Berita Terkini

22 minit yang lalu: COVID: 6,630 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,420,222 - KP Kesihatan 3 jam yang lalu: Alec Baldwin secara tidak sengaja menembak jurusinematografi, Halyna Hutchins hinggakan wanita itu maut manakala pengarah Joel Souza cedera, di set penggambaran `Rust' 4 jam yang lalu: Terbuka Denmark 2021: Lee Zii Jia mara, Aaron-Wooi Yik tersingkir 4 jam yang lalu: COVID-19: Lelaki Malaysia antara korban terkini di Singapura, semalam 6 jam yang lalu: Orang ramai dinasihatkan peka, buat persediaan awal hadapi banjir - JPS

IKUTI KAMI


UndiNegaraku Dilancar, Himpun Pergerakan Belia Seluruh Negara

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Sep 2021 10:41AM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Satu gerakan aktivis sosio politik dwipartisan berteras pendidikan pengundi dan demokrasi dilancarkan semalam, sebagai susulan terhadap kejayaan kempen Undi18.

Jurucakap Persatuan Pengundi Muda (Undi18) berkata, gerakan berkenaan yang dikenali sebagai UndiNegaraku menghimpunkan pembabitan pergerakan belia seluruh negara.

"Gerakan ini merupakan kesinambungan daripada kejayaan kempen UndiSabah dan UndiSarawak oleh pihak Undi18. 

"UndiNegaraku turut menyediakan peluang untuk semua belia mempelajari aspek kepimpinan, selain menyediakan platform buat mereka menghasilkan kandungan pendidikan sendiri melalui sumber yang tersedia, serta memberi pendedahan terhadap pelbagai isu di negeri masing-masing, " katanya.

Menurut jurucakap itu, gerakan UndiNegaraku juga berperanan sebagai wadah untuk golongan terbabit mendekati kerajaan negeri dan setempat sebagai wakil belia.

Tambahnya, penglibatan belia secara aktif dalam aspek sosio-politik di peringkat tempatan dan kebangsaan mampu membangkitkan semangat patriotik komuniti berkenaan.

" Matlamat UndiNegaraku adalah membina satu gerakan yang memperkasakan belia untuk mencerminkan, menjiwai dan meneladani setiap nilai Rukun Negara. 

"Misi UndiNegaraku akan bermula dengan usaha memupuk seramai 10,000 ejen perubahan demokrasi Malaysia menjelang 2023, " ujarnya.

Getaran difahamkan, UndiNegaraku telah didaftarkan di bawah Akta Pembangunan Belia dan Pertubuhan Belia 2007. 

Digerakkan oleh Undi18, ia khusus memperjuangkan demokrasi melalui belia, sesuai dengan peranan dimainkan golongan itu sebagai ejen perubahan. - Getaran, 3 September 2021.

Sorotan

1

Perginya Mazlan Tahir, Dunia Teater Kehilangan Bintang Hebat 

2

Neelofa, Suami Kemuka Representasi Mohon Tarik Balik Tuduhan

3

COVID: KKM Belanja Lebih RM8 Juta Untuk Pengurusan Mayat

4

Remaja 15 tahun Jadi 'Pomen' Basikal Lajak

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Anggota Bomba Dibawa Arus Meninggal Dunia

oleh Saliawati Salberi

Semasa 1 hari yang lalu

Sultan Johor Kecewa Sikap Masyarakat Buang Sampah

Sukan 1 hari yang lalu

Terbuka Denmark: Liew Daren Akan Bertemu Lee Zii Jia

Semasa 21 jam yang lalu

Ketua Menteri Nafi Pembubaran DUN Sarawak