Berita Terkini

5 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 12 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 14 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


Malaysia Belum Putuskan Isu Vaksinasi Untuk Kanak-Kanak

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 02 Sep 2021 7:37AM

Khairy Jamaluddin bercakap pada sidang media di kementeriannya semalam. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Malaysia belum membuat sebarang ketetapan mengenai vaksinasi COVID-19 terhadap kanak-kanak berumur 12 tahun, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

“Tiada sebarang kelulusan untuk vaksinasi pediatrik di Malaysia mahupun di mana-mana tempat ketika ini.

“Ia masih dalam kajian oleh agensi pengawalseliaan sama ada badan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) mahupun Pihak Berkuasa Kawalan Kesihatan Kebangsaan (NHRA).

“Sebaik sahaja kita ada cukup data untuk menyokong bahawa adalah selamat untuk memberikan vaksin kepada kanak-kanak, barulah kita akan bawa ia kepada jawatankuasa vaksin untuk pertimbangan dan membuat keputusan mengenainya,” katanya pada persidangan media mengenai perkembangan terkini COVID-19 di sini semalam.

Menurutnya pengeluar vaksin Pfizer-BioNTech, sedang dalam proses menampilkan vaksin COVID-19 khusus buat kanak-kanak dan vaksin itu mempunyai dos yang berbeza daripada dos untuk dewasa.

Beliau berkata dengan ketiadaan vaksinasi yang diluluskan untuk mereka yang berumur 12 tahun ke bawah, langkah vaksinasi orang dewasa di sekolah-sekolah akan menjadi cara terbaik untuk memastikan anak-anak yang belum diberi vaksin terselamat.

Khairy berkata Kementerian Kesihatan mungkin akan menimbangkan keperluan mewajibkan vaksinasi COVID-19 dalam usaha menangani masalah berkaitan anti-vaksin, sambil menambah bahawa beliau juga hampir mencadangkan supaya semua anggota kabinet diwajibkan mengambil vaksin.

Bagaimanapun katanya buat waktu ini kerajaan tidak akan mewajibkan pengambilan vaksin oleh orang ramai.

“Saya belum sampai ke tahap saya akan mengesyorkan supaya seluruh anggota kabinet diwajibkan untuk menjalani vaksinasi,” katanya.

Khairy berkata satu dasar baharu mengenai ujian COVID-19 akan dilaksanakan tidak lama lagi khusus bagi mereka yang menolak untuk mendapatkan vaksin, yang bukan disebabkan faktor perubatan.

Beliau berkata di bawah dasar ini, seseorang perlu melakukan ujian diri dengan alat ujian COVID-19 secara berkala untuk memastikan mereka bebas dari virus.

“Sebaik sahaja kita masuk ke fasa endemik, sama ada anda telah divaksin atau tidak, anda perlu menjalani ujian kendiri dengan kerap.

“Bagi mereka yang yang enggan divaksin, mereka perlu mempunyai jadual tertentu ujian yang perlu dipatuhi. Sama ada ia menggunakan kit ujian segera dan sekiranya ia (keputusan) positif, akan disahkan oleh ujian PCR,” katanya.

Sehubungan itu Khairy berkata kerajaan dalam mesyuarat kabinet semalam telah bersetuju menetapkan harga siling bagi alat ujian diri COVID-19.

Beliau berkata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi akan membuat pengumuman mengenai perkara itu tidak lama lagi.

Menurutnya ketika ini terdapat 11 jenama alat ujian diri COVID-19 yang telah mendapat kelulusan bersyarat oleh Kementerian Kesihatan untuk kegunaan awam. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Brunei 3 jam yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

2

Semasa 5 jam yang lalu

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

3

Semasa 5 jam yang lalu

6,145 Kes Baharu Hari Ini, Terendah Sejak 4 Julai

4

Luar Negara 9 jam yang lalu

Tidak Perlu Lagi Penjarakan Sosial Di Masjidil Haram

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Akaun Twitter KJ Paling Popular, Najib Di Tangga Keempat

oleh Susan Albert

Semasa 16 jam yang lalu

COVID-19: Peratusan Kes Sporadik Di Sabah Semakin Meningkat - Masidi

Semasa 5 jam yang lalu

6,145 Kes Baharu Hari Ini, Terendah Sejak 4 Julai

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Ratusan Lubang, Terowong Melombong Emas Haram Ditemui

oleh Mira Adilah Azmi