengulas lanjut, Ahmad Marzuk berkata, kepercayaan orang ramai terhadap TH juga semakin pulih apabila badan itu kini merekodkan lebih 9 juta pendeposit.

Jelas beliau, perkembangan itu sangat baik kerana TH adalah institusi ulung yang menjaga bukan sahaja aspek persiapan orang ramai ke Tanah Suci, tetapi turut berperanan sebagai antara platform pelaburan komuniti Islam negara.

"Perubahan pengurusan TH Plantation juga membuatkan syarikat akan lebih berdaya maju dan Insya-Allah segala keuntungan itu akan dipulangkan kembali kepada pendeposit TH.

"Pengurusan baharu ini juga selaras dengan visi untuk melebar luas dan memantapkan lagi perniagaan TH dari sudut perladangan," katanya.

Media sebelum ini melaporkan, RCI Tabung Haji tidak akan membabitkan pengurusan ketika pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Ahmad Marzuk Shaary berkata, ia berikutan pengurusan ketika PN bergerak menggunakan model baharu untuk TH. - Getaran, 9 Oktober 2021

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 4 jam yang lalu

Bekas Timbalan Menteri Pelancongan, Seni Dan Budaya Meninggal Dunia

oleh Mira Adilah Azmi

Semasa 17 jam yang lalu

SOP COVID-19, Sokongan Untuk OKU Buta Masih Rendah - Ras Adiba

oleh Susan Albert

Semasa 13 jam yang lalu

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

Semasa 5 jam yang lalu

Dadah RM39.36 Juta Dilupus Esok - Azmi 

oleh Aiman Sadiq