Berita Terkini

2 jam yang lalu: Dana jaminan pembiayaan SJKP ditingkatkan daripada RM3 bilion kepada RM5 bilion - PM 2 jam yang lalu: Kerajaan setuju lanjutkan pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM8,000 untuk simpanan bersih tahunan dalam SSPN sehingga 2024 - PM 2 jam yang lalu: Kebakaran: Kematian wanita OKU kerana lemas terhidu asap - polis 2 jam yang lalu: Kerajaan setuju beri sagu hati RM300 kepada 200,000 anggota Rela, sukarelawan APM, sukarelawan polis dan sukarelawan bomba - PM 2 jam yang lalu: 995,396 kuota pekerja asing diluluskan sehingga 14 Mac

IKUTI KAMI


Wujud ‘Saki Baki’ Unsur Komunis Dalam Politik Malaysia, Mereka Bergerak Secara…

Politik Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 17 Mar 2023 5:00PM

Wan Ahmad Fayhsal berkata PN tidak akan berdiam diri dan akan memperjuangkan hak keistimewaan orang Melayu. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (ARMADA) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal mendakwa masih wujud ‘saki baki’ unsur komunis dalam politik di negara ini.

Menurut beliau, ‘saki baki’ unsur tersebut dilihat mahu menjadikan Malaysia, sebuah negara republik dengan menjatuhkan Raja-Raja Melayu dan Islam yang sebelum ini dibawa oleh Parti Komunis Malaya (PKM).

“Bila mana Tan Sri Abdul Hadi Awang dan PAS bertegas menentang unsur komunisme dalam politik Malaysia, ia merujuk kepada sejarah keganasan dan pengganas PKM. 

“Mereka bercita-cita menjadikan Malaysia sebuah negara republik dengan menjatuhkan Raja-Raja Melayu dan Islam. 

“Saki-baki unsur ini masih ada dalam politik negara, cuma mereka bergerak secara halus,” katanya menerusi hantaran di Facebook, hari ini. 

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Machang itu berkata, Perikatan Nasional (PN) tidak akan berdiam diri dan akan memperjuangkan isu berkenaan agar hak keistimewaan orang Melayu serta Raja-Raja Melayu terbela. 

“Hal ini kami di PN akan terus menentang habis-habisan termasuk gerakan subversif ‘regime change’ bertopengkan promosi demokrasi. 

“Ia didanai pihak asing dari luar untuk mengubah politik Malaysia yang menjadi ancaman ke atas kedaulatan Melayu dan Islam,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, beliau yakin rakyat bijak menilai isu tersebut dari sudut neraca akademik dan kaca mata geo-politik antarabangsa. 

Pada masa sama, Wan Ahmad Fayhsal berkata, pihaknya akan mempelajari langkah bijak diambil mantan Perdana Menteri, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein dalam mengekang pengaruh PKM dengan menjalinkan hubungan diplomasi dengan China.

Jelasnya, Abdul Razak tidak gentar mengambil langkah tersebut kerana China di bawah kepimpinan Mao Zedong pada ketika itu, dilihat sebagai perintis kepada fahaman dan gerakan komunis sedunia semasa Perang Dingin. 

“Gerakan Komunis di Asia Tenggara termasuk PKM sangat dipengaruhi oleh fahaman komunis dari China yang ketika itu “mengeksport” revolusi komunisme ke seluruh dunia termasuk ke Malaysia. 

“Seperti petua peperangan Sun Tzu: mengalahkan musuh tanpa pertempuran, Almarhum Tun Razak melawan musuh “tanpa” menggunakan senjata, sebaliknya pihak musuh dimusnahkan dengan senjata mereka sendiri,” katanya. 

Wan Ahmad Fayhsal berkata, ketegasan Abdul Razak diterima pimpinan Parti Komunis China (PKC) demi mengukuhkan jalinan diplomasi antara kedua-dua negara. 

Katanya, dengan tindakan itu, Malaysia pada 1974 merupakan negara pertama dari Asia Tenggara menjalinkan hubungan dengan negara republik berkenaan.

“Maka secara automatiknya, kerajaan China meskipun diperintah oleh komunis dan pernah membantu PKM, kini telah dan akan berpihak kepada kerajaan Malaysia sekaligus membantu negara menoktahkan keganasan kumpulan itu,” katanya. 

Wan Ahmad Fayhsal antara ahli politik antarabangsa yang dijemput dalam perjumpaan anjuran PKC di Kedutaan Besar Republik China di sini, baru-baru ini. - Getaran, 17 Mac 2023

Sorotan

1

Henti Pelepasan Cukai Pencarum SSPN Kurang Tepat, ‘Saya Beri 3 Sebab’ - Syed Saddiq

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 7 jam yang lalu

31,092 Beli Kad Sim RM5 Sebulan - Fahmi

oleh Wartawan Getaran

Semasa 7 jam yang lalu

UMNO Guna Lambang Dacing Pada PRN 6 Negeri - Ahmad Zahid

Semasa 16 jam yang lalu

DoctorsMalaysia Rancang Mogok, Dr Noor Hisham Nasihat Jangan Teruskan Kerana…

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Kerosakan Sistem PIES LRT Diatasi, Rapid Rail Giat Tangani Isu Operasi

oleh Wartawan Getaran