Berita Terkini

1 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 1 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 1 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 1 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 3 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


Rakyat Kelantan Perlu Segera Ambil Vaksin - Sultan Muhammad V

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 08 Sep 2021 8:05AM

Laluan khas disediakan bagi warga emas yang berkerusi roda untuk mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 secara 'walk-in' ketika tinjauan di Pusat Pemberian vaksin (PPV) Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Kampus Bachok, baru-baru ini. - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA BHARU - Rakyat negeri ini diperintah agar segera mengambil vaksin COVID-19, termasuk secara walk in di mana-mana Pusat Pemberian Vaksin (PPV) yang ada.

Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V bertitah, Kelantan perlu mencapai imuniti kelompok seperti dirancang, iaitu 80 peratus  kadar vaksinasi menjelang 30 September ini.

Setiausaha Sulit Kanan kepada Sultan Muhammad V, Datuk Nik Mohd Shafriman Nik Hassan berkata, Baginda juga menzahirkan dukacita kerana Kelantan antara negeri yang mempunyai peratus penerima vaksin terendah, iaitu 50 peratus.

"Baginda mengalu-alukan pengumuman Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mengenai peruntukan 1.2 juta dos vaksin tambahan untuk Kelantan bagi membantu mempercepatkan proses pemberian vaksin.

"Baginda benar-benar berharap rakyat negeri ini akan segera mendapatkan vaksin supaya dapat melindungi diri sendiri dan ahli keluarga mereka," katanya di sini malam tadi.

Beliau berkata, Sultan Muhammad V juga bertitah, mengambil vaksin adalah tanggungjawab setiap individu kepada diri sendiri, keluarga dan masyarakat. 

Katanya, Baginda turut merujuk kepada resolusi Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) ke-10, yang bersetuju hukum penggunaan vaksin COVID-19 adalah harus dan wajib diambil.

"Dengan kes positif di paras empat angka, Sultan Muhammad V turut menyarankan supaya semua pihak menggembleng tenaga memperluaskan program outreach di seluruh pelusuk negeri, khususnya  kawasan kampung dan pedalaman supaya masyarakat yakin akan keberkesanan vaksin. 

"Baginda amat berharap rakyat Kelantan akan segera mendapatkan vaksin supaya negeri ini tidak tercicir dalam mencapai imuniti kelompok dan menjalani kehidupan dengan lebih baik.

"Baginda juga turut merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terbabit dalam menjayakan program vaksinasi di negara ini termasuk sukarelawan, dan amat menghargai jasa petugas kesihatan merawat serta menyelamatkan pesakit COVID-19 sejak tahun lalu," katanya. - Getaran, 8 September 2021

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Keputusan Rundingan Kerusi PH Dimuktamad Esok - Gue Teck

oleh Aiman Sadiq

Sukan 1 hari yang lalu

‘Hari Gelap’: Solskjaer Kesal Selepas Dimalukan Liverpool

Semasa 1 hari yang lalu

Penyelia Tapak, Individu Pertama Dihukum Bawah Enakmen Sumber Air Di Pahang

Semasa 1 hari yang lalu

Usul Ungkai Ordinan-Ordinan Darurat Dibentang Di Parlimen