Berita Terkini

4 jam yang lalu: Tiga Senator cadang bahas isu LCS di Dewan Negara 4 jam yang lalu: Larangan Bertukar Parti: PM akan maklum kerajaan negeri pinda Perlembagaan Negeri 4 jam yang lalu: JBPM bakal wujudkan Mocsar di Gunung Stong dan Gunung Tahan 6 jam yang lalu: Projek ternakan ayam skala besar di Rompin beroperasi Disember 6 jam yang lalu: Pemilik tanah diminta beri keizinan untuk lancarkan pembinaan menara telekomunikasi

IKUTI KAMI


Kitty's Foodbank Bantu Penjaga Kucing Terjejas Akibat Pandemik COVID-19

Pandemik COVID-19 yang melanda negara sejak dua tahun lepas turut memberi kesan kepada pengusaha pusat perlindungan haiwan memandangkan ada di antara mereka yang hilang pendapatan.

Refleksi Dikemaskini 11 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 06 Sep 2021 2:41PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Berpegang kepada prinsip ‘berbakti kepada semua makhluk ciptaan Tuhan’, pemilik Klinik Haiwan dan Surgeri Kitty’s Care Dr Muhammad Naim Md Kasim terpanggil untuk mewujudkan inisiatif bank makanan Kitty's FoodBank untuk penjaga atau pemilik kucing yang terjejas akibat pandemik COVID-19.

Dr Muhammad Naim berkata pandemik COVID-19 yang melanda negara sejak dua tahun lepas turut memberi kesan kepada pengusaha pusat perlindungan haiwan memandangkan ada di antara mereka yang hilang pendapatan dan kekurangan dana sumbangan orang ramai.

Bermula 7 Julai lepas, mereka yang memerlukan boleh pergi ke mana-mana tiga cawangan Klinik Haiwan dan Surgeri Kitty’s Care yang terletak di Taman Tun Dr Ismail, Kajang dan Putrajaya dari 10.30 pagi hingga 5.30 petang untuk mengambil sumbangan bank makanan Kitty's FoodBank itu.

"Kami telah agihkan makanan kucing kepada hampir 1,000 penerima terdiri daripada pemilik kucing, pengusaha pusat perlindungan haiwan dan pemberi makanan kepada kucing jalanan,” katanya yang turut telah membelanjakan kira-kira RM10,000 bagi menjayakan inisiatif itu kepada Bernama baru-baru ini.

Dr Muhammad Naim berkata inisiatif berkenaan juga tidak akan berjaya tanpa bantuan dan sokongan 30 kakitangan kliniknya selain pencinta haiwan serta selebriti yang menyalurkan sumbangan dan memesan makanan haiwan secara dalam talian yang dihantar terus ke cawangan klinik haiwannya.

“Saya amat terharu dengan peruntukan yang diterima setakat ini. Bantuan ini membolehkan pihak kami menyediakan makanan kucing premium bagi memastikan kucing-kucing yang dibantu mendapat sumber nutrisi yang lengkap,” katanya.

Dr Muhammad Naim berkata terdapat juga pengeluar produk makanan kucing yang menaja bekalan makanan setiap bulan untuk diagihkan kepada penerima.

Lulusan Ijazah Doktor Perubatan Veterinar dari Universiti Putra Malaysia pada 2014 itu berkata media sosial menjadi medium utama perkongsian maklumat dan makluman mengenai inisiatif Kitty's FoodBank itu.

“Pengguna media sosial diharap dapat membantu menguar-uarkan mengenai Kitty's FoodBank kerana saya ingin bantu semua pencinta kucing agar nasib haiwan ini yang tidak bertuan terbela,” katanya yang turut menawarkan harga istimewa kepada individu yang membawa kucing jalanan yang cedera menerima rawatan di kliniknya.

“Kami akan membantu kucing jalanan mendapatkan rawatan sebagaimana kucing-kucing lain. Harga yang dikenakan adalah berbeza kerana kami dapat kenal pasti kucing tersebut adalah kucing jalanan berdasarkan kepada keadaan haiwan itu,” kata veterinar berusia 30 tahun itu.

Sementara itu, pemilik Tuah Cat House, Roslina Shari, 46, menyifatkan Kitty's FoodBank sebagai inisiatif penyelamat kucing jalanan yang bukan sahaja kekurangan bekalan makanan malah dapat meneruskan operasi pusat jagaan kucing.

“Saya mula buka pusat perlindungan kucing pada 2008 yang sehingga kini mempunyai beratus kucing yang diselamatkan dari jalanan. Kalau sebelum COVID-19, memang banyak terima sumbangan daripada pelbagai individu dan badan bukan kerajaan (NGO), namun sekarang agak kurang,” katanya.

Selain memastikan haiwan peliharaannya mendapat bekalan makanan mencukupi, Roslina juga membawa kucing-kucing yang cedera dan dijangkiti Sporo ke klinik haiwan untuk mendapatkan rawatan daripada veterinar bagi memulihkan haiwan tersebut dan kembali sihat.

Menurutnya, terdapat 12 ekor kucing jagaannya yang kini menerima rawatan jangkitan Sporo dan 89 ekor lagi mempunyai penyakit lain. - Bernama

Semua gambar: Faisal Jaafar, Bernama

Berita Berkaitan

1

Budaya 1 minggu yang lalu

Kongres IBBY 2022 Kumpul Penggiat Industri Buku Kanak-Kanak Di Putrajaya

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Waspada Hulur Sedekah, Pastikan Tidak Masuk ‘Poket Peribadi’ - PPIM

3

Budaya 1 bulan yang lalu

Yayasan Tenun Pahang Diraja Tuan Rumah Simposium Tekstil Tradisional ASEAN

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Makanan Negara Naik 93 Peratus, Inflasi Selangor, Putrajaya Catat Peningkatan Tertinggi

Sorotan

1

“Biar Gambar Berbicara” – Ibu Shuib Muatnaik Foto Bersama Wan Sharmila, Netizen Beri Restu

2

Tiada Rekod Ekspatriat Gagal Bayar Cukai

3

Kes Terowong Dasar Laut: 'Saya Minta Balik RM19 Juta' - Saksi

Disyorkan untuk anda

Gaya 15 jam yang lalu

Campur-Campur! Buat Lulur Badan Guna Ramuan Sendiri Di Butik Tanamera

oleh Zaidi Che

Selera 1 hari yang lalu

Seputar Selera Minggu Ini : Coca-Cola Di KFC, 3 Menu myBurgerLab Di Tony Roma’s

Kami kongsikan perkembangan terbaharu tentang pelbagai aneka jenama makanan di Malaysia termasuk kenaikan harga yang dikenakan restoran Eat & Repeat Shah Alam....

oleh Izwan Ramlan

Gaya 6 jam yang lalu

Bergaya Di Awan Biru Dengan Enrich x Kapten Batik

Menggabungkan motif kontemporari dengan cetakan blok tangan tradisional, koleksi batik eksklusif ini diperbuat daripada 100% kain kapas organik.

oleh Zaidi Che

Jelajah 1 hari yang lalu

Lebih 20,000 Pokok Digunakan Di Laman Florikultur MAHA 2022