Berita Terkini

1 jam yang lalu: PRN Melaka: Polis tambah 1,538 keanggotaan pertingkat kawalan keselamatan, SOP - Hamzah 1 jam yang lalu: Johor, Terengganu beralih ke Fasa Empat PPN mulai Isnin - PM 2 jam yang lalu: Juara Liga Premier 2021 Negeri Sembilan FC (NSFC) tidak dapat meneruskan saingan Piala Malaysia musim ini selepas 20 pemain serta empat pegawainya disahkan positif COVID-19 2 jam yang lalu: LKIM lulus pembinaan bilik sejuk besar untuk penyimpanan stok penimbal ikan 2 jam yang lalu: Cukai RM37.6 juta: Anak Najib tarik balik permohonan gantung keputusan mahkamah tinggi

IKUTI KAMI


Gangguan Bekalan Air, Simpan Air Secukupnya - MB

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 06 Oct 2021 8:53PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pengguna di sekitar Selangor dinasihatkan agar menyimpan bekalan air secukupnya untuk kegunaan seisi rumah, susulan pelaksanaan kerja penyelenggaraan yang dilakukan Air Selangor pada 13 hingga 16 Oktober ini.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, penyelenggaraan itu amat penting bagi menggelakkan kejadian tidak diingini seperti kebocoran paip SSP 1 pada tahun lalu berulang lagi.

“Air Selangor akan melaksanakan kerja-kerja penyelenggaraan yang tertangguh sejak 2019.

“Pengguna dinasihat menyimpan bekalan air secukupnya dan merujuk laman hentitugas.airselangor.com bagi segala maklumat berkaitan,” katanya di sini.

Berdasarkan info grafik notis hentitugas.airselangor.com yang disertakan, beliau memaklumkan bahawa penyelenggaraan tersebut dilakukan bagi menambah baik aset dan fasiliti bekalan air di negeri itu.

“Sekiranya tidak dilaksanakan, berkemungkinan menyebabkan kerosakan dan gangguan bekalan air secara mengejut,” katanya.

Menurut notis tersebut, kerja penyelenggaraan itu telah mendapat kelulusan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan melibatkan pemberhentian sementara tugas Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1 (LRA SSP1).

Tempoh gangguan itu yang akan bermula jam 9 pagi 13 Oktober membabitkan 998 kawasan di sekitar Wilayah Petaling, Klang, Shah Alam, Gombak, Kuala Lumpur, Hulu Selangor, Kuala Langat dan Kuala Selangor.

Sementara itu, bekalan air akan diagihkan secara berperingkat kepada pengguna bermula pada jam 5 petang 14 Oktober, selepas kerja-kerja penambahbaikan serta penyenggaraan disiapkan dan sistem pengagihan bekalan air kembali stabil.

Bekalan air dijangka pulih sepenuhnya pada jam 9 malam 16 Oktober.

Sebagai langkah sokongan, Air Selangor akan menggerakkan 105 lori tangki air ke kawasan terjejas dengan keutamaan kepada premis kritikal seperti hospital, pusat dialisis dan upacara pengebumian.

Pembelian air menerusi lori tangki air di empat stesen pengisian air setempat bagi pelanggan komersial turut disediakan.

Senarai lengkap kawasan terjejas, pili air awam dan Stesen Pengisian Air Setempat pula boleh didapati di laman pautan di hentitugas.airselangor.com. - Getaran, 6 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Sindiket Judi Haram, Amirudin Nafi Terima Suapan

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Kerja Tambah Baik, Senggara Loji Rawatan Air Siap Dilaksanakan - Air Selangor

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Penyenggaraan Aset Kritikal Berjalan Ikut Jadual - Air Selangor

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Gangguan Bekalan Air, Orang Ramai Jangan Panik

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Bajet 2022, Bantuan Tunai Kepada Rakyat Perlu Berterusan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Lelaki Samun Kedai 24 Jam Diburu Polis

oleh Rosli Amit

Semasa 1 hari yang lalu

Hujan Lebat Lebih 4 Jam, Sungai Petani, Yan Dilanda Banjir

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 1 hari yang lalu

Anggota Bomba Dibawa Arus Meninggal Dunia

oleh Saliawati Salberi