Berita Terkini

4 jam yang lalu: Malaysia kekal rakan dagang, sumber pelaburan utama Filipina 7 jam yang lalu: COVID: Sembilan kluster baharu dikesan jadikan 702 kluster aktif setakat ini - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID: 7,393 kes atau 98.5 peratus kes baharu hari ini terdiri daripada kategori 1 dan 2 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: KDN teliti laporan polis terhadap golongan antivaksin sebelum ambil tindakan 8 jam yang lalu: Perbadanan Perumahan Negara (NHC) kaji semula isu-isu berkaitan skim perumahan awam dan mampu milik

IKUTI KAMI


MOSTI Peruntuk Hampir RM60 Juta Untuk R&D Vaksin COVID-19

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 18 Sep 2021 5:32PM

Tujuan pelaburan besar ini adalah untuk mengurangkan kebergantungan kepada bekalan vaksin dari luar negara seperti keluaran Pfizer-BioNTech. - Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA BHARU - Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) memperuntukkan hampir RM60 juta bagi penyelidikan dan pembangunan (R&D) vaksin COVID-19 dalam usaha mengurangkan kebergantungan kepada bekalan vaksin dari luar negara.

Timbalan menteri berkenaan Datuk Ahmad Amzad Hashim berkata daripada jumlah itu, RM54 juta disediakan kepada Malaysia Genome Institute (MGI), manakala RM2.5 juta bagi kumpulan pengkaji pembangunan vaksin menggunakan teknologi Messenger Asid Ribonukleik (mRNA).

“Peruntukan berjumlah RM2.5 juta lagi disediakan untuk tujuan pembangunan vaksin dari toksin kuman yang dinyahaktif di Universiti Putra Malaysia (UPM),” katanya selepas merasmikan program mobilisasi vaksin komuniti peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Tawang Fasa 8.0 di Pantai Senok di sini hari ini.

Beliau berkata menerusi R&D vaksin itu, kementerian menjangkakan vaksin tempatan akan dapat dikeluarkan dalam tempoh dua hingga lima tahun.

Mengulas lanjut, Ahmad Amzad berkata kementerian turut melaksanakan diplomasi sains dengan negara-negara luar serta universiti di luar negara bagi tujuan tersebut.

“Misalnya untuk kajian vaksin jenis mRNA, kita jalin kerjasama dengan Universiti Chulalongkorn, Thailand yang menjadi perintis pembangunan vaksin itu.

“Proses ini melibatkan hubungan antarabangsa di mana kementerian dan pihak berkaitan perlu memainkan peranan yang penting untuk kejayaan pembangunan vaksin,” katanya.

Ahmad Amzad juga berharap Malaysia bakal menjadi pengeluar dan pengimport vaksin terutama bagi pasaran negara-negara Islam.

“Kira berharap dengan melibatkan di peringkat awal Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) dan juga Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), kita akan mendapat manfaat sebab masyarakat Islam lebih yakin sekiranya vaksin dikeluarkan oleh negara Islam,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

10 Remaja Daki Bukit Tanpa Vaksin Dikompaun

2

Semasa 1 hari yang lalu

Rentas Negeri Tanpa Dos Lengkap? Kompaun RM2,000 Menanti Anda

3

Semasa 1 hari yang lalu

Anti Vaksin Perlu Tindakan Tegas - Khairy Jamaluddin

4

Semasa 1 hari yang lalu

Vaksin Kanak-Kanak Mampu Cegah Jangkitan COVID-19

Sorotan

1

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya

2

2 Kertas Siasatan Pandora Papers Dibuka - Bukit Aman 

3

Wayang Pacak Ke Restorasi Digital

4

Akaun Twitter KJ Paling Popular, Najib Di Tangga Keempat

Disyorkan untuk anda

Singapura 1 hari yang lalu

Singapura: Mahkamah Rayuan Kekal Keputusan Bebas Rakyat Malaysia

Singapura 13 jam yang lalu

Dr. Zarina Gurrahman Berbakti Melalui #WeAreOne

Projek #WeAreOne bukti keprihatinan warga Singapura terhadap insan yang memerlukan di Malaysia.

oleh Freda Hassan

Luar Negara 12 jam yang lalu

Solat Dengan Kapasiti Penuh Di Masjidil Haram, Masjid Nabawi Mulai Esok

Semasa 5 jam yang lalu

Bahang Api Hentikan Niat Pemuda Untuk Bunuh Diri

oleh Rafisqi Radhi