Berita Terkini

16 minit yang lalu: 23 warga Taiwan ahli sindiket tipu beli barang dalam talian ditahan 29 minit yang lalu: Ambank jangka OPR naik 50 bps, kadar inflasi antara 2.8-3.0 peratus pada 2022 1 jam yang lalu: Vaksin COVID-19: Korea Selatan tunggu masa untuk dipasarkan 1 jam yang lalu: Hakim kecewa, tegur Guan Eng buat kenyataan media berhubung kesnya 1 jam yang lalu: Malaysia kongsi keupayaan MURNInets pada WUF11 di Poland

IKUTI KAMI


Lebih 7,000 Pelajar Tadika Sertai Program Simulasi Haji Cilik

Bermula seawal 8.30 pagi, para pelajar dibimbing melaksanakan Rukun Haji antaranya wukuf, sai'e, melontar jamrah, tahallul dan tawaf mengelilingi replika Kaabah berketinggian 10 kaki.

Refleksi Dikemaskini 3 hari yang lalu · Diterbitkan pada 24 Jun 2022 2:08PM

Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Sebanyak 7,150 pelajar enam tahun dari 362 tadika Little Caliphs mengikuti Program Simulasi Haji Cilik atau Little Hajj 2022 anjuran Little Caliphs International Sdn Bhd (LCISB), yang diadakan di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), di sini.

Berpakaian ihram berwarna putih lengkap dengan beg haji dan replika pasport, kanak-kanak Little Caliphs dari kawasan Putrajaya, Kuala Lumpur dan Selangor diberi pendedahan awal berkaitan Rukun Islam kelima dengan dibantu 780 guru-guru mereka yang berperanan sebagai mutawwif.

Bermula seawal 8.30 pagi, para pelajar dibimbing melaksanakan Rukun Haji antaranya wukuf, sai'e, melontar jamrah, tahallul dan tawaf mengelilingi replika Kaabah berketinggian 10 kaki.

Ketua Pegawai Eksekutif LCISB Datuk Roslan Nordin berkata program itu adalah satu daripada cara Little Caliphs memperkenalkan perintah Allah kepada anak-anak kecil dengan cara menyeronokkan.

Gambar Bernama
Gambar Bernama

"Mereka bukan saja tengok dan dengar, tapi mereka lakukan sendiri dan lalui sendiri manasik haji itu. Di Little Caliphs kita juga menerangkan kepada pelajar makna setiap perlakuan seperti sai'e, tawaf dan wukuf serta kita kaitkan dengan sejarah," katanya kepada media di Program Simulasi Haji Cilik semalam.

"Kita ajar mereka haji ini ia berkaitan dengan tunjang kerohanian dalam kurikulum standard prasekolah kebangsaan dikeluarkan Kementerian Pendidikan yang mana dalam tunjang kerohanian ini kita ajar mereka tentang Rukun Iman dan Rukun Islam," katanya lagi.

Beliau berkata secara keseluruhan sebanyak 15,000 pelajar enam tahun dari 480 tadika Little Caliphs seluruh negara terlibat dengan Program Little Hajj itu.

Ketua Pegawai Akademik LCISB Datin Dr Sabariah Faridah Jamaluddin yang juga Pengarah Program berkata selepas dua tahun tidak dapat diadakan secara fizikal dalam kumpulan besar, penganjuran pada tahun ini amat dinanti-nantikan bukan sahaja oleh pelajar malah ibu bapa.

Kali terakhir diadakan adalah pada 2019 sebelum ia tertangguh selama dua tahun berikutan pandemik COVID-19,  dan dalam tempoh dua tahun tidak diadakan Program Little Hajj secara fizikal dalam kumpulan besar, setiap tadika Little Caliphs melaksanakannya secara kecil-kecilan, katanya.

“Masa itu setiap tadika kami pantau buat haji di tadika masing-masing dan kami bagi softcopy untuk pihak pengurusan mengadakan replika kaabah, papan tanda dan sebagainya. Tahun ini saya amat gembira kerana anak-anak ini sedang manasik haji dan cara kami mengajar juga di luar bilik darjah,” katanya.

Beliau berkata pelajar-pelajar tersebut didedakan kaedah praktikal ‘Naik Haji’ seiring dengan pendekatan metadologi Pembelajaran Berasaskan Projek secara amali Program The Little Caliphs.

“Ia adalah projek dua minggu iaitu sebelum mereka datang ke sini untuk melaksanakan Rukun Haji secara praktikal, para pelajar diajar terlebih dahulu di dalam kelas dan buat manasik haji di tadika masing-masing,” katanya.

Gambar Bernama
Gambar Bernama

Sabariah Faridah berkata pihak pengurusan LCISB turut mendapatkan khidmat nasihat dari Lembaga Tabung Haji bagi memastikan setiap yang diajar kepada kanak-kanak sama dengan apa yang dilakukan secara realitinya.

Muhammad Ammar Mirza Sha Adli, 6, dari Little Caliphs Puncak Utama yang menyertai program itu bersama 19 rakan tadikanya yang lain, berkata dia seronok terlibat sama dalam melaksanakan manasik haji.

“Saya rasa seronok dan terbaik sebab dapat jumpa kawan. Saya nak pergi haji apabila besar nanti,” katanya aktiviti mengelilingi atau tawaf replika Kaabah adalah yang paling disukai.

Waffa A. Rahim, yang mengusahakan enam cawangan Little Caliphs, berkata program itu sememangnya dinantikan ibu bapa setiap tahun dan menyifatkan pelaksanaan manasik haji itu adalah kemuncak kanak-kanak di Little Caliphs memahami tentang kelima-lima Rukun Islam selepas didedahkan dengan asas pendidikan agama seawal usia empat tahun lagi.

“Apabila dah sampai Program Little Hajj, maknanya anak-anak dah selesai (Rukun Islam) dari kalimah dua syahadah sampai kepada rukun mengerjakan haji. Program ini adalah cara kita mengajar mereka dalam suasana pembelajaran yang menyeronokkan dan bukan sekadar baca daripada buku,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Selera 2 hari yang lalu

Musim 'Rotab' Tiba Awal, Jemaah Haji Berpeluang Nikmati Kurma Ranum, Segar

2

Filem & TV 1 minggu yang lalu

9 Rancangan Terbaik Sempena Musim Haji Di TV AlHijrah

3

Refleksi 2 minggu yang lalu

Tiada Dam Untuk Wanita Yang Pakai Pelitup Muka Ketika Ihram

4

Semasa 2 minggu yang lalu

92 Pelajar Di Melaka Positif Dadah Sejak 2017 Hingga 2020

Sorotan

1

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

2

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

3

Waktu Sertai Gegar Vaganza 8, Nikki Palikat Sudah Bercerai 

Disyorkan untuk anda

Refleksi 6 jam yang lalu

Pengesanan Awal Skoliosis Kurangkan Potensi Rawatan Secara Pembedahan

Teknovasi 20 jam yang lalu

Jelajah Pameran Dunia Galaksi Ke Terengganu

Program Singgah Sains yang diperkenalkan Pusat Sains Negara (PSN) pada tahun 2014 kini meneruskan jelajahnya ke Terengganu, dengan bahan pameran bertemakan 'Dun...

Selera 2 jam yang lalu

Seputar Selera Minggu Ini

Kami kongsikan perkembangan terbaharu tentang aneka jenama makanan di Malaysia.

oleh Izwan Ramlan

Selera 1 hari yang lalu

Daging Gulai Kawah, Ayam Percik Antara Juadah Jemaah Haji Malaysia