Berita Terkini

2 minit yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 5 minit yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 8 minit yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 10 minit yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 10 minit yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


Cherating Lesu, Perlu Bantuan Untuk Kekal ‘Bernyawa’

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 09 Sep 2021 8:30AM

Kawasan Cherating masih lengang walaupun sektor pelancongan domestik sudah dibenarkan beroperasi dengan SOP ketat di Pahang.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUANTAN - Pernah disenaraikan antara lokasi pilihan bagi pelancong dalam dan luar negara, nama Cherating seolah-olah makin ‘tenggelam’ dari peta destinasi tumpuan utama sejak kedatangan COVID-19 di Malaysia awal tahun lalu.

Penutupan terlalu lama sektor pelancongan menyaksikan ramai pengusaha chalet dan produk pelancongan di kawasan berkenaan sudah buntu dan tinggal nyawa ikan, tersepit antara meneruskan khidmat mereka atau terpaksa ‘tutup kedai’ kerana tidak lagi mampu menanggung kos operasi.

Walaupun ada usaha kerajaan negeri membantu operator pelancongan di Pahang, namun ia tidak banyak meringankan beban dipikul pengusaha chalet dan inap desa di sekitar Pantai Cherating.

Mohd Hafiz menunjukkan antara bot digunakan bagi membawa pelancong menyusuri Sungai Cherating untuk melihat kelip-kelip.
Mohd Hafiz menunjukkan antara bot digunakan bagi membawa pelancong menyusuri Sungai Cherating untuk melihat kelip-kelip.

Pemilik Hafiz Cherating Activities, Mohd Hafiz Abdul Majid, 51, mengakui sejak pandemik COVID-19 melanda negara dan keputusan kerajaan memperkenalkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Mac tahun lalu, dia terpaksa menyusun semula perbelanjaan bagi mengelak daripada terus menanggung kerugian.

 “Jika dulu, kami mempunyai antara lima hingga tujuh bot untuk ditawarkan kepada pengunjung bagi melihat kelip-kelip di sepanjang Sungai Cherating, tapi sekarang, kami hanya boleh menyediakan sebiji bot sahaja untuk satu keluarga.

“Ini sudah tentu membebankan kami yang masih perlu menanggung kos operasi seperti biasa, bil elektrik dan air serta pelbagai lagi perbelanjaan bagi menguruskan tempat ini,” katanya yang sudah mengusahakan perkhidmatan berkenaan sejak 14 tahun lalu.

Hafiz berkata, walaupun kerajaan negeri mengumumkan sektor pelancongan domestik sudah boleh dibuka sejak awal bulan ini, namun jumlah kedatangan pelancong masih belum dapat mengatasi kos operasi ditanggung kebanyakan operator di Cherating.

“Mereka (pelancong) masih belum berani untuk datang, kami pun belum bersedia sepenuhnya kerana banyak benda perlu diteliti, seperti prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan dan (lengkap) dua dos vaksin. Begitu juga kebenaran merentas negeri yang belum diberikan kerajaan, ini juga menyukarkan kami bangkit selepas terduduk sejak tahun lalu.

“Benda seperti ini masih belum jelas dan buat masa ini, pembukaan sektor pelancongan (domestik) tidak banyak mengubah suasana Cherating yang sebelum ini meriah dengan pelancong dari dalam dan luar negara,” katanya.

Baharudin berharap aktiviti rentas negeri dapat dibenarkan bagi tujuan melancong untuk memastikan sektor pelancongan kembali bernafas.
Baharudin berharap aktiviti rentas negeri dapat dibenarkan bagi tujuan melancong untuk memastikan sektor pelancongan kembali bernafas.

Sementara itu, pengusaha chalet dan kedai makan, Baharudin Zahid, 60, berkata, kerajaan perlu  meneliti jenis bantuan paling sesuai bagi menyokong sektor  pelancongan, terutamanya lokasi tumpuan pelancong yang bersifat bermusim seperti pulau dan kawasan pantai di negeri ini.

“Industri pelancongan bermusim di pulau dan pantai berbeza dengan lokasi yang boleh dikunjungi sepanjang tahun. Macam di Cherating, walaupun lokasi ini menjadi tumpuan ketika Monsun Timur Laut bagi peminat sukan luncur air, tapi boleh dikatakan sepanjang tahun boleh dikunjungi.

“Jadi, bentuk bantuan juga sepatutnya berbeza dengan pengusaha (pelancongan) di tempat lain. Kami di sini sudah dalam keadaan ‘tenat’ dan kalau sektor pelancongan tidak boleh dibuka secepat mungkin, memang bermasalah untuk kami teruskan,” katanya. - Getaran, 9 Mac 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 18 jam yang lalu

Terima 2 Suapan, Rakyat Singapura Didenda RM145,000

2

Semasa 19 jam yang lalu

Tak Kisah Digelar Dajjal, Khairy Ulang Pendirian Untuk Bertegas

3

Semasa 19 jam yang lalu

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

4

Brunei 1 hari yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

Sorotan

1

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

2

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

3

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

4

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 jam yang lalu

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT

Politik 16 jam yang lalu

Rina Jainal Nafi Keluar WARISAN

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 1 hari yang lalu

Monsun Timur Laut, 29 Pusat Pemindahan Sementara Diwujud

oleh Noortirani Guspini

Semasa 2 jam yang lalu

SOP PRN Melaka Perlu Lebih Ketat, Selamat Untuk Rakyat

oleh Aiman Sadiq