Berita Terkini

50 minit yang lalu: Persekutuan Sukan SEA mengesahkan Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam akan berlangsung pada Mei 2022 1 jam yang lalu: Kerajaan sedang perinci satu SOP dan 9 garis panduan COVID-19 bagi peralihan ke fasa endemik - Hishammuddin 2 jam yang lalu: Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) lantik Shinya Ikeda sebagai CEO yang baharu berkuat kuasa 11 Oktober 2021 3 jam yang lalu: Bursa Malaysia dan anak syarikatnya akan ditutup esok sempena cuti umum sambutan Maulidur Rasul 2021 4 jam yang lalu: 5,434 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


107 Gelandangan Sarawak Terima Vaksin COVID-19

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 07 Sep 2021 8:02PM

Seorang lelaki menerima vaksin COVID-19 menerusi Program Vaksinasi Komuniti Gelandangan di Sarawak.

oleh

Rosli Amit

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SIBU - Seramai 107 gelandangan di Sarawak telah menerima sekurang-kurangnya dos pertama vaksin COVID-19 setakat ini.

Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak, Datuk Sri Fatimah Abdullah berkata, 42 daripada jumlah itu sudah melengkapkan dua dos suntikan.

Menurut beliau, kesemua gelandangan terbabit dikenal pasti dan didaftarkan melalui operasi cerapan gelandangan di semua bahagian secara berkala sejak Januari 2021, bagi mendapat input untuk Program Vaksinasi Komuniti Gelandangan di Sarawak.

"Bilangan gelandangan sentiasa adalah berubah-ubah kerana pelbagai faktor, termasuk kehilangan pekerjaan, tempat tinggal atau sebagainya.

"Bukan sesuatu yang menghairankan jika ada yang belum masuk tersenarai dalam rekod kita," katanya  ketika mengetuai operasi bersepadu Program Vaksinasi Komuniti Gelandangan di Bahagian Sibu, malam tadi.

Turut serta dalam operasi bersepadu itu ialah  Pejabat Residen Bahagian Sibu, Majlis Pembangunan Sosial, Majlis Perbandaran Sibu (MPS), Pejabat Daerah Sibu, Jabatan Kebajikan Masyarakat Bahagian Sibu, Jabatan Kesihatan Bahagian Sibu, Hospital Sibu dan Polis DiRaja Malaysia (PDRM), RELA dan Imigresen Malaysia Sibu.

Berdasarkan statistik, Kuching memiliki bilangan gelandangan tertinggi iaitu 29, diikuti 24 di Miri, Bintulu (18), Sibu (21), Sarikei (8), Kapit (7), Serian (3) dan masing-masing satu di Samarahan serta Betong.

Mengulas lanjut Fatimah berkata, hanya gelandangan di daerah  Bintulu sahaja yang masih belum menerima vaksin setakat ini.

"Ini berikutan pendirian pihak berkuasa tempatan (PBT) yang memutuskan untuk menunggu ketibaan bekalan vaksin dos tunggal CanSino.

“Tidak semua gelandangan dapat dibawa ke pusat penerimaan vaksin (PPV) kerana ada yang perlu kita cari atau sudah berpindah tempat," katanya.

Beliau memberitahu, kerajaan negeri menggunakan tiga mekanisme bagi menjayakan program vaksinasi berkenaan, termasuk menempatkan golongan terbabit di Pusat Penempatan Sementara Gelandangan (PPSG), membawa gelandangan ke PPV atau secara bergerak.

“Kaedah ketiga itu dikhususkan ke atas individu yang mengalami komplikasi kesihatan mental dan sukar memberikan kerjasama untuk dibawa ke PPV,” katanya. - Getaran, 7 September 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 jam yang lalu

Tak Kisah Digelar Dajjal, Khairy Ulang Pendirian Untuk Bertegas

2

Semasa 3 jam yang lalu

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

3

Brunei 22 jam yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

4

Luar Negara 1 hari yang lalu

Tidak Perlu Lagi Penjarakan Sosial Di Masjidil Haram

Sorotan

1

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

2

Bahan Kisar Siap Sedia Mudahkan Tugas Suri Rumah

3

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

4

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya

Semasa 2 jam yang lalu

Terima 2 Suapan, Rakyat Singapura Didenda RM145,000

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 2 jam yang lalu

Sindiket Edar Heroin Australia, Bukit Aman Lancar Siasatan Kesan Dalang Utama

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 jam yang lalu

Tukar Segera Jenama Arak - Mufti Pulau Pinang

oleh Aiman Sadiq