Berita Terkini

5 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 10 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 12 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 15 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


443 Anak Muda Mohon Jadi Ahli DMJ

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 09 Oct 2021 4:24PM

Ahli DMJ sedang berbahas dalam persidangan DMJ tahun lalu. - Gambar ihsan DMJ

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

JOHOR BAHRU - Undi 18 dan keadaan politik negara dilihat menjadi faktor utama anak muda menonjolkan diri ke hadapan bagi membawa aspirasi dan kehendak mereka supaya tidak diketepikan. 

Ini dibuktikan menerusi 443 permohonan diterima Dewan Muda Johor untuk menjadi calon Ahli DMJ bagi sesi 2022.

Koordinator DMJ, Ahmad Solehin Abd Ghani berkata, anak muda pada masa kini semakin cakna dan ingin terbabit secara langsung dalam menyumbang kepada dasar serta polisi negara.

"Sambutan pada kali ini semakin menggalakkan. Kita menerima 443 permohonan dengan 70 peratus adalah lelaki, manakala selebihnya wanita, mewakili pelbagai latar belakang pendidikan, pekerjaan, bangsa dan agama. 

"Kami melihat faktor Undi 18 dan keadaan politik semasa antara penyebab utama anak muda ini ingin ke hadapan untuk membawa aspirasi orang muda, supaya kehendak serta suara mereka  tidak lagi diketepikan," katanya ketika dihubungi Getaran, hari ini. 

Pencarian ahli baru DMJ diadakan setahun sekali dan ini adalah kali ketiga ia dilaksanakan.

Seramai 56 ahli bersamaan 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Johor akan dipilih dan diumumkan pada minggu kedua November nanti. 

DMJ adalah platform terbuka dan bebas yang mengumpulkan wakil suara anak muda itu bagi membincang serta membahaskan usul berkaitan dasar kerajaan negeri. 
 
Menurut Ahmad Solehin, ia adalah medium demokratik yang bersifat tersusun dalam menyalurkan kritikan, saranan serta ikhtiar semak dan imbang dalam pentadbiran kerajaan negeri melalui konsep persidangan.

"Kerjasama pelbagai pihak seperti agensi kerajaan, persatuan belia, persatuan mahasiswa banyak membantu mempromosi DMJ, sekali gus menarik minat golongan muda negeri," katanya.

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 10 jam yang lalu

Tanggal Seluar Untuk Rawatan, Bakal Pengantin Wanita Dirogol Bomoh

oleh Siti Norhidayatidayu Razali

Semasa 10 jam yang lalu

Terbabas Langgar Gajah, Lelaki Maut

oleh Izlaily Nurul Ain Hussein

Semasa 10 jam yang lalu

Sunway Lagoon Kembali Meriah, Tetap Patuhi SOP Ditetapkan

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Kertas Pandora: Serah Pada Pihak Berkuasa Ambik Tindakan