Berita Terkini

8 jam yang lalu: COVID: Hanya 1.5 peratus daripada 6,630 kes baharu kategori 3, 4 dan 5 8 jam yang lalu: Presiden, pengarah dan ketua pegawai eksekutif CIMB Niaga letak jawatan 8 jam yang lalu: TUDM adakan FTX Eksesais Paradise 8/2021 di beberapa pangkalan udara di Semenanjung Malaysia mulai hari ini hingga 2 November depan 8 jam yang lalu: Piala Malaysia: 3 pasukan Kumpulan C dapat kemenangan percuma selepas NSFC tidak meneruskan baki saingan Piala Malaysia 2021 akibat COVID-19 8 jam yang lalu: Permohonan kerajaan sekat guna dana US$340 juta dikaitkan dengan 1MDB didengar 6 Disember

IKUTI KAMI


CTOS Terima Arahan Penangguhan Sementara Akses CCRIS

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 02 Oct 2021 7:50AM

CTOS mendapat arahan daripada BNM mengenai penggantungan sementara akses terhadap CCRIS bagi semua agensi pelaporan kredit, berkuatkuasa semalam. - Gambar Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - CTOS Data Systems Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh CTOS Digital Bhd telah menerima arahan daripada Bank Negara Malaysia (BNM) mengenai penggantungan sementara akses terhadap Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) bagi semua agensi pelaporan kredit, termasuk CTOS, berkuat kuasa semalam.

Katanya penangguhan sementara itu adalah “langkah perlu, proaktif dan pencegahan kepada potensi ancaman siber dan kemungkinan berlakunya insiden kebocoran data dalam industri pelaporan kredit.”

“Berdasarkan keputusan penangguhan daripada BNM, kami akan menghentikan sementara laporan dan perkhidmatan yang mengandungi maklumat di platform kami,” menurut CTOS dalam makluman kepada Bursa Malaysia.

Syarikat itu menyatakan, menjaga keselamatan data pelanggan sentiasa menjadi keutamaannya dan CTOS komited untuk mematuhi syarat itu agar penangguhan berkenaan akan ditarik balik. 

“Kami bekerja dengan pantas untuk menyambung semula perkhidmatan ini secepat mungkin,” katanya sambil memaklumkan portfolio perkhidmatan yang lain masih tersedia untuk pelanggan.

CTOS berkata penangguhan sementara itu dijangka tidak memberi sebarang impak material kepada kewangannya pada masa ini. - Bernama

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Semasa 13 jam yang lalu

Najib Arah Zahid Lanjut Kontrak UKSB - Saksi

Semasa 21 jam yang lalu

Buruh Kasar Maut, Tangan Kanan Putus Jadi Mangsa Langgar Lari

oleh Rosli Amit

Semasa 1 hari yang lalu

Ahmad Zahid Tidak Lakukan Pecah Amanah - Peguam

Semasa 1 hari yang lalu

Anggota Bomba Dibawa Arus Meninggal Dunia

oleh Saliawati Salberi