Berita Terkini

1 minit yang lalu: Anwar pelawa komuniti perniagaan Arab Saudi melabur di Malaysia 1 minit yang lalu: Terbuka Switzerland: Zii Jia terus cemerlang mara ke suku akhir 2 minit yang lalu: Mangsa banjir di Batu Pahat 419 orang pagi ini 2 minit yang lalu: Gol Muhammad Akhyar bantu Harimau Malaya atasi Turkmenistan 1-0 14 jam yang lalu: Mangsa banjir di Batu Pahat tinggal 444 orang setakat 4 petang

IKUTI KAMI


Kaedah SD Buatkan Muhyiddin Sekali Lagi Berdepan Reputasi Pintu Belakang 

Politik Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 22 Nov 2022 7:06AM

Kaedah mengumpul tandatangan yang digunakan Perikatan Nasional (PN) boleh menyebabkan gabungan terbabit sekali lagi dituduh sebagai ‘kerajaan pintu belakang’ - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR -- Kesahihan kerajaan dibentuk Tan Sri Muhyiddin Yassin sekali lagi akan menjadi pertikaian jika beliau meneruskan usaha meraih majoriti mudah menerusi akaun bersumpah (SD), kata pemerhati politik dan kumpulan masyarakat awam.

Kaedah mengumpul tandatangan yang digunakan Perikatan Nasional (PN) boleh menyebabkan gabungan terbabit sekali lagi dituduh sebagai ‘kerajaan pintu belakang’, memandangkan PN bukan pemenang majoriti kerusi dalam pilihan raya umum baru-baru ini.

Felo Kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, Oh Ei Sun berkata, Muhyiddin mungkin mengambil kesempatan atas kelompongan tertentu Akta Anti Lompat Parti, untuk mengumpan wakil UMNO menyertai blok miliknya.

Menurut Felo Kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, Oh Ei Sun, Muhyiddin mungkin mengambil kesempatan atas kelompongan tertentu Akta Anti Lompat Parti, untuk mengumpan wakil UMNO menyertai blok miliknya - Gambar Fail
Menurut Felo Kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, Oh Ei Sun, Muhyiddin mungkin mengambil kesempatan atas kelompongan tertentu Akta Anti Lompat Parti, untuk mengumpan wakil UMNO menyertai blok miliknya - Gambar Fail

“Ya, memang ada kelompongan dalam akta itu, seperti Ahli Parlimen yang dipecat masih boleh mengekalkan kerusi mereka,” katanya ketika ditanya, apakah beliau merasakan Muhyiddin sedang menggunakan strategi sama yang digunakan untuk menyandang portfolio Perdana Menteri menerusi Langkah Sheraton.

Ei Sun menyatakan demikian ketika diminta mengulas tindakan mengutip SD daripada 10 Ahli Parlimen UMNO, yang kemudian dinyatakan sebagai tidak sah oleh Presiden parti, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Ia susulan kritikan bahawa PN dan rakan sekutu baharu mereka seperti Gabungan Parti Sarawak (GPS) tidak memiliki bilangan mencukupi untuk membentuk kerajaan, kerana mereka hanya mempunyai jumlah keseluruhan 108 kerusi, kurang empat kerusi untuk mewujudkan majoriti mudah iaitu 112.

Ei Sun bagaimanapun berkata, Ahli Parlimen UMNO masih boleh mengekalkan kerusi mereka dan menjadi wakil Bebas jika dipecat daripada parti.

"Hanya jika mereka keluar parti atas kehendak sendiri kerusi itu akan dikosongkan," kata Ei Sun.

“Jadi secara teori, Ahli Parlimen UMNO masih boleh mengisytiharkan sokongan terhadap Muhyiddin.

Ei Sun bagaimanapun berkata, Ahli Parlimen UMNO masih boleh mengekalkan kerusi mereka dan menjadi wakil Bebas jika dipecat daripada parti - Gambar Fail
Ei Sun bagaimanapun berkata, Ahli Parlimen UMNO masih boleh mengekalkan kerusi mereka dan menjadi wakil Bebas jika dipecat daripada parti - Gambar Fail

Konsultan Hak Asasi Manusia dan bekas Pesuruhjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM), Jerald Joseph berkata, SD individual membentuk sebahagian daripada rangka kerja lama yang membawa kepada perbuatan melompat parti oleh sejumlah Ahli Parlimen ketika Langkah Sheraton.

