Berita Terkini

28 minit yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 31 minit yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 34 minit yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 36 minit yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 36 minit yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


PM, Sila Beri Lebih Perhatian Pada Kampung Baharu Cina - MCA

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Aug 2021 10:30AM

Ti Lian Ker - Gambar dari laman rasmi Parlimen

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob digesa untuk memberi lebih perhatian terhadap kebajikan dan kepentingan penduduk Kampung Baharu Cina di seluruh negara.

Naib Presiden MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker berkata, Kampung Baharu Cina merupakan penempatan khas di Malaysia yang membentuk akar cara hidup sosial, ekonomi, budaya dan agama kaum Cina seperti diperjuangkan parti berkenaan selama ini.

Menurut beliau, MCA merupakan sebuah parti yang memiliki jangkauan, titik sentuhan dan jaringan di setiap Kampung Baharu Cina dalam negara.

“Sejak MCA kehilangan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), kebajikan penduduk Kampung Baharu diabaikan dan banyak isu yang tidak dapat diselesaikan seperti hak milik tanah, aktiviti pertanian, penternakan, industri pondok dan kecil, pengangguran belia serta penempatan luar bandar.

“Hal ini memberi tekanan besar kepada penduduk Kampung Baharu akibat jaringan dan perhubungan mereka terputus begitu sahaja,” katanya.

Lian Ker berkata, beliau menerima banyak aduan daripada penduduk Kampung Baharu Cina, yang menyatakan kekeliruan secara kolektif, sejak kewujudan Malaysia Baharu tiba pada tahun 2018.

“Sebelum tahun 1970, tidak ada peruntukan khas pemerintah untuk pembangunan Kampung Baharu.

“Pada tahun 2000 hingga 2005, Presiden MCA ketika itu, Tan Sri Ong Ka Ting, sebagai Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, berjaya memperoleh bantuan berjumlah RM209 juta, sebagai tambahan kepada peruntukan pembangunan Kampung Baharu Cina bernilai RM117.46, menjadikan jumlah keseluruhan dana mencecah RM326.55 juta untuk tempoh tersebut,” katanya.

Kesejahteraan, kemudahan sosial dan baik pulih prasarana tegas beliau, amat kritikal untuk kesejahteraan berterusan penduduk Kampung Baharu Cina.

“Transformasi sosio-ekonomi yang dimaksudkan memerlukan perkongsian pintar dengan pelbagai pihak berkepentingan termasuk kerajaan, organisasi bukan kerajaan, sektor swasta dan masyarakat setempat,

“Dalam hal pentadbiran Kampung Baharu Cina, kami memerlukan seorang menteri atau paling tidak seorang timbalan menteri yang dapat menekankan, memahami dan memahami keperluan dan harapan daripada penduduk di situ,” katanya. - Getaran, 25 Ogos 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 bulan yang lalu

Pemimpin Parti PN Hadir Perjumpaan Bersama Muhyiddin

2

Semasa 3 bulan yang lalu

PAR Tolak Sin Woon Selesai Isu Musang King Haram

3

Politik 6 bulan yang lalu

PAS Komited Pertahan Penyatuan Ummah - Timb Presiden

4

Semasa 7 bulan yang lalu

MCA Kekal Bersama BN, Pastikan Kemenangan - Wee Ka Siong

Sorotan

1

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

2

Sultan Selangor Seru Kembalikan Penghayatan Kehidupan Rasulullah SAW

3

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

4

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kos Umrah Meningkat Ketika Pandemik - MOTAC

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Sunway Lagoon Kembali Meriah, Tetap Patuhi SOP Ditetapkan

oleh Rubini Nagarajah

Sukan 3 jam yang lalu

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

Semasa 9 minit yang lalu

Peniaga Lega, Pasar Payang Kembali Meriah

oleh Ana Maria Yusof