Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap dengan kelajuan sehingga 30 Mbps bantu rakyat jimat RM480 sepanjang 24 bulan tempoh kontrak - Fahmi Fadzil 1 jam yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap tawar perkhidmatan data tanpa had untuk B40, veteran, OKU & warga emas berharga RM69 sebulan mulai Mac - Fahmi Fadzil 2 jam yang lalu: PRN: Negeri Sembilan cadang bubar DUN 1 Jun ini 2 jam yang lalu: Perkeso terima 60,000 laporan kes kemalangan di tempat kerja setahun 2 jam yang lalu: Konsep Malaysia Madani boleh diperluaskan ke Peringkat ASEAN - Fahmi Fadzil

IKUTI KAMI


Tinggalkan BERSATU Demi Kepentingan Rakyat Sabah - Masidi

Politik Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 10 Dec 2022 3:43PM

Masidi Manjun berkata retorik perkauman atau agama yang ditimbulkan segelintir parti politik di Semenanjung, khususnya ketika Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) bertentangan dengan elemen kepelbagaian kaum serta agama dimiliki Sabah dan Sarawak - Gambar Fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Keputusan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) meninggalkan BERSATU dibuat demi menjamin kepentingan seluruh rakyat negeri itu.

Setiausaha Agung GRS, Datuk Seri Masidi Manjun berkata, ia juga dibuat demi memastikan Malaysia berada di tahap lebih baik selepas ini.

Menurut beliau, retorik perkauman atau agama yang ditimbulkan segelintir parti politik di Semenanjung, khususnya ketika Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) bertentangan dengan elemen kepelbagaian kaum serta agama dimiliki Sabah dan Sarawak.

“Ramai lupa dengan hakikat bahawa sejumlah besar rakyat Sabah dan Sarawak memiliki keluarga yang berpegang kepada pelbagai kepercayaan atau agama.

“Kerajaan perpaduan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah contoh terbaik kerana ia membariskan pasukan pentadbir yang mewakili setiap rakyat, tetapi pada masa sama, tetap melindungi kedudukan Islam, Bumiputera, Sabah dan Sarawak,” katanya hari ini.

Masidi menyatakan demikian sebagai mengulas pengumuman dibuat Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor mengenai pengunduran GRS daripada BERSATU.

Keputusan berkenaan bermakna barisan kepemimpinan BERSATU Sabah turut meninggalkan BERSATU Pusat, dan memberi laluan kepada pembentukan parti baharu tempatan, tidak lama lagi.

Masidi berkata, kepelbagaian kaum dan agama di Sabah membuatkan GRS sukar menerima apa yang diperjuang sebagai political Islam.

“Sebagai seorang Islam, saya berbangga dengan agama ini tetapi saya tidak fikir ada mana-mana parti boleh mendakwa mereka benar-benar mewakili Islam.

“Islam ialah agama universal yang inklusif serta menghormati semua agama dan budaya. Ia adalah agama kemanusiaan dan kasih sayang, termasuk ke atas hak golongan minoriti,” katanya.

Beliau menarik perhatian, rakyat Sabah yang berbilang agama dan etnik hidup dalam keadaan harmoni sejak berabad lalu, malah perkahwinan berbeza kaum juga adalah satu kebiasaan.

“Kami tidak menggunakan etnik atau agama sebagai tanda pengenalan. Kami adalah rakyat Sabah yang mahu melindungi kebudayaan dan warisan sosial daripada dirosakkan oleh orang luar,” tegasnya.

GRS jelas Masidi, akan menyokong mana-mana pemimpin yang mahu melindungi kehidupan cara Malaysia iaitu bersikap adil dan saksama kepada semua. 

“Atas dasar inilah kami sepakat berdiri teguh di belakang Perdana Menteri Ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim,” katanya. 

Hajiji yang juga Pengerusi GRS hari ini mengumumkan pengunduran gabungan tersebut daripada BERSATU, selepas mempertimbang keadaan dan landskap politik negara.

Katanya, perkara itu diputuskan setelah kerajaan negeri ditunjangi GRS - Barisan Nasional (BN) mengambil kira nasihat Yang di-Pertuan Agong. - Getaran, 10 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Politik 4 jam yang lalu

Kerajaan Tidak Campur Tangan Siasatan SPRM Terhadap Bersatu - PM Anwar

2

Politik 5 jam yang lalu

Tindakan Beku Akaun BERSATU Untuk Lumpuhkan Persediaan Hadapi PRN?

3

Politik 23 jam yang lalu

Akaun BERSATU Dibeku: Kerajaan Perpaduan Guna SPRM Untuk Bunuh Parti - Hamzah

4

Politik 1 hari yang lalu

Akaun BERSATU Dibeku: ‘Itu Hanya Alasan Mahu Tekan, Burukkan Parti’ - Rosol

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Politik 4 jam yang lalu

Kerajaan Tidak Campur Tangan Siasatan SPRM Terhadap Bersatu - PM Anwar

Semasa 1 hari yang lalu

MMA Bidas Kerajaan Minta Pegawai Perubatan Pindah Saat Akhir, Tuntut Pampasan

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Agong Kurnia 164 Gelaran, Mat Sabu Kini Datuk Seri

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Pembaikan Jajaran LRT Laluan Ampang Dijangka Selesai Dalam 2 Minggu