“Itulah yang membawa kepada penguatkuasaan Akta Anti Lompat Parti. Jadi rundingan sekarang harus dibuat antara parti. Dan Ahli Parlimen perlu membuat keputusan berdasarkan rangka kerja parti mereka,” katanya ketika dihubungi.

“Jika tidak, ia akan kelihatan seolah-olah seperti sebelum ini yang menyaksikan mana-mana individu boleh melompat parti apabila dikehendaki.”

Platform Reformasi CSO, yang mewakili gabungan 100 kumpulan komuniti awam mengakui bahawa PH muncul sebagai gabungan terbesar di Parlimen dengan 81 kerusi atau 5,810,690 undi, diikuti oleh PN, BN dan GPS.

“Kerajaan gabungan seharusnya dibentuk menerusi rundingan antara parti, bukan dengan cara mengumpulkan deklarasi SD,” katanya menerusi kenyataan.

“Kehendak rakyat perlu diterjemahkan sebagai majoriti, memandangkan mereka mengundi Pakatan Harapan.

Sabah dan Sarawak memainkan peranan penting dalam merangka keputusan pilihan raya.”

Platform Reformasi CSO, yang mewakili gabungan 100 kumpulan komuniti awam mengakui bahawa PH muncul sebagai gabungan terbesar di Parlimen dengan 81 kerusi atau 5,810,690 undi, diikuti oleh PN, BN dan GPS - Gambar Fail
Platform Reformasi CSO, yang mewakili gabungan 100 kumpulan komuniti awam mengakui bahawa PH muncul sebagai gabungan terbesar di Parlimen dengan 81 kerusi atau 5,810,690 undi, diikuti oleh PN, BN dan GPS - Gambar Fail

Dewan Perhimpuhan Cina Kuala Lumpur - Selangor (KLSCAH) dalam satu kenyataan mengulangi gesaan untuk membenarkan gabungan dengan jumlah kerusi tertinggi diberi keutamaan membentuk kerajaan, selari dengan amalan sistem Westminister.

“Dalam ertikata lain, dakwaan Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa PN boleh membentuk kerajaan bercanggah dengan konvesyen Westminister yang membentuk asas Perlembagaan Persekutuan, memandangkan Pakatan Harapan dengan 82 kerusi Parlimen ialah gabungan yang memenangi majoriti kerusi Parlimen, diikuti PN di tempat kedua.”

Sementara itu, penganalisis Universiti Sains Malaysia (USM), Azmil Tayeb memberitahu, situasi semasa iaitu Parlimen tergantung berbeza dengan Langkah Sheraton kerana ini adalah pilihan raya umum dengan barisan pemenang dan kalah yang nyata.

Bagaimanapun beliau berkata, rundingan rasmi seharusnya dijalankan antara parti dan bukan secara individual.

“Rundingan membentuk gabungan seharusnya telus dan mengikuti prosedur sebenar,” kata Azmil. - The Vibes, 22 November 2022

Berita Berkaitan

1

Politik 5 hari yang lalu

Kejatuhan Kerajaan PN Harus Diteladani Kerajaan Hari Ini - Anwar

2

Semasa 1 minggu yang lalu

(LANGSUNG) Muhyiddin Didakwa Terbabit Penggubahan Wang Haram RM5 Juta

3

Politik 1 minggu yang lalu

MPT BERSATU Sebulat Suara Tolak Peletakan Jawatan Muhyiddin

4

Politik 1 minggu yang lalu

Wan Saiful Yakin PN Mahu Muhyiddin Kekal Sebagai Pengerusi

Sorotan

1

Jangan Salahkan Media, Isu Perkauman Ini Ahli Politik Yang Mulakan!

2

Tambang Bas Sekolah: Jangan ‘Cekik Darah’, Ikut Tempoh Perkhidmatan, Adakan Perbincangan

3

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa

Disyorkan untuk anda

Semasa 16 jam yang lalu

Mekanisma Baharu Percepat Pengeluaran Sijil Halal Perlu Dilaksana - Ahmad Zahid

Semasa 1 hari yang lalu

Pemandu Lori ‘Kantoi’ Cuba Seludup 1,500 Liter Diesel Bersubsidi

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 jam yang lalu

JNJ Group Perluaskan Perniagaan Ke Indonesia

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Ras Adiba Azam Terus Perjuangkan, Perkasakan Komuniti OKU