Berita Terkini

37 minit yang lalu: Lebih 22.7 juta populasi dewasa dalam negara lengkap divaksinasi 3 jam yang lalu: 61 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 15 BID, jumlah korban 30,370 - COVIDNOW 3 jam yang lalu: Maghribi mahu perbincangan Israel-Palestin dimulakan semula 3 jam yang lalu: 3 maut dalam serangan di wilayah minyak di selatan Nigeria 3 jam yang lalu: Lionel Messi menang anugerah Ballon d’Or buat kali ketujuh

IKUTI KAMI


Pos Malaysia Lancar Kempen Mel Rakyat

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 09 Oct 2021 2:14PM

Kakitangan Pos Malaysia, Muhammad Ridzuan Shohaimi sibuk melakukan penghantaran kepada pelanggan kawasan perumahan. Hari ini adalah Hari Pos Sedunia. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kempen Mel Rakyat dilancarkan Pos Malaysia sempena Hari Pos Sedunia pada tahun ini bertepatan dengan aspirasi Keluarga Malaysia, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

Beliau berkata kempen ini membolehkan orang ramai berhubung antara satu sama lain dengan percuma menerusi kiriman surat seterusnya mengeratkan hubungan silaturahim dalam masyarakat terutama semasa negara dilanda pandemik. 

“Semasa pandemik, ramai yang sudah lama tidak bersua. Usaha ini amat bertepatan dengan konsep Keluarga Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Ini membawa falsafah kebersamaan atau togetherness dan hidup di sebuah negara yang mengamalkan demokrasi dan merdeka seperti Malaysia,” katanya pada program Selamat Pagi Malaysia yang disiarkan RTM sempena Hari Pos Sedunia 2021 hari ini.

Kempen Mel Rakyat yang bermula pada 4 Oktober sehingga 31 Oktober ini bertemakan 'Meraikan Legasi, Menghubungkan Masa Depan'.

Menekankan kepentingan warga Pos Malaysia terutama bagi kesinambungan dan pembangunan ekonomi serta sosial, Annuar turut menzahirkan penghargaan kepada Pos Malaysia sebagai perkhidmatan pos tertua negara yang berusia mencecah lebih 200 tahun perkhidmatan.

Beliau berkata sambutan Hari Pos Sedunia pada tahun ini bertemakan ‘Innovate to Recover’ juga melambangkan usaha dan kepentingan perkhidmatan pos di seluruh dunia dalam memastikan kelangsungan ekonomi global.

Hari Pos Sedunia, yang disambut pada 9 Oktober setiap tahun menandakan ulang tahun penubuhan Kesatuan Pos Sedunia pada 1874.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia, Charles Brewer berkata bagi meraikan sambutan ke-52 tahun Hari Pos Sedunia (WPD), Pos Malaysia akan mengeluarkan koleksi setem edisi khas dengan tema Honouring Our Past, Connecting Our Future (Meraikan Legasi, Menghubungkan Masa Hadapan).

Katanya, individu yang berminat mendapatkan koleksi tersebut boleh membelinya secara dalam talian di www.pos.com.my mulai hari ini atau di pejabat pos terpilih di seluruh negara mulai Isnin. (11 Oktober).

"Koleksi setem unik ini direka bentuk dengan menghargai masa lampau kita, sambil memperkukuhkan komitmen kita untuk menghubungkan rakyat Malaysia. Kami melakukannya dengan perasaan rasa rendah hati dan bangga," tambah Charles.

Menurut Charles koleksi itu menawarkan rangkaian setem dengan ilustrasi masa lampau dan masa kini Pos Malaysia dengan sejumlah 400,000 keping setem akan dikeluarkan bagi setiap reka bentuk, dengan nilai muka RM1.30 setiap satu.

Produk filateli lain seperti sampul Surat Hari Pertama (FDC) dan folder berharga RM0.50 dan RM6 setiap satu namun pengumpul setem boleh membeli keseluruhan set pada harga yang berpatutan RM36.10

Untuk pertanyaan lanjut mengenai setem dan produk filateli lain, Unit Setem dan Filateli Pos Malaysia boleh dihubungi melalui telefon di talian 03-2267 2267 atau e-mel ke filateli@pos.com.my.

Orang ramai juga dialu-alukan untuk menyertai perayaan WPD dengan berswafoto bersama-sama posmen di kejiranan mereka atau individu penghantaran Pos Laju dan mengucapkan Selamat #WPD2021 #TerusBerhubung #KeepingYouConnected # pos4you#PosMalaysia #KeluargaMalaysia #StrongerTogether dan tag Pos Malaysia di Facebook, Instagram atau Twitter. - Bernama

Sorotan

1

Messi Menang Ballon d’Or Buat Kali Ketujuh

2

Thailand Pertimbang Batal Rancangan Guna Kit Ujian Pantas Kesan Omicron

3

VTL Udara: Lebih 1,300 Penumpang Naiki 6 Penerbangan Dari Sepang

4

Isteri Kid Search Meninggal Dunia 

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

United Ikat Pendahulu Liga Chelsea, City Naik Ke Tangga Kedua

Semasa 14 jam yang lalu

COVID-19: Petugas Parlimen Meninggal Dunia

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Tempoh Sebulan Kemas Kini Maklumat Permohonan BKM

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 1 hari yang lalu

VTL Darat Malaysia-Singapura: Perkhidmatan Bas Mula Beroperasi Hari Ini