Berita Terkini

9 jam yang lalu: Perdana Menteri ditahan, Sudan isytihar darurat 9 jam yang lalu: SPRM Selangor tahan tiga individu termasuk seorang eksekutif syarikat berkaitan kerajaan (GLC) 9 jam yang lalu: Rexy Mainaky dilantik semula sebagai Timbalan Pengarah Kejurulatihan - BAM 13 jam yang lalu: LKIM Kedah akan mewujudkan stok penimbal ikan sejuk beku (Q-Fish) 14 jam yang lalu: China tunda marathon Beijing susulan peningkatan jangkitan coronavirus

IKUTI KAMI


LHDN Nafi Data Bocor Diperoleh Melalui Laman Sesawangnya

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 28 Sep 2021 6:35PM

Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) hari ini menafikan dakwaan kebocoran jutaan data peribadi rakyat Malaysia untuk sistem myIDENTITY seliaan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) diperoleh daripada laman sesawangnya.

Dalam satu kenyataan, LHDN berkata siasatan dalaman telah dijalankan berhubung perkara itu dan didapati tidak berlaku sebarang kebocoran data dan maklumat seperti yang didakwa.

"LHDN memberi jaminan semua data dan maklumat yang berada dalam simpanan LHDN adalah selamat kerana ia dilindungi dengan teknologi keselamatan data yang diiktiraf," katanya.

LHDN berkata ia sedang bekerjasama dengan pihak JPN, Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA), Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi meneliti semua kemungkinan berkenaan dakwaan tersebut.

Media hari ini melaporkan pangkalan data yang dikatakan milik JPN didakwa telah dijual di forum pasaran pangkalan data terkenal. 

Penjualnya mendakwa ia mengandungi empat juta data peribadi rakyat Malaysia yang diperoleh daripada portal rasmi LHDN menggunakan Application Programming Interfaces (API) yang dibuat untuk myIDENTITY.

Pangkalan data JPN itu disertakan dengan tanda harga 0.2 BTC bersamaan dengan harga sekitar RM35,495, menurut laporan media tersebut.

Sistem myIDENTITY kendalian JPN membolehkan warganegara dan pemastautin tetap mencapai maklumat peribadi dan mengemas kini maklumat perhubungan semasa berurusan secara dalam talian dengan agensi kerajaan.

LHDN berkata pihaknya kesal dengan laporan dan dakwaan berkenaan kerana ia boleh menghakis keyakinan orang ramai khususnya pembayar cukai terhadap keselamatan data dan maklumat mereka.

Sambil menasihatkan orang ramai agar lebih berhati-hati dengan perkara yang tular seumpama itu, LHDN tidak menolak kemungkinan ia dilakukan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dengan niat untuk mengelirukan masyarakat. - Bernama

Sorotan

1

Mahkamah Benarkan Permohonan Pasport Shafee Ke New York

2

Laksanakan Semula Program Sarapan Pagi Percuma - Dr Maszlee

3

‘Hari Gelap’: Solskjaer Kesal Selepas Dimalukan Liverpool

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 23 jam yang lalu

Qiyadat Global, Program Perkasa Wanita Arab Saudi

Semasa 17 jam yang lalu

Usul Ungkai Ordinan-Ordinan Darurat Dibentang Di Parlimen

Semasa 1 hari yang lalu

RM10 Hapus Kasih Anak, Tanggang Moden Belasah Ayah Hingga Cedera

oleh Siti Norhidayatidayu Razali

Sukan 22 jam yang lalu

‘Hari Gelap’: Solskjaer Kesal Selepas Dimalukan Liverpool