Berita Terkini

1 jam yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 1 jam yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 1 jam yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 1 jam yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 1 jam yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


Pelancongan Rentas Sempadan Antara ASEAN-China Penting Kepada Pemulihan - Ismail Sabri

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 10 Sep 2021 3:10PM

Petugas MAS memeriksa suhu badan penumpang sebelum dibenarkan naik ke kapal terbang yang menghala ke Beijing di KLIA pada 14 Februari 2020. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata beberapa inisiatif bersama berhubung ‘gelembung pelancongan’ dan peraturan kuarantin boleh diteroka antara ASEAN dan China bagi memulihkan industri pelancongan dan juga saling hubungan antara penduduk.

Beliau berkata dengan berbuat demikian setiap negara berada di kedudukan yang lebih baik untuk pulih daripada kesan COVID-19.

“Begitu juga dengan pengiktirafan bersama dokumen pengiktirafan vaksinasi, yang merupakan satu lagi bidang yang mantap untuk diteroka,” tambahnya.

Beliau berkata usaha kreatif adalah penting dalam mengembalikan hubungan antara penduduk memandangkan pandemik ini telah mengakibatkan sempadan negara diperketat, dan pelancongan masih dianggap sebagai aktiviti berisiko tingi.

“Sehubungan itu kita merasa gembira apabila ASEAN sedang membangunkan dengan aktif kerangka kerja urusan koridor pelancongan bagi memberi kemudahan kepada perdagangan rentas sempadan serta pelaburan, dan ini akan mewujudkan laluan yang mantap ke arah pemulihan dan pertumbuhan ekonomi serantau,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap secara maya di Ekspo China-ASEAN (CAEXPO) ke-18 dan Sidang Kemuncak Pelaburan Perniagaan Chin-ASEAN (CABIS) ASEAN yang berlangsung di Nanning, China.

“Gelembung pelancongan adalah satu daripada tiga faktor utama yang diketengahkan oleh Ismail Sabri di forum itu untuk menjadi asas kepada masa depan hubungan ASEAN-China, dan dalam memudahkan pemulihan ekonomi kesan impak COVID-19.

Sementara itu Ismail Sabri berkata China amat penting kepada ASEAN, terutama sebagai negara rakan yang terawal menawarkan bantuan semasa pandemik.

“Semasa kita telah menempa pelbagai kejayaan menerusi usaha bersama, ada banyak lagi yang kita boleh capai. Saya optimis bahawa ASEAN dan China akan terus meningkatkan dan mengangkat kerjasama strategik ini ke tahap lebih tinggi,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 20 jam yang lalu

Tak Kisah Digelar Dajjal, Khairy Ulang Pendirian Untuk Bertegas

2

Semasa 20 jam yang lalu

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

3

Brunei 1 hari yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

4

Luar Negara 1 hari yang lalu

Tidak Perlu Lagi Penjarakan Sosial Di Masjidil Haram

Sorotan

1

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT

2

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

3

Sultan Selangor Seru Kembalikan Penghayatan Kehidupan Rasulullah SAW

4

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

6,145 Kes Baharu Hari Ini, Terendah Sejak 4 Julai

oleh Susan Albert

Semasa 14 jam yang lalu

COVID: Kes Harian Kekal Trend Penurunan

Semasa 22 jam yang lalu

K-Drama Bukan Punca Peningkatan Kes Bunuh Diri

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Tanggal Seluar Untuk Rawatan, Bakal Pengantin Wanita Dirogol Bomoh

oleh Siti Norhidayatidayu Razali