Berita Terkini

4 jam yang lalu: PM Anwar umum 2 TPM dalam kabinet kerajaan perpaduan 4 jam yang lalu: Kabinet: Fadhlina Sidek terajui Kementerian Pendidikan 4 jam yang lalu: Kabinet: Fahmi Fadzil dilantik Menteri Komunikasi dan Digital 4 jam yang lalu: Kabinet: Nga Kor Ming dilantik Menteri Pembangunan, Kerajaan Tempatan 4 jam yang lalu: Kabinet : Ahmad Zahid dilantik TPM dan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah

IKUTI KAMI


Lebih Banyak Tanah OA Diwartakan, Sosioekonomi Terbela Jika PH Menang PRU-15

Politik Dikemaskini 3 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 06 Nov 2022 10:04PM

Adly (dua dari kanan) bertemu dengan penduduk Orang Asli dalam kunjungannya ke Perkampungan Orang Asli Tebong Station, hari ini. - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

ALOR GAJAH – Lebih banyak tanah milik Orang Asli (OA) di Melaka akan diwartakan oleh Pakatan Harapan (PH) sekiranya gabungan itu berjaya mengekalkan kemenangan pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15). 

Pengerusinya, Adly Zahari berkata, ia menjadi sebahagian agenda utama PH Melaka bagi mengelakkan pencerobohan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

“Ini dasar kita lakukan ketika menjadi kerajaan dan kalau ikut Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), Melaka antara negeri yang meluluskan pewartaan itu namun bila dinilai balik, perkara itu tidak disempurnakan.

“Justeru, ini harus diberikan keutamaan walaupun sebahagian OA menuntut kawasan rayau bagi mendapatkan hasil dan sebagainya, tetapi saya fikir keutamaan adalah pewartaan di samping mereka mahu diberikan keutamaan seperti warga (Malaysia) lain,” katanya ketika ditemui media di Perkampungan Orang Asli Tebong Station, hari ini.

Adly Zahari
Adly Zahari

Mengulas lanjut, calon PH bagi Parlimen Alor Gajah itu berkata, tidak sewajarnya masyarakat Orang Asli dipinggirkan dan ‘dianak tirikan’ oleh kerajaan kerana mereka juga sebahagian daripada rakyat Malaysia yang sudah tertakluk dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Mereka macam kita, sama sahaja namun boleh dilihat (keadaan) berbeza berbanding kampung dan kawasan bandar, seolah-olah Orang Asli tidak beri hasil kepada kerajaan. Tapi sebenarnya mereka ini rakyat yang harus diberi keutamaan kerana sebahagian dalam sistem negara ini.

“Masa kita memimpin Melaka, perkampungan OA merupakan antara produk pelancongan kita dan sepatutnya ini mesti dijaga. Kalau infrastruktur lebih baik serta orang ramai boleh akses, sudah pasti produk mereka mampu dijual kepada pelancong,” katanya.

Adly beramah mesra dengan penduduk di Perkampungan Orang Asli Tebong Station.
Adly beramah mesra dengan penduduk di Perkampungan Orang Asli Tebong Station.

Sementara itu, Adly berkata, terdapat keperluan sosioekonomi masyarakat Orang Asli, khususnya pendidikan dan kesihatan distruktur semula agar komuniti itu mampu menikmati kehidupan dengan lebih baik.

Menurut beliau, PH sentiasa komited membangun dan meningkatkan taraf kehidupan Orang Asli yang sudah termaktub menerusi manifesto gabungan itu untuk PRU-15.

Aspek pendidikan kepada anak-anak Orang Asli merupakan antara perkara yang akan diberikan keutamaan.
Aspek pendidikan kepada anak-anak Orang Asli merupakan antara perkara yang akan diberikan keutamaan.

“Mereka mungkin setakat hidup sahaja untuk makan, namun dari segi penjagaan kesihatan apa yang mereka makan itu perlu diberikan tumpuan dan saya fikir memang perlu distruktur semula agar perkara itu dapat dilaksanakan Orang Asli.

“Ia perlu dibuat secara terancang dan lebih baik dari semasa ke semasa. Kalau kita lihat masyarakat Orang Asli itu kalau dijadualkan persoalan kesihatan, boleh jadi lebih baik (berbanding) apa yang ada pada hari ini.

“Oleh sebab itu, di dalam manifesto PH, keutamaan kepada OA memang dinyatakan dan paling penting ia digazetkan dalam mana-mana keadaan dan suasana,” katanya. – Getaran, 6 November 2022.

Sorotan

1

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

2

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

3

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 1 hari yang lalu

Arab Saudi Lancar Mekanisma Baharu Permohonan Visa Lawatan Peribadi, Tunai Umrah

Politik 8 jam yang lalu

Anwar Umum Zahid, Fadillah Sebagai TPM

oleh Azril Annuar

Politik 1 hari yang lalu

Masih Ada Mainkan Sentimen Perkauman, Agama - Asyraf Wajdi

oleh Sophia Ahmad

Semasa 12 jam yang lalu

Bekas Datuk Pengelola Bijaya Diraja Antara 11 Wakil Terima Watikah Perwakilan Ke Luar Negara