Berita Terkini

2 jam yang lalu: 23 warga Taiwan ahli sindiket tipu beli barang dalam talian ditahan 2 jam yang lalu: Ambank jangka OPR naik 50 bps, kadar inflasi antara 2.8-3.0 peratus pada 2022 3 jam yang lalu: Vaksin COVID-19: Korea Selatan tunggu masa untuk dipasarkan 3 jam yang lalu: Hakim kecewa, tegur Guan Eng buat kenyataan media berhubung kesnya 3 jam yang lalu: Malaysia kongsi keupayaan MURNInets pada WUF11 di Poland

IKUTI KAMI


Sukar Berhenti Merokok? Jangan Risau, Ada Caranya!

Kempen #SamaSamaStop anjuran Johnson & Johnson Malaysia dengan KKM sempena Hari Tanpa Tembakau Sedunia.

Refleksi Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 10 Jun 2022 9:50AM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Selaras dengan pengumuman Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin untuk membentangkan Draf Rang Undang-Undang Merokok, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kini siap siaga dalam memperkasakan semua aktiviti program berkaitan Kawalan Tembakau sedia ada.

Ketua Pengarah KKM, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, “Rokok dan rokok elektronik (vape) telah terbukti menyebabkan banyak implikasi kesihatan.

“Ia memberi beban kepada sistem kesihatan negara. Dianggarkan 3.2 bilion dibelanjakan untuk merawat tiga penyakit berkaitan rokok termasuk kanser, COAD (Chronic Obstructive Airway Disease) dan penyakit kardiovaskular. 

“Selain itu, trend vape juga amat membimbangkan. Kesan kesihatan akibat EVALI (Electronic Vape Associated Lung Injury) telah terbukti menambah kos rawatan kesihatan,” jelasnya.

Berdasarkan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2019, dianggarkan terdapat kira-kira 4.7 juta perokok di Malaysia. 

“Selaras dengan pengumuman Rang Undang-Undang tembakau oleh menteri, saya menggesa semua perokok untuk berhenti merokok atau menghisap vape bagi menghindari penyakit. 

“Implikasi kesihatan pastinya akan memberikan kesan kepada produktiviti. Kajian menunjukkan kehilangan produktiviti dianggarkan bernilai RM274.3 bilion,” jelas Hisham lagi.

Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, Gambar: Sairien Nafis
Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, Gambar: Sairien Nafis

Menurut pengamal farmasi, Yong Wen Mei, “Merokok merupakan penyebab terbesar kepada penyakit tidak berjangkit (NCD) dan kematian yang boleh dicegah.

“Merokok juga merupakan salah satu faktor risiko yang paling biasa bagi empat kumpulan NCD utama seperti penyakit kardiovaskular, kanser, penyakit paru-paru kronik dan diabetes.

“Kami faham usaha untuk berhenti merokok adalah sangat sukar kerana perokok mungkin menghadapi halangan yang berbeza sepanjang perjalanan mereka untuk berhenti.

“Oleh itu, adalah sangat penting bagi mereka untuk bersedia menghadapi cabaran yang menanti dan mengetahui cara untuk mengatasinya,” ujarnya.

Tambah Mei, sokongan keluarga dan rakan-rakan sangat penting kerana ia membantu perokok menguruskan salah satu pengorbanan dan penyelesaian paling sukar dalam kehidupan mereka.

Perokok tegar yang ingin berhenti merokok boleh sentiasa mendapatkan nasihat daripada ahli farmasi yang bertauliah tentang rancangan ingin berhenti merokok mereka.

Penilaian akan dibuat berdasarkan tabiat merokok individu tersebut sebelum mereka disyorkan dengan produk yang sesuai untuk mereka. 

Yong Wen Mei (kiri) dan Chin Keat Chyuan (kanan)
Yong Wen Mei (kiri) dan Chin Keat Chyuan (kanan)

Bagi membendung permasalahan ini, KKM juga telah bekerjasama dengan para doktor, badan bukan kerajaan dan syarikat swasta untuk menyusun program berstruktur iaitu mQuit Services.

