Berita Terkini

53 minit yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap dengan kelajuan sehingga 30 Mbps bantu rakyat jimat RM480 sepanjang 24 bulan tempoh kontrak - Fahmi Fadzil 54 minit yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap tawar perkhidmatan data tanpa had untuk B40, veteran, OKU & warga emas berharga RM69 sebulan mulai Mac - Fahmi Fadzil 2 jam yang lalu: PRN: Negeri Sembilan cadang bubar DUN 1 Jun ini 2 jam yang lalu: Perkeso terima 60,000 laporan kes kemalangan di tempat kerja setahun 2 jam yang lalu: Konsep Malaysia Madani boleh diperluaskan ke Peringkat ASEAN - Fahmi Fadzil

IKUTI KAMI


Status OKU Tidak Halang Azizah Dalami Al-Quran

Azizah mempelajari al-Quran menggunakan kod tangan Quran iaitu hanya perlu mengingatinya melalui huruf sahaja tanpa dibaca melalui tanda baris dengan dibantu tenaga pengajar atau dikenali sebagai ‘dai pekak’ yang berpengalaman.

Refleksi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 12 Dec 2022 8:07AM

Qariah Orang Kelainan Upaya (OKU) Azizah Saari menggunakan pengisyaratan huruf-huruf Quran dengan Kod Tangan Quran pada majlis Khatam Quran OKU di Kompleks Tuanku Muhriz USIM - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

NILAI - Meskipun mengalami kesukaran mempelajari ilmu al-Quran secara normal, ia tidak mematahkan semangat Azizah Saari, 41, yang merupakan Orang Kurang Upaya (OKU) pendengaran dan pertuturan untuk mendalami dan khatam kitab suci itu.

Berpegang kepada prinsip ‘di mana ada kemahuan, di situ ada jalan’, Azizah mencari peluang mempelajari bacaan al-Quran secara bahasa isyarat daripada kelas anjuran Yayasan Pendidikan al-Quran bagi Anak Istimewa (Faqeh) yang diketahuinya menerusi media sosial ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dua tahun lepas.

“Saya bermula pada Ramadan 2020, dapat tahu ada program tadarus tanpa suara dan terus sertai, ia pengalaman pertama dalam hidup, sebelum ini saya hanya mengingati huruf sahaja. Semasa sekolah, guru ajar guna suara tapi saya tak dapat ikut, sekarang dah dua kali khatam lepas sertai kelas.

“Jadi bila masuk kelas tu, saya seronok dan suka Quran, peringkat awal saya hanya kenal huruf dan sekarang sudah boleh baca betul. Selama ini saya cari kelas seperti ini tapi tak jumpa, Alhamdulillah, masih belum terlambat untuk belajar,” katanya yang dibantu seorang jurubahasa isyarat untuk berkomunikasi dengan pemberita selepas Majlis Khatam Quran OKU, di Nilai baru-baru ini.

Azizah yang bekerja sebagai operator kilang di Pulau Pinang memaklumkan beliau mempelajari al-Quran menggunakan kod tangan Quran iaitu hanya perlu mengingatinya melalui huruf sahaja tanpa dibaca melalui tanda baris dengan dibantu tenaga pengajar atau dikenali sebagai ‘dai pekak’ yang berpengalaman.

Menurutnya program anjuran Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) itu memberikan manfaat besar kepada golongan sepertinya untuk terus mendekati al-Quran dengan cara yang betul.

OKU penglihatan dari Kuala Terengganu, Aina Solehah Zainuddin, 8, yang mengenali al-Quran sejak berusia tiga tahun pula gembira apabila berpeluang khatam al-Quran secara beramai-ramai menerusi program berkenaan hari ini.

“Saya gembira mengaji ramai-ramai hari ini, umi (ibu) saya ajar mengaji guna Quran Braille selama ini, senang je baca, saya seronok, lepas solat memang akan baca, hari ini khatam Quran kali pertama,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti USIM Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata inisiatif penganjuran program itu bertujuan membudayakan al-Quran dalam kalangan OKU sekali gus memberi peluang kepada mereka menunjukkan kelebihan yang ada.

Beliau berkata keunikan dan kepelbagaian kaedah membaca Quran itu dilihat dengan OKU penglihatan dibantu oleh Mashaf Quran Braille manakala OKU pendengaran pula membacanya tanpa suara dengan mengisyaratkan huruf-huruf Quran dan isyarat Kod Tangan Quran.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata aplikasi Quran Isyarat yang dibangunkan USIM April lepas mendapat sambutan menggalakkan dengan hampir 2,000 pengguna sudah memuat naik aplikasi tersebut.

 Aplikasi Quran Isyarat itu merupakan yang pertama di negara bertujuan memudahkan OKU masalah pendengaran untuk membaca dan mendalami al-Quran sekali gus mempromosi keseimbangan hidup komuniti OKU bertunjangkan Maqasid Syariah dan pendekatan Islami. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Isu Islamofobia Di Sweden Antara Akan Dibincangkan Dengan Brunei - Zambry

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Malaysia Gesa Masyarakat Antarabangsa Perangi Islamofobia - Zambry

3

Semasa 1 minggu yang lalu

OKU, Murid Sekolah Rendah Nikmati Tambang Percuma KTMB Mulai 15 Feb

4

Pendidikan 3 minggu yang lalu

Genggam Ijazah Kedoktoran, OKU Penglihatan Buntu Cita-Cita Jadi Pensyarah Belum Tercapai

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Refleksi 11 jam yang lalu

Habitat Bunga Pakma Di Hutan Simpan Tembat Akan Diwarta