Berita Terkini

16 minit yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 19 minit yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 22 minit yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 24 minit yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 24 minit yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


COVID-19 Beri Impak Kesihatan Mental - Dr Noor Hisham

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 10 Sep 2021 2:58PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Masyarakat di Malaysia tidak terkecuali daripada menerima impak kesihatan mental akibat situasi pandemik COVID-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata faktor sosial yang menyebabkan stres terlampau antaranya hilang pekerjaan atau sumber pendapatan, isolasi daripada rangkaian sokongan keluarga dan sahabat handai boleh memberi kesan kepada sesetengah individu yang berisiko tinggi untuk mengalami masalah kesihatan mental termasuk kemurungan.

“Sekiranya kemurungan ini gagal dikenal pasti dan dirawat dengan baik, ia berisiko untuk tingkah laku bunuh diri.

“Tingkah laku bunuh diri meliputi idea bunuh diri (suicidal ideation), rancangan bunuh diri (suicidal plan), cubaan bunuh diri (suicide attempt) dan kematian akibat tindakan bunuh diri,” katanya dalam kenyataan sempena Hari Pencegahan Bunuh Diri Sedunia, hari ini.

Tema tahun ini adalah ‘Bertindak Segera, Harapan Terbina’ bertujuan untuk meningkatkan keyakinan masyarakat bagi memainkan peranan penting dalam mencegah insiden bunuh diri dan menghapuskan stigma berkaitan tingkah laku bunuh diri.

Dr Noor Hisham berkata hingga Julai tahun ini, sejumlah 638 kes bunuh diri dilaporkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) berbanding 262 kes bagi tempoh sama pada 2020 iaitu peningkatan sebanyak 143 peratus atau 1.4 kali lebih banyak.

Selaras dengan konsep Keluarga Malaysia, Dr Noor Hisham berkata masyarakat memainkan peranan bersama bagi mengenal pasti simptom awal kemurungan dan tingkah laku bunuh diri dalam kalangan orang yang disayangi terutamanya dalam situasi COVID-19.

Ia termasuk mengambil tahu dan bertanya khabar ahli keluarga dan orang sekeliling terutamanya yang terkesan akibat pandemik, memberikan sokongan dan dorongan untuk mendapatkan bantuan dan rawatan, serta mengelakkan penularan berita, video atau gambar berkaitan kejadian bunuh diri menerusi media sosial.

Masyarakat juga perlu membuang stigma negatif terhadap keluarga serta individu dengan penyakit mental dan tidak menghakimi kejadian bunuh diri yang berlaku, di samping mengekalkan hubungan dan memberi sokongan sosial terutama selepas sesuatu krisis berlaku, katanya.

Antara inisiatif yang dilaksanakan Kementerian Kesihatan (KKM) dalam menangani isu tingkah laku bunuh diri adalah pengukuhan perkhidmatan sokongan kesihatan mental dan psikososial, sokongan terhadap usaha dekriminalisasi cubaan bunuh diri dan advokasi kempen ‘Let's TALK Minda Sihat’.

Inisiatif lain termasuk latihan berterusan kepada first-line responders seperti anggota kesihatan, polis, dan anggota bomba bagi meningkatkan kemahiran pengendalian tingkah laku bunuh diri dan mempergiat sesi libat urus dengan pelbagai kementerian serta agensi kerajaan dan bukan kerajaan.

Menurut Dr Noor Hisham, KKM akan terus komited menjalinkan kerjasama serta mengalu-alukan pelbagai agensi lain untuk mengambil bahagian dalam pelaksanaan pencegahan tingkah laku bunuh diri.

Katanya, usaha itu diharap dapat meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai kepentingan pencegahan tingkah laku bunuh diri, menghapuskan stigma terhadap tingkah laku bunuh diri dan seterusnya menurunkan kadar kematian akibat bunuh diri. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 19 jam yang lalu

Tak Kisah Digelar Dajjal, Khairy Ulang Pendirian Untuk Bertegas

2

Semasa 19 jam yang lalu

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

3

Semasa 21 jam yang lalu

K-Drama Bukan Punca Peningkatan Kes Bunuh Diri

4

Brunei 1 hari yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

Sorotan

1

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

2

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

3

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

4

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

Disyorkan untuk anda

Semasa 3 jam yang lalu

SOP PRN Melaka Perlu Lebih Ketat, Selamat Untuk Rakyat

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Kos Umrah Meningkat Ketika Pandemik - MOTAC

oleh Farhana Farush

Semasa 18 jam yang lalu

Terima 2 Suapan, Rakyat Singapura Didenda RM145,000

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 1 hari yang lalu

Biro Warga Emas Mampu Bela Nasib, Kesejahteraan Golongan Tua

oleh Farhana Farush