Berita Terkini

1 jam yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 1 jam yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 1 jam yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 1 jam yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 1 jam yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


Selangor Tak Beri Tauliah Mengajar Agama Pada Ahli Politik

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Aug 2021 1:06PM

Sidang DUN Selangor hari ini dimaklumkan bahawa kerajaan negeri tidak memberikan tauliah mengajar agama pada ahli politik. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor diberitahu hari ini bahawa permohonan tauliah mengajar agama Islam tidak akan diberikan kepada individu berstatus ahli politik di negeri ini.

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari berkata perkara tersebut telah diperkenankan Ahli Dewan Diraja Selangor dalam Mesyuarat Dewan Diraja Selangor (Mesyuarat Diraja Selangor Bilangan 15) yang bersidang 4 Mac 2019. 

Amirudin menjelaskan Jawatankuasa Tauliah Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) pada 6 April 2021 juga memutuskan mana-mana ahli politik yang mempunyai tauliah mengajar dan masih berkuat kuasa, dikekalkan hingga tamat tempoh sah tauliah dengan bersyarat.

Katanya syarat tersebut ialah individu tersebut perlu menyampaikan ceramah tanpa menyentuh isu-isu politik kepartian, mengaitkan individu tertentu dan menyebar fitnah, selain dapat menjaga akhlak dan kemuliaan masjid serta surau sebagai pusat ilmu dan dakwah setempat.

“Tempoh tamat (tauliah mengajar) adalah setahun sehingga dua tahun dari tarikh kelulusan tauliah dikeluarkan. Jadi jika ada yang mahu memperbaharui semula tauliah tersebut, semua yang mempunyai jawatan jelas dalam politik tidak dibenarkan menyambung tauliah masing-masing,” katanya.

“Seramai 31 ahli politik masih memegang tauliah mengajar agama dan sah sehingga tamat tempoh mereka di Selangor,” katanya yang menjawab soalan Syamsul Firdaus Mohamed Supri (PH-Taman Medan) pada persidangan DUN Selangor di Bangunan Dewan Negeri Selangor, Shah Alam, hari ini.

Syamsul Firdaus ingin mengetahui sama ada individu berstatus ahli politik tidak akan diberikan tauliah mengajar dan jumlah ahli politik yang pernah atau masih memegang tauliah mengajar agama Islam di negeri ini.

Sementara itu, Exco Kesihatan Awam, Perpaduan, Pembangunan Wanita dan Keluarga negeri Dr Siti Mariah Mahmud  berkata sejumlah 191 kes keganasan rumah tangga dari bulan Januari hingga Mei lalu didaftarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) untuk diberi bimbingan dan runding cara.

Katanya jumlah itu melibatkan 69 kes bagi daerah Petaling; Hulu Langat (38),Gombak (28), Klang (16), Sepang (15), Kuala Langat (14), Kuala Selangor (enam), Hulu Selangor (tiga) dan Sabak Bernam (dua). 

Beliau menjawab soalan Haniza Mohamed Talha (Bersatu-Lembah Jaya) yang ingin mengetahui usaha dilakukan serta perancangan masa depan Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam Selangor bagi menangani isu penderaan fizikal dan mental, serta jumlah kes yang telah ditangani sehingga ke peringkat memberi pembelaan kepada mangsa. - Bernama

Sorotan

1

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT

2

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

3

Sultan Selangor Seru Kembalikan Penghayatan Kehidupan Rasulullah SAW

4

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

Disyorkan untuk anda

Semasa 15 jam yang lalu

3 Skuad Elit Polis Mampu Tangani Jenayah Utama, Pembubaran 1 Kesilapan

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Sunway Lagoon Kembali Meriah, Tetap Patuhi SOP Ditetapkan

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Kos Umrah Meningkat Ketika Pandemik - MOTAC

oleh Farhana Farush

Sukan 1 hari yang lalu

Indonesia Julang Piala Thomas Selepas 2 Dekad