Berita Terkini

3 jam yang lalu: Dua askar maut dalam pertempuran dengan gerila Peru 3 jam yang lalu: Anggota bomba memadam kebakaran di tenggara Perancis 3 jam yang lalu: 3 maut selepas van penyeludup terbalik di Austria 3 jam yang lalu: Scotland negara pertama yang memastikan akses kepada produk haid percuma 3 jam yang lalu: Rushdie di hospital dikala kemarahan semakin meningkat dengan insiden tikam

IKUTI KAMI


Jualan 'Cedok-Cedok' Tingkatkan Risiko Penipuan Dalam Talian

Refleksi Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Jul 2022 12:22PM

Trend jualan ‘cedok-cedok’ di platform TikTok yang kini menjadi ikutan peniaga dibimbangi berisiko menggalak dan meningkatkan kes penipuan dalam talian - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Trend jualan ‘cedok-cedok’ di platform TikTok yang kini menjadi ikutan peniaga dibimbangi berisiko menggalak dan meningkatkan kes penipuan dalam talian. 

Menerusi trend itu, pelbagai barangan seperti gula-gula, kerongsang dan alat solek dijual secara siaran langsung di media sosial dengan peniaga mencedok barangan menggunakan senduk, bakul atau mangkuk serta dijual dengan harga sekitar RM5 hingga RM1,000 setiap cedok.

Timbalan Presiden Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) Mohd Yusof Abdul Rahman berkata walaupun trend itu tercetus hanya sebagai kandungan bagi mempromosi produk, kaedah jualan tersebut mempunyai unsur ketidakpastian serta keraguan dalam aspek paparan harga dan kuantiti. 

“Dalam urusan membeli-belah, peletakan dan tawaran harga mestilah jelas. Menerusi trend ini, ada unsur seperti ‘main tikam-tikam’, dengan penipuan boleh berlaku. 

“Ada unsur tidak jelas dari segi harga perlu dibayar dan kuantiti diperoleh iaitu kalau cedok sikit dapat sikit, kalau cedok banyak dapat banyak, sekali gus mendedahkan pengguna sama ada hasil cedok tersebut berbaloi dengan harga dibayar,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Mohd Yusof berpandangan, walaupun jualan tidak melibatkan nilai besar, ia membuka ruang dan menjadi budaya kepada peniaga tidak bertanggungjawab memanipulasi trend tersebut bagi mengaut keuntungan.

Justeru, Fomca menyeru pihak berkuasa terutama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memantau platform perniagaan dalam talian lebih teliti bagi melindungi pengguna. 

Sementara itu, pakar syariah dan muamalat Dr Ahmad Sufian Che Abdullah berkata struktur jual beli tersebut mempunyai unsur ‘gharar’ atau tidak jelas yang diharamkan Nabi Muhammad SAW dan dikhuatiri membawa kepada ‘gharar’ tertinggi iaitu perjudian. 

“Ada hadis menyebut bentuk jual beli dilarang oleh Nabi antaranya ‘gharar’ iaitu jual beli yang tidak diketahui atau pasti apa kita akan dapat.

“Dalam hadis lain, Nabi melarang Mulamasah iaitu jual beli dalam bentuk permainan pada zaman jahiliah, iaitu pembeli hanya menyentuh baju tanpa dibenarkan mengetahui warna dan saiz,” jelasnya yang juga Pensyarah Kanan di Jabatan Syariah dan Pengurusan, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya. 

Ahmad Sufian berkata walaupun terdapat persetujuan antara pembeli dan penjual tetapi ia dilarang kerana struktur jualan berbentuk tidak pasti telah wujud pada zaman jahiliah yang melanggar prinsip syarak. 

Beliau berpandangan, sekiranya masih mahu meneruskan trend tersebut, peniaga sekurang-kurangnya perlu memberi kepastian kepada pengguna mengenai jumlah minimum barangan akan diperoleh ketika pembelian. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Penipuan Ambil Alih Akaun Aplikasi Mesej Meningkat, Pengguna Dinasihat Berwaspada

2

Selebriti 2 hari yang lalu

Siapa 'Diana' Yang Buat Neelofa Bengang Sehingga Minta Suami 'Block' Di TikTok?

3

Gaya 2 minggu yang lalu

Uji Bakat Pencarian Model Neonate Dapat Sambutan Ramai Termasuk TikTokers, Pelakon Dan OKU Berkerusi Roda

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Waspada Skim Penipuan Pelaburan BTC Financial Trading, Smart Trader Best Exchange

Sorotan

1

United Pasukan Tercorot Liga Buat Kali Pertama Dalam 30 Tahun

2

Memperkenalkan Top 24 Mr World Malaysia 2022!

3

Polis Siasat 'Gangsterism' MRSM Kuantan, Ibu Dakwa Pentadbiran Gagal Bertindak

Disyorkan untuk anda

Jelajah 18 jam yang lalu

Menara Alor Setar Perkenal Tarikan Baharu Untuk Peminat Sukan Ekstrem

Teknovasi 1 hari yang lalu

Virtuos Tubuh Studio Di KL, Sokong Pertumbuhan Sebagai Hab Pembangunan Permainan Video

Syarikat yang telah menyumbang kepada permainan video yang ikonik seperti Assassin's Creed, Call of Duty, Demon's Souls, Final Fantasy telah melancarkan studion...

Jelajah 20 jam yang lalu

Pelancongan Sejarah: KAPMAN Bakal Jadi Destinasi Pelancongan Wajib Di Ibu Negara

Percutian ke Kuala Lumpur tidak akan lengkap jika tidak berkunjung ke memorial-memorial sejarah tokoh negarawan di kawasan Kompleks Arkib Perdana Menteri dan Ar...

Refleksi 1 hari yang lalu

6 Perkara Yang Boleh Mencalarkan Sifat Integriti

oleh Izwan Ramlan