Berita Terkini

5 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 10 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 12 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 15 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


3 Juta Remaja Akan Terima Vaksin COVID-19 Tahun Ini

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 11 Sep 2021 5:50PM

Proses pemberian vaksin kepada 3 juta remaja akan dimulakan bulan ini di beberapa negeri tertentu terlebih dahulu. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GEORGE TOWN - Kementerian Kesihatan (KKM) menyasarkan keseluruhan remaja dalam negara akan menerima vaksin COVID-19 sebelum sesi persekolahan baharu bermula Januari tahun depan.

Menterinya Khairy Jamaluddin berkata proses pemberian vaksin kepada tiga juta remaja akan dimulakan bulan ini di beberapa negeri tertentu terlebih dahulu.

"Kementerian Pendidikan dijangka akan mengumumkan pembukaan sekolah secara berperingkat esok dan kami berharap dapat mencapai sasaran semua remaja divaksin seawal Januari 2022," katanya pada sidang media bersama Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow di sini hari ini.

Beliau juga berkata proses pemberian vaksin kepada kira-kira 130,000 remaja di Pulau Pinang akan bermula hujung bulan ini dan ia akan dilaksanakan di sekolah masing-masing dengan kehadiran ibu bapa mereka.

"Murid-murid akan dipanggil untuk proses vaksinasi mengikut keutamaan bermula minggu ke empat bulan ini di Pulau Pinang. Saya akan tentukan minggu depan jadual vaksinasi remaja untuk negeri-negeri lain pula," katanya.

Sementara itu Khairy berkata pihaknya belum membuat keputusan berkenaan proses pemberian vaksin untuk warga asing di Pulau Pinang secara jumpa terus seperti yang dilaksanakan di Lembah Klang sebelum ini.

Beliau seterusnya menggalakkan pesakit di tahap satu dan dua yang berisiko tinggi di Pulau Pinang menjalani kuarantin di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) di Pusat Kecemerlangan Mara (MEC) Jawi di Nibong Tebal.

Katanya beliau difahamkan kapasiti katil PKRC MEC berjumlah 1,038 namun ketika ini penggunaannya hanya 500 dan KKM menggalakkan pesakit COVID-19 di tahap satu dan dua untuk turut juga kuarantin di situ.

"Kami memerlukan kerjasama wakil komuniti dan ADUN (Ahli Dewan Undangan Negeri) untuk memujuk pesakit-pesakit yang berisiko untuk menjalani kuarantin di PKRC bagi mengurangkan kadar jangkitan," katanya.

Beliau berkata KKM juga akan membuka PKRC tambahan di Pusat Latihan Zakat (PULAZA) di Balik Pulau yang menawarkan 190 katil selain meminta pihak swasta membantu dalam penubuhan PKRC swasta memandangkan terdapat pesakit di Pulau Pinang yang memilih untuk menjalani kuarantin di PKRC swasta. - Bernama

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pemulihan Bekalan Air Cecah 98 Peratus - Air Selangor

oleh Mastura Malak

Semasa 16 jam yang lalu

Wajibkan Ujian Air Liur Tindakan Ekstrem - Pakar

oleh Susan Albert

Luar Negara 1 hari yang lalu

Durian Cetus Kekecohan Di Canberra, Disangka Gas Bocor

Luar Negara 9 jam yang lalu

Tidak Perlu Lagi Penjarakan Sosial Di Masjidil Haram