Berita Terkini

25 minit yang lalu: 5 individu nyaris maut pokok tumbang hempap kenderaan 26 minit yang lalu: Agong nasihat umat Islam elak bazir makanan di bulan ramadan 26 minit yang lalu: MBA gesa kerajaan percepat program biodiesel B20 di seluruh negara 27 minit yang lalu: Cadangan MRSM berbayar, kos haji tumpuan Dewan Rakyat hari ini 27 minit yang lalu: Malaysia sedia bekerjasama dengan Afghanistan - PM

IKUTI KAMI


Guna Khidmat Pengusaha Pelancong Berlesen - MOTAC

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 05 Oct 2021 8:10PM

Orang ramai mengambil kesempatan menaiki kereta kabel di Langkawi SkyCab, di Pulau Langkawi, baru-baru ini. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Orang ramai digesa agar sentiasa menggunakan perkhidmatan pengusaha pelancongan yang berlesen dan berdaftar dengan pihak kementerian.

Jurucakap Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) berkata, pemantauan mendapati sebahagian besar individu masih cenderung menggunakan khidmat pengusaha pelancongan yang tidak berlesen atau berdaftar dengan MOTAC.

"Sebahagian besar pelancong dilihat lebih cenderung untuk membuat tempahan tiket pengangkutan, lawatan dan penginapan secara persendirian.

"Pengusaha yang tidak berlesen dinasihatkan memohon lesen dengan MOTAC bagi mengelakkan sebarang tindakan penguatkuasaan dikenakan," katanya.

Pasukan penguatkuasaan MOTAC sebelum ini menjalankan pemantauan terhadap aktiviti pelancongan domestik di Pulau Langkawi selama tiga hari bermula pada 1 hingga 3 Oktober lalu.

Pemantauan berkenaan diadakan di laluan pintu masuk laut dan udara ke Langkawi dan tempat-tempat yang menjadi tumpuan pelancong.

Menurut jurucakap itu, antara lokasi terbabit adalah di sekitar Kilim Geoforest Park, Tanjung Rhu, Langkawi SkyCab, Langkawi Wildlife Park, Pantai Cenang, Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi dan Terminal Jeti Kuah Langkawi.

"Fokus pemantauan adalah untuk melihat sejauh mana Tour Operating Business and Travel Agency Business (TOBTAB) patuh terhadap prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan, selain mendapatkan reaksi orang ramai yang melancong dalam suasana norma baharu.

"Pasukan penguatkuasa turut meninjau premis pelancongan bagi melihat perkembangan terkini perniagaan yang dijalankan, serta turut memaklumkan mengenai kemudahan dan kelonggaran  diberikan oleh kerajaan sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP)," ujarnya.

Katanya, antaranya adalah pengecualian Fi pembaharuan lesen, diskaun pengurangan kompaun 40 peratus dan bantuan kewangan di bawah pakej PEMERKASA dan PEMULIH.

"Hasil soal selidik juga mendapati, majoriti pelancong ke Langkawi menerusi gelembung pelancongan berpuas hati terhadap khidmat pengusaha pelancongan yang disediakan sepanjang percutian mereka," katanya.

Pelaksanaan aktiviti pemantauan SOP itu juga bertujuan memastikan Keluarga Malaysia dapat melancong ke pulau itu dengan selamat dan secara tidak langsung, membantu menjana semula pendapatan negara melalui aktiviti pelancongan domestik.

"Ia juga selaras sasaran mencapai kehadiran 400,000 pelancong ke Langkawi sehingga Disember 2021.

"Dalam masa yang sama, kejayaan Gelembung Pelancongan Langkawi ini boleh dijadikan sebagai penanda aras untuk membolehkan destinasi pelancongan lain mengadaptasikan SOP dan kaedah pengurusan yang baik, setelah negara mencapai kadar vaksinasi lengkap penduduk dewasa sebanyak 90 peratus," katanya.

Orang ramai boleh mendapatkan maklumat atau perkembangan terkini melalui laman web rasmi MOTAC di www.MOTAC.gov.my. - Getaran, 5 Oktober 2021

Sorotan

1

Batal Pengecualian Cukai: Dakwa Muhyiddin Berniat Jahat, Guan Eng Lapor Polis

2

Anwar Tiba Di Arab Saudi Untuk Lawatan Rasmi 3 Hari

3

Pemuda UMNO Lapor Polis Pembukaan Kelab Pamer Thai Hot Guy, ‘Cukup-Cukuplah’

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 jam yang lalu

Agong Nasihat Umat Islam Elak Bazir Makanan Di Bulan Ramadan

Semasa 1 hari yang lalu

Cuti Disebabkan Sakit Gigi Antara Tertinggi

oleh Wartawan Getaran

Semasa 20 jam yang lalu

Dasar, Rang Undang-Undang Dalam Usaha Menyahjenayah Cubaan Bunuh Diri Bakal Dimuktamad

Semasa 21 jam yang lalu

KKM Batal Notifikasi 6 Produk Kosmetik Mengandungi Racun Berjadual