Berita Terkini

2 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 2 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 2 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 2 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 4 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


Perpaduan Kaum Kunci Negara Hadapi Cabaran - Agong

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 31 Aug 2021 12:36PM

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini bertitah bahawa kesepaduan sosial, integrasi nasional dan perpaduan antara kaum adalah kunci untuk negara menghadapi apa jua cabaran termasuk COVID-19.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin dalam kenyataan hari ini berkata Seri Paduka turut menasihati seluruh rakyat agar terus menjaga kesihatan diri dan turut bersatu padu dalam mewujudkan suasana persekitaran yang selamat demi untuk membendung penularan pandemik itu.

“Seri Paduka berpandangan bahawa sikap segelintir yang tidak bertanggungjawab dengan melanggar prosedur operasi standard (SOP) dan peraturan yang telah ditetapkan akan hanya membawa musibah kepada masyarakat dan turut berupaya menggugat pelan pemulihan negara yang telah dirangka.

“Oleh hal yang demikian, Seri Paduka menasihati rakyat menyedari bahawa usaha mengekang pandemik memerlukan kesepaduan dan kesatuan seluruh rakyat, pemimpin serta kerajaan dengan menolak perbezaan pendapat dan mengetepikan pertikaian politik agar wujud simbiosis erat antara semuanya dalam berjuang untuk membawa negara merdeka dari pandemik yang melanda,” kata Ahmad Fadil.

Ahmad Fadil berkata Al-Sultan Abdullah turut menzahirkan kesyukuran kerana pada usia kemerdekaan negara menginjak ke-64 tahun, perpaduan dan keharmonian rakyat terus menjadi asas kukuh dalam mengekalkan kestabilan, keamanan dan kemakmuran negara.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja berkata Seri Paduka bertitah bahawa meskipun sambutan Hari Kebangsaan kali ini merupakan tahun kedua rakyat meraikannya dalam suasana ancaman pandemik COVID-19, namun ia tidak menghalang dan mematahkan semangat patriotisme dan kesatuan untuk terus meraikan hari yang penuh bersejarah.

“Seri Paduka mengajak rakyat mengimbau kembali enam dekad yang lalu di mana semangat patriotisme dan cintakan tanah air telah menyatu-padukan rakyat sekaliannya dengan tekad dan iltizam untuk bangkit menentang penjajah sehingga kemerdekaan yang diidamkan menjadi sebuah realiti.

“Justeru, Seri Paduka menzahirkan pandangan bahawa sekiranya semangat dan roh perjuangan enam dekad yang lalu diterap dan disuburkan kembali pada hari ini, nescaya negara juga berupaya untuk merdeka dari ancaman pandemik COVID-19 buat selama-lamanya,” kata Ahmad Fadil.

Bersesuaian dengan tema sambutan Hari Kebangsaan 2021 iaitu Malaysia Prihatin, Al-Sultan Abdullah turut menyeru kerajaan untuk terus merangka dan menyusun pelan tindakan untuk membantu rakyat yang terkesan dan mengembalikan semula iklim ekonomi yang sihat.

Seri Paduka bertitah rakyat wajar untuk terus dilindungi agar dapat berdiri tangkas menghadapi impak negatif kemelut ini.

“Seri Paduka turut menyeru Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) juga hendaklah terus diperkasa bagi membolehkan negara mencapai imuniti kelompok yang diharapkan. Manakala, rakyat juga sewajarnya turut berpegang teguh kepada prinsip “Malaysia Prihatin” dengan segera mendapatkan vaksin bagi melindungi diri, keluarga dan komuniti,” kata Ahmad Fadil.

Al-Sultan Abdullah turut merakamkan ucapan terima kasih kepada semua petugas barisan hadapan negara merangkumi petugas kesihatan, pasukan keselamatan, penjawat awam, para sukarelawan dan orang perseorangan yang telah menabur khidmat bakti kepada masyarakat dan negara.

Seri Paduka turut mengajak rakyat untuk mengingati dan menghargai para pejuang dan patriot kemerdekaan serta anggota pasukan keselamatan yang telah berkorban sehingga berjaya menyelamatkan negara daripada belenggu penjajah dan seteru negara.

Ahmad Fadil berkata Al-Sultan Abdullah serta Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah turut mendoakan negara terus berada dalam rahmat dan perlindungan Allah SWT daripada segala musibah dan pandemik COVID-19.

Dalam pada itu, Al-Sultan Abdullah turut menzahirkan ucapan selamat menyambut Hari Kebangsaan kepada seluruh rakyat Malaysia di negara ini mahu pun mereka yang berada di luar negara.

“Seri Paduka merafakkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia-Nya telah mengizinkan Baginda dan seluruh rakyat Malaysia untuk bersama-sama meraikan sambutan Hari Kebangsaan bagi 2021,” kata Ahmad Fadil. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Agong Zahir Harapan MoU Kerajaan, PH Akhiri Kemelut Politik

2

Kolum 1 bulan yang lalu

Sejarah (Pengkhianat) Melayu, Episod Sedih Tak Pernah Berakhir

3

Kolum 1 bulan yang lalu

Elvis Sebuah Impian (Sebuah Rencana Kemerdekaan)

4

Kisah Kita 1 bulan yang lalu

Guru Kreatif Semarak Minat Pelajar Sambut Merdeka

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 4 jam yang lalu

Edar Syabu, 2 Sahabat Dihukum Mati

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 1 hari yang lalu

PRN Melaka: Rakyat Lega, SOP Baharu Kekang Penularan COVID

Sukan 13 jam yang lalu

Muthu Dakwa Masih Presiden POS

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia Benarkan Kemasukan 32,000 Pekerja Ladang Termasuk Dari Indonesia