Program murni ini melibatkan beberapa rakan kongsi termasuk ahli kesihatan, ahli akademik serta syarikat gergasi, Johnson & Johnson Malaysia (J&JM)

“Sejak penubuhan mQuit Services pada 2015, kami berbesar hati dengan sokongan dan komitmen yang diberikan J&JM dalam program perkongsian awam-swasta peringkat kebangsaan ini.

“Kekurangan akses kepada perkhidmatan berhenti merokok merupakan halangan utama yang menyebabkan perokok gagal untuk meninggalkan tabiat merokok mereka,” ujar Hisham.

Saban tahun di Malaysia, dianggarkan lebih 27,000 kematian rakyat Malaysia direkodkan melibatkan tabiat merokok.

Hasrat berhenti merokok mungkin mencabar, namun dengan bantuan produk Terapi Pengganti Nikotin (Nicotine Replacement Theraphy, NRT) seperti Nicorette, ia mungkin menjadi lebih mudah.

Nicorette membantu melegakan ketagihan dan mengurangkan keinginan nikotin yang sering dialami perokok apabila mereka berada di fasa awal berhenti merokok.

Pengarah Urusan J&JM, Chin Keat Chyuan, “Bersempena dengan Hari Tanpa Tembakau Sedunia, Nicorette berganding bahu bersama mQuit Service dan KKM.

“Melalui kerjasama ini, kami berharap dapat membantu 25,000 perokok di Malaysia dalam mengorak langkah pertama #SamaSamaStop merokok mereka.

“Mereka boleh mengunjungi mana-mana farmasi yang mengambil bahagian untuk mendapatkan rundingan percuma dan menerima pelan berhenti merokok yang bersesuaian,” ujar Chyuan.

Program mQuit Service diwujudkan bagi menambahbaik prasarana perkhidmatan berhenti merokok di negara ini.

Perkhidmatan yang disediakan oleh mQuit Services termasuklah membantu perokok dalam rancangan mereka untuk berhenti merokok dengan menyediakan sumber dan nasihat yang betul.

Program ini turut menawarkan sesi rundingan bersama pakar perubatan. Ia membolehkan perokok memiliki peluang yang lebih cerah dalam perancangan berhenti merokok dengan jayanya.

“Sekali lagi, saya amat menggalakkan perokok untuk menjadi sebahagian daripada program mQuit Service,” akhiri Hisham.

Layari mQuit Services untuk maklumat lanjut. – Getaran, 10 Jun 2022

Gambar: Johnson & Johnson Malaysia 

Berita Berkaitan

1

Semasa 5 hari yang lalu

Bekalan Ubat Kembali Stabil Julai - KJ

2

TARA 1 minggu yang lalu

Lihat Kereta Idaman Dalam Talian Kemudian Terus Beli Di Pusat Jualan

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Kekurangan Ubat-Ubatan Bukan Disebabkan Pembelian Panik - Khairy

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Bekalan Ubat Di Fasiliti Kesihatan KKM Mencukupi

Sorotan

1

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

2

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

3

Waktu Sertai Gegar Vaganza 8, Nikki Palikat Sudah Bercerai 

Disyorkan untuk anda

Refleksi 7 jam yang lalu

Pengesanan Awal Skoliosis Kurangkan Potensi Rawatan Secara Pembedahan

Selera 3 jam yang lalu

Seputar Selera Minggu Ini

Kami kongsikan perkembangan terbaharu tentang aneka jenama makanan di Malaysia.

oleh Izwan Ramlan

Selera 1 hari yang lalu

Daging Gulai Kawah, Ayam Percik Antara Juadah Jemaah Haji Malaysia

Daging gulai kawah, nasi beriani, ayam percik dan sambal sotong, merupakan antara 28 menu yang disajikan kepada jemaah Malaysia sepanjang musim haji 1443 Hijrah...

Teknovasi 22 jam yang lalu

Jelajah Pameran Dunia Galaksi Ke Terengganu