Berita Terkini

5 minit yang lalu: Malaysia akan hantar 75 anggota pasukan SMART bantu misi SAR susulan gempa bumi di Turkiye - Armizan 6 minit yang lalu: Kertas Putih Kesihatan dalam fasa akhir disiapkan - KKM Putrajaya 6 minit yang lalu: Wartawan perlu bicang isu serantau termasuk krisis Rohingya - Fahmi 8 minit yang lalu: Isu Indra ganggu fokus Zii Jia 8 minit yang lalu: Pembukaan tanah projek ECRL di Selangor tidak babit penyahwartaan hutan simpan

IKUTI KAMI


Sate Daging Wagyu Enak, Harga Berbaloi

Menggunakan daging wagyu jenis A5 yang disahkan halal, wagyu skewer memberi kelainan kepada pengunjung untuk merasai sendiri keenakan daging yang paling mahal di pasaran pada harga berpatutan.

Selera Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 10 Sep 2022 6:00PM

Suasana di Gerai JONETZ by Don Don Donki ketika pengunjung menunggu giliran untuk mendapatkan pesanan wagyu skewer - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Tampil dengan konsep ala-ala sate, wagyu skewer makanan jalanan popular di Jepun yang kini dijual di hadapan pusat beli-belah Lot 10, Bukit Bintang, Kuala Lumpur mula digilai masyarakat di negara ini.

Menggunakan daging wagyu jenis A5 yang disahkan halal, wagyu skewer memberi kelainan kepada pengunjung untuk merasai sendiri keenakan daging yang paling mahal di pasaran pada harga berpatutan.

Pengurus Pasaraya JONETZ by Don Don Donki, Sivaneswaran berkata daging wagyu produk Jepun yang paling terkenal di pasar raya itu, lazimnya dijual dalam bentuk stik dengan berat melebihi 100 gram sahaja boleh mencecah harga lebih RM100.

''Jadi, kami mula mengambil inisiatif dengan menjual wagyu skewer yang harganya mampu milik sekali gus bertujuan memikat lebih ramai pelanggan di negara ini merasai daging wagyu buatan Jepun, yang merupakan identiti makanan negara matahari terbit itu.

"Itu adalah sebab utama kami (promosi wagyu skewer) selain ia memudahkan pelanggan untuk menikmatinya sebagai hidangan 'mobile food' (boleh dibawa ke mana-mana)," katanya kepada Bernama.

Wagyu skewer hanya dipanggang dengan menggunakan garam dan lada sebagai perasa bahkan tidak melibatkan sebarang perapan - Gambar Bernama
Wagyu skewer hanya dipanggang dengan menggunakan garam dan lada sebagai perasa bahkan tidak melibatkan sebarang perapan - Gambar Bernama

Mula dijual sejak Ramadan lepas, Sivaneswaran berkata wagyu skewer hanya dipanggang dengan menggunakan garam dan lada sebagai perasa bahkan tidak melibatkan sebarang perapan bagi mengekalkan rasa asli daging tersebut.

"Apa yang penting, kami mengikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan dari mula hingga akhir proses pembuatan wagyu skewer termasuklah dari segi cara memotong daging, penggunaan lidi dan memasak.

"Semua perkara itu harus dititikberatkan dan tidak boleh dilakukan secara sambil lewa agar kualiti wagyu skewer dapat dikekalkan," katanya.

Menurutnya, wagyu skewer yang dijual dalam dua pilihan iaitu biasa dan premium masing-masing dengan harga RM16 dan RM20, mendapat permintaan tinggi selepas tular di media sosial dalam tempoh tiga bulan pertama beroperasi.

"Secara puratanya, kami dapat menjual sehingga 1,500 batang sehari bagi jenis biasa dan 300 batang sehari bagi jenis premium, dengan lebih 300 kilogram seminggu daging wagyu, yang diambil secara terus daripada pembekal setiap hari," katanya yang turut mengetengahkan makanan jalanan itu pada festival tahunan Bon Odori di Shah Alam, baru-baru ini.

Wagyu skewer dijual dalam dua pilihan iaitu biasa dan premium masing-masing dengan harga RM16 dan RM20 - Gambar Bernama
Wagyu skewer dijual dalam dua pilihan iaitu biasa dan premium masing-masing dengan harga RM16 dan RM20 - Gambar Bernama

Sementara itu, Sivaneswaran berkata makanan yang bersifat universal menjadi elemen penting dalam menghubungkan budaya antara Jepun dan Malaysia. 

"Tujuan kami buat wagyu skewer ini kerana mahu memperkenalkan makanan Jepun kepada masyarakat Malaysia sekali gus mempromosi dan mengeratkan persahabatan antara kedua-dua negara tersebut," katanya.

Seorang pelanggan Syazana Mohd Asrah, 38, dari Kajang yang juga peminat daging wagyu berpandangan harga yang ditawarkan sangat berbaloi dan semua golongan mampu membelinya.

"Semua orang tahu daging wagyu sememangnya harganya mahal dan langkah ini wajar dilakukan agar semua pihak boleh mencuba keenakannya," katanya.

Kesempatan pulang ke tanah air selepas pandemik COVID-19 pula membuka peluang kepada Nadia Malit, 35, dan keluarganya untuk mencari pelbagai jenis makanan viral termasuk wagyu skewer di ibu kota.

"Saya selalu dengar orang kata wagyu skewer ini sedap, jadi hari ini kami ingin mencubanya dan terbukti ia memang sedap dan sangat 'berjus'," katanya yang berhijrah ke Manchester, United Kingdom sejak 12 tahun lepas. - Bernama

Isu Pada

Swadaya Meerqeen

10 Sep 2022

Berita Berkaitan

1

TARA 1 minggu yang lalu

Daphne Iking Kongsi Tip Bawa Keluarga Bersama Rakan 'Travel' Luar Negara

2

TARA 1 bulan yang lalu

Rakyat Malaysia Mula Mengintai Jepun Untuk Percutian Musim Sejuk

3

TARA 1 bulan yang lalu

Tokyo Town 101 Ubat Kerinduan Percutian Ke Jepun

4

Sukan 2 bulan yang lalu

Saya Harap Kami Telah Banggakan Bola Sepak Asia - Jurulatih Jepun Moriyasu

Sorotan

1

Tubuh Parti Baharu Jika Benar Khairy Ada 'Magnet' - Puad

2

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?

3

Selepas 2 Tahun Suram, Thaipusam Tahun Ini Disambut Meriah