Berita Terkini

1 jam yang lalu: PM ucap takziah kepada keluarga anggota bomba Mohd Diya Che Jusoh yang meninggal dunia ketika sertai operasi menyelamat mangsa banjir di Melaka 1 jam yang lalu: Dasar Pengurangan Risiko Bencana Kebangsaan sedang digubal bagi perkasa pengurusan risiko bencana - PM 1 jam yang lalu: India longgar peraturan kuarantin untuk pengembara asing 1 jam yang lalu: 94.2 peratus populasi dewasa kini lengkap divaksin 4 jam yang lalu: FGV jangka formalkan pelantikan juruaudit bebas pada November 2021

IKUTI KAMI


Kitty's Foodbank Bantu Penjaga Kucing Terjejas Akibat Pandemik COVID-19

Pandemik COVID-19 yang melanda negara sejak dua tahun lepas turut memberi kesan kepada pengusaha pusat perlindungan haiwan memandangkan ada di antara mereka yang hilang pendapatan.

Refleksi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 06 Sep 2021 2:41PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Berpegang kepada prinsip ‘berbakti kepada semua makhluk ciptaan Tuhan’, pemilik Klinik Haiwan dan Surgeri Kitty’s Care Dr Muhammad Naim Md Kasim terpanggil untuk mewujudkan inisiatif bank makanan Kitty's FoodBank untuk penjaga atau pemilik kucing yang terjejas akibat pandemik COVID-19.

Dr Muhammad Naim berkata pandemik COVID-19 yang melanda negara sejak dua tahun lepas turut memberi kesan kepada pengusaha pusat perlindungan haiwan memandangkan ada di antara mereka yang hilang pendapatan dan kekurangan dana sumbangan orang ramai.

Bermula 7 Julai lepas, mereka yang memerlukan boleh pergi ke mana-mana tiga cawangan Klinik Haiwan dan Surgeri Kitty’s Care yang terletak di Taman Tun Dr Ismail, Kajang dan Putrajaya dari 10.30 pagi hingga 5.30 petang untuk mengambil sumbangan bank makanan Kitty's FoodBank itu.

"Kami telah agihkan makanan kucing kepada hampir 1,000 penerima terdiri daripada pemilik kucing, pengusaha pusat perlindungan haiwan dan pemberi makanan kepada kucing jalanan,” katanya yang turut telah membelanjakan kira-kira RM10,000 bagi menjayakan inisiatif itu kepada Bernama baru-baru ini.

Dr Muhammad Naim berkata inisiatif berkenaan juga tidak akan berjaya tanpa bantuan dan sokongan 30 kakitangan kliniknya selain pencinta haiwan serta selebriti yang menyalurkan sumbangan dan memesan makanan haiwan secara dalam talian yang dihantar terus ke cawangan klinik haiwannya.

“Saya amat terharu dengan peruntukan yang diterima setakat ini. Bantuan ini membolehkan pihak kami menyediakan makanan kucing premium bagi memastikan kucing-kucing yang dibantu mendapat sumber nutrisi yang lengkap,” katanya.

Dr Muhammad Naim berkata terdapat juga pengeluar produk makanan kucing yang menaja bekalan makanan setiap bulan untuk diagihkan kepada penerima.

Lulusan Ijazah Doktor Perubatan Veterinar dari Universiti Putra Malaysia pada 2014 itu berkata media sosial menjadi medium utama perkongsian maklumat dan makluman mengenai inisiatif Kitty's FoodBank itu.

“Pengguna media sosial diharap dapat membantu menguar-uarkan mengenai Kitty's FoodBank kerana saya ingin bantu semua pencinta kucing agar nasib haiwan ini yang tidak bertuan terbela,” katanya yang turut menawarkan harga istimewa kepada individu yang membawa kucing jalanan yang cedera menerima rawatan di kliniknya.

“Kami akan membantu kucing jalanan mendapatkan rawatan sebagaimana kucing-kucing lain. Harga yang dikenakan adalah berbeza kerana kami dapat kenal pasti kucing tersebut adalah kucing jalanan berdasarkan kepada keadaan haiwan itu,” kata veterinar berusia 30 tahun itu.

Sementara itu, pemilik Tuah Cat House, Roslina Shari, 46, menyifatkan Kitty's FoodBank sebagai inisiatif penyelamat kucing jalanan yang bukan sahaja kekurangan bekalan makanan malah dapat meneruskan operasi pusat jagaan kucing.

“Saya mula buka pusat perlindungan kucing pada 2008 yang sehingga kini mempunyai beratus kucing yang diselamatkan dari jalanan. Kalau sebelum COVID-19, memang banyak terima sumbangan daripada pelbagai individu dan badan bukan kerajaan (NGO), namun sekarang agak kurang,” katanya.

Selain memastikan haiwan peliharaannya mendapat bekalan makanan mencukupi, Roslina juga membawa kucing-kucing yang cedera dan dijangkiti Sporo ke klinik haiwan untuk mendapatkan rawatan daripada veterinar bagi memulihkan haiwan tersebut dan kembali sihat.

Menurutnya, terdapat 12 ekor kucing jagaannya yang kini menerima rawatan jangkitan Sporo dan 89 ekor lagi mempunyai penyakit lain. - Bernama

Semua gambar: Faisal Jaafar, Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Solat Jemaah Di Masjid, Surau WP Dibenarkan Kapasiti Penuh Esok

2

Jelajah 3 minggu yang lalu

Aktiviti Pasang Khemah Di Pesisir Tasik Putrajaya Tidak Dibenarkan

3

Semasa 1 bulan yang lalu

NADMA Hulur Sumbangan Bantu Mangsa Banjir Sabah

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Konon Hilang Keluarga Akibat COVID-19, Lelaki Sebar Berita Palsu Ditahan

Sorotan

1

Kedamaian Rimba Buat Warga Kota

2

3 Lelaki Didakwa Tipu Ahli Perniagaan

3

SPRM Wajar Siasat Dengan Telus Pandora Papers - AMK

4

Dr Suhaini Tokoh Perdana Maulidur Rasul 2021

Disyorkan untuk anda

Teknovasi 18 jam yang lalu

5 Aplikasi telefon pintar yang perlu ada masa kini

oleh Izwan Ramlan

Jelajah 4 jam yang lalu

5 Lokasi ‘Staycation’ Indah Hujung Minggu Anda!

Bukan sahaja untuk bersantai, anda juga boleh menjadikan rumah-rumah peranginan ini sebagai latar menarik untuk laman sosial anda.

oleh Zaidi Che

Teknovasi 1 hari yang lalu

5 Tip Merakam Video Tanpa Gegar

Adakah hasil rakaman video yang anda lakukan mendapat kestabilan yang baik? Tahukah anda, kebanyakan orang yang merakam video menggunakan telefon pintar berada...

oleh Izwan Ramlan

Jelajah 24 minit yang lalu

Kedamaian Rimba Buat Warga Kota