Berita Terkini

1 jam yang lalu: Sukan SEA: Malaysia pungut keseluruhan 39 emas, 45 perak dan 89 gangsa 1 jam yang lalu: Pembantu khas wakil rakyat maut, basikal terbabas di Cameron Highlands 2 jam yang lalu: Khairy dilantik salah seorang naib presiden Perhimpunan Kesihatan Dunia ke-75 2 jam yang lalu: Kerajaan pusat salur RM15 juta untuk Johor - MB 2 jam yang lalu: Kenaikan tambang: Syarikat perkhidmatan e-hailing dipanggil beri penjelasan - Wee

IKUTI KAMI


Lokasi Debat Anwar-Najib Belum Dapat Kelulusan

Politik Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 26 Apr 2022 8:28PM

Debat antara Anwar dan Najib dijadualkan pada 12 Mei ini di Dewan Tunku Canselor, Universiti Malaya. - Gambar Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Debat antara Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak masih belum mendapat kelulusan lokasi daripada pihak pengurusan Universi Malaya (UM).

Jurucakap Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (KMUM) menegaskan, permohonan rasmi secara bertulis sudah dihantar beberapa minggu lalu selepas pengumuman berhubung acara itu dibuat wakil kedua-dua pihak.

Justeru, KMUM merayu jasa baik pihak pengurusan UM agar mempertimbangkan segera kelulusan bagi penganjuran debat itu.

“Penganjuran debat ini akan mencerminkan kepada pembudayaan diskusi ilmiah dan perihal pembuatan dasar yang perlu dimartabatkan serta menyaksikan komitmen universiti sendiri terhadap perihal berikut.

“Pihak KMUN percaya, sudah tiba masa untuk nafas politik baharu dan segar dibawa.

“Ia selaras perkembangan wadah politik nasional masa kini dalam meningkatkan keterlibatan dan kecelikkan politik anak muda, khususnya golongan mahasiswa,” katanya menerusi kenyataan hari ini. 

Terdahulu, Pengarah Komunikasi Pakatan Harapan (PH), Fahmi Fadzil berkata, debat tersebut bakal berlangsung pada 12 Mei ini di Dewan Tunku Canselor UM.

Menurut beliau, acara dijangka selama dua jam bermula 9 malam itu boleh disaksikan secara langsung, sama ada melalui saluran media utama, termasuk media sosial atau hadir ke lokasi.

Beliau bersama Ketua Penerangan Barisan Nasional (BN) Selangor, Isham Jalil menerusi sidang media khas baru baru ini, menjelaskan format debat itu akan merangkumi tiga bahagian. 

“Pertama, debat itu akan menyentuh berhubung permasalahan dihadapi syarikat minyak dan gas, Sapura Energy Berhad (SEB) serta sama ada ia perlu diselamatkan atau tidak.

“Kedua, berhubung ‘Masa Depan Malaysia’ yang merangkumi aspek ekonomi, politik, urus tadbir dan hala tuju negara. Bahagian terakhir adalah sesi soal jawab,” kata Fahmi. 

KMUM berkata, tiada wadah lain dilihat lebih sesuai ketika ini bagi merealisasikan cita-cita itu, selain daripada penganjuran acara debat terbabit di universiti awam berkenaan.

Selain itu, bagi meraikan pengamalan demokrasi dan politik nilai melangkaui perbezaan fahaman politik, KMUM sekali lagi menegaskan sokongan penuh pihaknya terhadap mana-mana penganjuran debat. 

“Termasuklah apa-apa program yang bertunjangkan diskusi kritis secara matang dan substantif, seperti Debat Perdana antara Datuk Seri Anwar dan Datuk Seri Najib,” katanya. - 26 April 2022.

Sorotan

1

Menang Beregu Campuran, Tang Jie-Yen Wei Tamatkan Kemarau 23 Tahun Negara

2

Transmisi Jangkitan Cacar Monyet Sesama Manusia Lemah, Risiko Tinggi Untuk Kanak-Kanak

3

Hikmah Di Balik Mengurus, Mengemas Dan Membuat Kerja Rumah

Disyorkan untuk anda

Sukan 23 jam yang lalu

Liek Hou Sukar Digugat

Semasa 18 jam yang lalu

Kemelut Bekalan Ayam, FLFAM Tunggu Keputusan Mesyuarat Kabinet Esok

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Pengembara Tiba Dari Kawasan Dijangkiti Cacar Monyet Sila Ambil Langkah Berjaga-jaga 

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Kekurangan Bekalan Ayam, MAFI, Penternak Bersua Muka Rabu Ini Bincang Kemelut

oleh Farhana Farush