Berita Terkini

7 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 9 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


Perbaiki Segera Sistem Perolehan Tender Kontrak Bangunan Kerajaan - JPKK

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 08 Sep 2021 8:40PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan digesa memperbaiki sistem perolehan tender kontrak bangunan kerajaan, seperti perkhidmatan keselamatan dan kebersihan di sekolah serta hospital pada kadar segera.

Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK) berkata,  kajian mendapati masalah ketelusan (transparensi) dan akauntabiliti berlaku dengan sangat berleluasa dalam kalangan penerima tender kontrak semua khidmat sokongan berkenaan.

Kordinator Nasional JPKK, Danial Hakeem Azman berkata, terlalu banyak syarikat yang beroperasi di sekolah kerajaan dikesan melanggar undang-undang, termasuk menindas pekerja dengan tidak memberi gaji minimum, cuti tahunan dan cuti sakit.

"Ada yang terus beroperasi tanpa dikenakan sebarang tindakan, ada juga syarikat yang terus mendapat tender berulang kali walaupun banyak rekod aduan dikemukakan pekerja," katanya dalam satu sidang media di sini hari ini.

Jelas Danial, kajian JPKK juga mendapati, beberapa syarikat di sekolah memiliki hubungan rapat dengan ahli politik, manakala maklumat mengenai latar belakang syarikat sukar diperiksa dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), malah banyak syarikat dikesan tidak menyerahkan laporan audit ke suruhanjaya berkenaan.

"Masalah dialami pekerja pembersihan di hospital juga berpunca akibat kekebalan kontraktor yang datang dari masalah akauntabiliti dan ketidaktelusan," katanya lagi.

Atas dasar ini katanya, kerajaan digesa untuk segera mengambil beberapa langkah yang munasabah bagi memastikan pekerja barisan hadapan ini terjamin.

"Antaranya ialah senaraihitamkan syarikat bermasalah serta mereka yang mempunyai kaitan dengan ahli politik sebelum pemberian tender. 

 "Kebenaran juga hanya perlu diberi kepada syarikat Sendirian Berhad dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) sahaja. Kerajaan juga perlu menyenaraihitamkan syarikat yang disumber-luarkan atau subkontrak," tegasnya. - Getaran, 8 September 2021.

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Elak Tindakan, Guru Wajar Patuhi Pekeliling 

oleh Farhana Farush

Semasa 4 jam yang lalu

Dadah RM39.36 Juta Dilupus Esok - Azmi 

oleh Aiman Sadiq

Sukan 1 hari yang lalu

‘Hari Gelap’: Solskjaer Kesal Selepas Dimalukan Liverpool

Semasa 1 hari yang lalu

KKM Terima Aduan 156 Pengeluar Susu Formula Bayi - Khairy Jamaluddin

oleh Rubini Nagarajah