Berita Terkini

5 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 10 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 12 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 15 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


Malaysia Airlines Kemas Kini Nasihat Perjalanan Ke Langkawi

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 16 Sep 2021 7:29AM

Langkawi dipilih sebagai projek rintis gelembung perjalanan bermula hari ini (16 September). - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Malaysia Airlines telah mengemas kini nasihat perjalanannya untuk penumpang yang menuju ke Langkawi, sejajar dengan syarat perjalanan terkini oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

Malaysia Airlines berkata di bawah program gelembung perjalanan yang diumumkan sebelum ini, hanya pelancong yang telah mendapat vaksinasi sepenuhnya kecuali mereka yang berada di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) boleh melakukan perjalanan ke Langkawi manakala tanggungan atau kanak-kanak di bawah 18 tahun yang belum mendapat vaksinasi mereka perlu ditemani oleh ibu bapa atau penjaga untuk masuk ke Langkawi.

Bagaimanapun, semalam KKM telah mewajibkan penumpang berusia tujuh tahun ke atas untuk menjalani ujian COVID-19 (RT-PCR atau RTK-Antigen) sebelum berlepas.

Kebenaran untuk melakukan perjalanan akan bergantung kepada penilaian risiko yang termasuk status vaksinasi penumpang dan keputusan ujian COVID-19.

“Ujian RT PCR atau RTK Antigen boleh dilakukan di mana-mana kemudahan kesihatan atau makmal swasta dalam tempoh 48 jam sebelum berlepas dan sijil ujian dengan keputusan negatif perlu ditunjukkan di kaunter daftar masuk syarikat penerbangan,” menurut syarikat penerbangan itu dalam kenyataan.

Sebagai alternatif, pelanggan boleh membeli kit ujian kendiri yang menggunakan sampel air liur mereka sendiri dan menjalani ujian di Anjung Tinjau, Aras 5, KLIA. 

Kit ujian tersebut juga boleh dibeli melalui penyedia perkhidmatan swasta di Anjung Tinjau. 

Pegawai KKM akan mengeluarkan slip selepas selesai ujian itu dan penumpang diminta untuk menunjukkan slip tersebut di kaunter daftar masuk, menurut syarikat penerbangan itu.

“Bagaimanapun, kanak-kanak berumur enam tahun ke bawah perlu menjalani penilaian kesihatan di Anjung Tinjau, Aras 5 di KLIA dengan mengambil kira keupayaan mereka untuk mengeluarkan air liur.

“Kategori penumpang ini perlu melakukan perjalanan dengan ibu bapa atau penjaga yang sah yang telah mendapat vaksinasi sepenuhnya, keputusan ujian negatif untuk COVID-19 dan bukan kontak rapat dengan kes positif,” katanya.

Penumpang yang melakukan perjalanan ke Langkawi untuk tujuan lain selain pelancongan masih perlu menunjukkan permit polis semasa mereka memasuki terminal dan di kaunter daftar masuk.

Mereka perlu menyimpan semua dokumen yang berkaitan (slip dan sijil) untuk pengesahan semasa tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.

Maklumat lanjut mengenai nasihat terkini boleh didapati di https://www.malaysiaairlines.com/mhapp/hq/en/important-notice/malaysia/langkawi.html. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 7 bulan yang lalu

Vaksin COVID-19 Pertama Untuk Malaysia Tiba Pagi Ini

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 10 jam yang lalu

Terbabas Langgar Gajah, Lelaki Maut

oleh Izlaily Nurul Ain Hussein

Semasa 5 jam yang lalu

Awasi Iklan Palsu Kementerian Perpaduan Negara

oleh Mastura Malak

Semasa 1 hari yang lalu

Aliran Trafik Masih Terkawal - LLM

oleh Fitri Nizam

Politik 1 hari yang lalu

Solo Atau Kerjasama, UMNO Belum Buat Keputusan - Mahdzir

oleh Rafisqi Radhi