Berita Terkini

1 jam yang lalu: UMNO pecat Khairy, Noh Omar manakala gantung keahlian Hishamuddin, Sharil Sufian selama enam tahun - Ahmad Maslan 1 jam yang lalu: UMNO lantik Khaled Nordin sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor yang baharu - Ahmad Maslan 3 jam yang lalu: UMNO pecat Noh Omar dalam pembersihan parti besar-besaran 5 jam yang lalu: AirAsia X mencatat 417,195 penumpang yang diterbangkan pada tahun kewangan 2022 5 jam yang lalu: Joe Biden ucap tahniah kepada Anwar, puji demokrasi Malaysia

IKUTI KAMI


Baharui Cukai Jalan, Lesen Memandu Secara 'Walk In' Di Pejabat Pos

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 04 Sep 2021 1:28PM

Orang ramai boleh datang terus ke pejabat Pos untuk memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu, tanpa perlu temu janji mulai Isnin ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Orang ramai yang ingin memperbaharu Lesen Kenderaan Motor (LKM) dan Lesen Memandu Malaysia (LMM) boleh berbuat demikian secara jumpa terus di mana-mana cawangan Pos Malaysia di seluruh negara bermula 6 September atau Isnin ini.

Dalam kenyataan pada Sabtu, Pos Malaysia menjelaskan bagi yang telah membuat janji temu untuk perkhidmatan pembaharuan Jabatan Pengangkutan Jalan boleh memilih untuk meneruskan janji temu tersebut pada tarikh, masa dan lokasi pilihan atau secara jumpa terus di mana-mana cawangan pejabat pos.

“Pelanggan juga boleh memperbaharu insurans kenderaan motor mereka menerusi kaunter pejabat pos atau secara dalam talian melalui laman web dan aplikasi mudah alih,” menurutnya.

Mereka yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh menggunakan ‘AskPos’ di laman web www.pos.com.my atau aplikasi mudah alih Pos Malaysia.

Pada Jumaat, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong mengumumkan tempoh moratorium bagi pembaharuan LKM dan LMM dilanjutkan sehingga 31 Dis, 2021.

Beliau berkata bagaimanapun, pemilik LKM yang telah tamat tempoh sah perlu memastikan kenderaan masing-masing dilindungi insurans sah dan menunjukkan sijil perlindungan insurans bagi tujuan pemeriksaan. - Bernama

Sorotan

1

Rafizi Rancang Strategi Bantu Peniaga, Pengusaha Restoran Tangani Kenaikan Kos

2

Beting Patinggi Ali Milik Malaysia, Tidak Iktiraf Sebarang Tuntutan - MINDEF

3

Adakah 3 Tokoh Penting UMNO Antara Senarai Bakal Dipecat?

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kos Haji: Kerajaan Akan Berbincang Dengan Pengendali Hotel Di Makkah, Madinah

Semasa 1 hari yang lalu

Kebenaran Keluarkan Caruman KWSP Akan Gagalkan Matlamat Penubuhan Tabung

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Konsep Madani Sebenar Berpandukan al-Quran, Rasulullah, Jika Tidak Pasti Gagal

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Bella: 'Saya Dikecam, Diugut Bunuh, Hilang Perniagaan' - Siti Bainun