Berita Terkini

1 jam yang lalu: Persekutuan Sukan SEA mengesahkan Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam akan berlangsung pada Mei 2022 2 jam yang lalu: Kerajaan sedang perinci satu SOP dan 9 garis panduan COVID-19 bagi peralihan ke fasa endemik - Hishammuddin 3 jam yang lalu: Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) lantik Shinya Ikeda sebagai CEO yang baharu berkuat kuasa 11 Oktober 2021 4 jam yang lalu: Bursa Malaysia dan anak syarikatnya akan ditutup esok sempena cuti umum sambutan Maulidur Rasul 2021 5 jam yang lalu: 5,434 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


Siapa Sahaja Boleh Buka Akaun Luar Pesisir - Tengku Zafrul

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 05 Oct 2021 3:31PM

Tengku Datuk Seri Zafrul Abd Aziz - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Mengikut undang-undang sedia ada, mana-mana individu boleh membuka akaun dengan bank berlesen termasuk akaun luar pesisir, kata Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abd Aziz.

Bagaimanapun, beliau berkata, individu terbabit perlu melepasi proses usaha wajar pelanggan seperti disyaratkan dalam Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (Akta 613).

Menurutnya, sektor kewangan Malaysia diselia Bank Negara Malaysia (BNM) melalui Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (Akta 758) dan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 (Akta 759).

“Aktiviti kewangan luar pesisir pula dikawal selia Lembaga Perkhidmatan Kewangan Labuan (Labuan FSA) melalui penguatkuasaan Akta Perkhidmatan Kewangan Dan Sekuriti Labuan 2010 (Akta 704) serta Akta Perkhidmatan Kewangan Dan Sekuriti Islam Labuan 2010 (Akta 705).

“Mengikut undang-undang sedia ada, mana-mana individu boleh membuka akaun dengan bank berlesen termasuk akaun luar pesisir, tetapi semua pelanggan yang membuka akaun di bank berlesen dikawal selia oleh BNM, manakala akaun di bank luar pesisir yang dikawal selia Labuan FSA perlu lulus proses usaha wajar pelanggan seperti disyaratkan Akta 613 dan juga perlindungan subsidiari,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan tambahan Lim Guan Eng (PH-Bagan) pada sesi soalan lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Sebelum itu, Guan Eng membangkitkan persoalan laporan Pandora Papers yang mendedahkan ratusan pemimpin dunia, ahli politik, hartawan, selebriti, pemimpin agama dan pengedar dadah bertindak menyembunyikan wang serta pelaburan mereka dalam hartanah, kapal persiaran dan aset lain, sepanjang 25 tahun lalu.

Mengulas lanjut, Tengku Zafrul berkata, penyiasatan yang dibuat Konsortium Antarabangsa Wartawan Penyiasatan (ICIJ) adalah membabitkan kebocoran rekod sulit 14 penyedia perkhidmatan luar pesisir yang memberi perkhidmatan profesional kepada individu atau syarikat.

“Ini untuk menubuhkan syarikat, yayasan atau entiti lain yang membuka akaun di negara yang mempunyai kelemahan dalam perundangan kewangan, tetapi kita bukan antara negara yang lemah itu,” katanya.

International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), sebelum ini mendedahkan, siasatan dijalankan mendapati ratusan pemimpin dunia, ahli politik, hartawan, selebriti, pemimpin agama dan pengedar dadah menyembunyikan wang serta pelaburan hartanah, kapal persiaran dan aset lain mereka sepanjang 25 tahun lepas.

Siasatan dikenali Pandora Papers itu menyatakan perkara itu didedahkan menerusi pemilikan 12 juta fail oleh 14 firma di serata dunia.

Menerusi pendedahan tersebut, dua individu dari Malaysia didakwa antara 336 ahli politik yang memiliki akaun luar pesisir, malah terdapat 118 syarikat luar pesisir dengan pemilik berasal dari Malaysia.

Antara nama disebut adalah Jho Low dan kaitannya dengan sebuah firma undang-undang Amerika global yang dilaporkan digunakan untuk membina jaringan syarikat di Malaysia dan Hong Kong. - Getaran, 5 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Politik 5 hari yang lalu

Pandora Papers, Anwar Curiga Dewan Rakyat Tak Bahas Isu

Sorotan

1

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

2

Bahan Kisar Siap Sedia Mudahkan Tugas Suri Rumah

3

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

4

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

Disyorkan untuk anda

Sukan 12 jam yang lalu

Indonesia Julang Piala Thomas Selepas 2 Dekad

Semasa 23 jam yang lalu

Rentas Daerah Lepaskan Kerinduan, Ziarahi Pusara Orang Tersayang

oleh Mira Adilah Azmi

Luar Negara 11 jam yang lalu

Negara Risiko Rendah, Malaysia Akan Runding Dengan Thailand

Semasa 1 hari yang lalu

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya