Memasak bukan lagi satu tugasan yang rumit atau memenatkan. Dengan pelbagai pilihan produk makanan di pasaran, memasak kini mungkin menyeronokkan bagi sesetengah orang. Lebih-lebih lagi dalam kalangan suri rumah yang rutin hariannya padat, begitu juga wanita bekerjaya.
Selain membeli makanan segera, anda juga boleh membeli campuran rempah-ratus dan bahan-bahan tumisan untuk menjimatkan masa.
Tidak perlu lagi mengupas, menghiris bawang, halia, kunyit, lengkuas dan sebagainya. Hanya beli bahan kisar siap sedia dan anda boleh sediakan hidangan kegemaran pada bila-bila masa.
Salah satu produk yang boleh dijadikan pilihan ialah Kitchen Saver yang dipasarkan oleh Anggun Lufya Empire Sdn Bhd. Produk bumiputera yang menjengah pasaran sejak April 2020 ini menghimpunkan pelbagai jenis bahan kisar terdiri daripada Bawang Putih Kisar, Bawang Holland Kisar, Bawang Besar Kisar, Kunyit Kisar, Lengkuas Kisar, Serai Kisar, Cili Padi Kisar, Cili Kering Kisar dan Halia Kisar.
Menurut Pengarah Syarikat, Nur Harfiza Hashim,33, produk yang dipasarkan oleh syarikat mereka menjanjikan pengalaman memasak yang mudah dan menjimatkan masa.
Bahkan, tiada bahan pengawet serta pewarna tiruan. Jika disimpan dalam peti sejuk, ia tahan sehingga sebulan. Manakala, jika di peti sejuk beku tahan sehingga setahun.
“Apabila kami memperkenalkan produk ini, ramai ingin tahu sama ada ia berkualiti atau sebaliknya. Berdasarkan maklum balas yang kami terima, termasuklah daripada pelakon popular Zara Zya, dia berpuas hati dengan bahan kisar Kitchen Saver.”
“Menurut Zara Zya, tekstur bahan kisar daripada kami tidak terlalu lumat, berbeza dengan produk lain di pasaran. Selain itu, suka saya kongsikan di sini bahawa produk kami mampu bertahan selama sebulan jika di simpan dalam ruang simpanan biasa peti sejuk. Manakala jika disimpan di dalam tempat beku ia mampu bertahan selama setahun.”
"Malah, untuk menarik perhatian pengguna, kemasan atau label produk kami juga direka khas mengikut tema tertentu khususnya pada hari perayaan,” ujar Harfiza.
Sebagai jenama bahan mentah kisar kasar yang pertama di Malaysia, Kitchen Saver terus berusaha untuk mempersembahkan produk yang dijamin berkualiti, bersih dan halal.
Selain diiktiraf halal, ia juga menerima khidmat nasihat serta bekalan bahan mentah daripada Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).
Jika anda penggemar hidangan asam pedas, jom cuba buat sendiri di rumah. Resipi berikut dikongsi oleh Kitchen Saver.
Asam Pedas Ikan Kembung
Bahan-bahan:
1 sudu bawang besar Kitchen Saver
1/2 sudu bawang putih Kitchen Saver
1 sudu serai Kitchen Saver
1 sudu halia Kitchen Saver
1 sudu lengkuas Kitchen Saver
3 sudu cili kering Kitchen saver
2 keping asam keping
Air untuk kuah (ikut selera anda, jika mahu kuah yang cair guna lebih air)
Daun kesum
Bunga kantan
1 biji bawang besar (dibelah dua)
Kacang bendi
Garam secukup rasa
Ikan kembung - digoreng dulu (boleh juga gunakan yang mentah)
Tomato
Cara membuatnya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bahan-bahan kisar dari Kitchen saver tadi dan biar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan asam keping, air mengikut selera.
3. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan bawang besar yang telah dibelah dua.
4. Setelah mendidih masukkan bendi dan garam secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan ikan kembung dan tomato. Biarkan seketika dan tutup api.
Gambar: Kitchen Saver