Berita Terkini

1 jam yang lalu: Sektor perlombongan mampu jana pelaburan RM6.7 bilion di Sarawak 1 jam yang lalu: Jepun rancang buka semula pintu sempadan kepada pelancong asing pada Jun 4 jam yang lalu: Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin umum sertai Parti Bangsa Malaysia 4 jam yang lalu: Saya akan jumpa PM Ismail Sabri untuk bincang peletakan jawatan sebagai Menteri Kabinet - Zuraida 4 jam yang lalu: Sektor perubatan, elektrikal & elektronik, ekonomi digital akan dapat manfaat daripada IPEF - PM

IKUTI KAMI


MoU Pembangkang, Kerajaan Terbatal Jika Parlimen Abai Akta Lompat Parti 

Politik Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Mar 2022 4:35PM

Lim Guan Eng (kanan) pada sidang media pada Kongres Kebangsaan DAP kali-17 di Ideal Convention Centre (IDCC), Shah Alam, hari ini. - Gambar Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik dengan kerajaan akan dimansuhkan pembangkang sekiranya pindaan Perlembagaan berkenaan akta lompat parti tidak dibentang di Parlimen, esok.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, perkara terbabit dipandang serius kerana ia adalah antara intipati MoU yang dimeterai antara Pakatan Harapan (PH) dengan Kerajaan gabungan Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN).

Jelasnya, ketika ini timbul kekeliruan tentang kedudukan sama ada akta anti lompat parti akan diluluskan pada bulan Mac, seperti dijanjikan dalam MoU bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. 

“Kalau kita lihat aturan urusan mesyuarat ada cadangan untuk membentangkan pindaan Pelembagaan ini. Apapun, kita akan tahu dengan lebih lanjut perkara ini esok di Dewan Rakyat. 

"Namun, sekiranya tidak ada pindaan Perlembagaan untuk luluskan akta anti lompat parti seperti dijanjikan dalam MoU, itu sudah tidak bermakna lagi dan kita akan mansuhkannya," katanya. 

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan pada Kongres Kebangsaan DAP kali-17 di Ideal Convention Centre (IDCC), hari ini. 

RUU Perlembagaan (Pindaan) 2022 berhubung Anti Lompat Parti dan Pengehadan Tempoh Jawatan Perdana Menteri Sehingga 10 Tahun akan dibentangkan pada sidang khas Parlimen.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, ia dibentangkan sebaik pendapat dan input daripada semua pihak diperoleh, sesi libat urus selesai dan jika diluluskan Jemaah Menteri.

Katanya, pembentangan RUU itu selaras dengan Peraturan 11(3) Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat dan Dewan Negara, sebaik sahaja Perdana Menteri bersetuju menggunakan kuasanya di bawah peraturan berkenaan.

Menurut Wan Junaidi, pada 15 Mac lalu, beliau sudah mengemukakan surat kepada semua pemimpin parti beserta borang soal selidik untuk dijawab bersama draf RUU bagi mendapat pandangan dan input selanjutnya. 

MoU tersebut ditandatangani Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan disaksikan pimpinan kedua-dua belah pihak pada 14 September tahun lalu.

Ia sepatutnya berkuatkuasa sehingga Parlimen ke-14 dibubarkan.

Sementara itu, Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan berkata, MoU berkenaan telah memberikan banyak manfaat kepada rakyat.

“Antaranya ialah memberikan suntikan RM45 bilion untuk menyelamatkan nyawa dan mata pencarian.

“Kebanyakan bantuan kewangan yang dinikmati dan diberikan kepada rakyat datangnya daripada suntikan RM45 bilion yang ditandatangani dalam MoU,” katanya.

Dalam pada itu, Guan Eng menegaskan partinya komited untuk tidak sama sekali mahu bekerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) susulan pengkhianatan yang dilakukan terhadap Kerajaan Pakatan Harapan (PH) dua tahun lalu.

Tegasnya, DAP tidak boleh membiarkan perkara sama berulang.

"Malangnya mandat rakyat diberikan kepada PH telah dirompak pada awal 2020 oleh ahli-ahli parlimen yang melakukan pengkhianatan atas tawaran jawatan dan kewangan.

"Berdasarkan pengkhianatan ini, DAP tidak akan bekerjasama dengan PN yang mengkhianati kita. Kalau kita ditipu sekali, itu salah mereka. Tapi kalau kali kedua kita benarkan itu salah kita," katanya. - Getaran, 20 Mac 2022.

Sorotan

1

Ibu Parah, Ditikam Anak Usia 14 Tahun Ketika Sedang Tidur

2

Axiata Catat Kerugian RM42.97 juta

3

Persembahan Berkonsep Perkusi Jadi Santapan Di GOE

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Dakwaan Penyelewengan Perolehan COVID-19, Adham Baba Sedia Beri Kerjasama Pada SPRM

Semasa 52 minit yang lalu

Khidmat Guru Interim Lantikan 2019 Dilanjut Setahun Lagi

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 6 jam yang lalu

Mansuh Sijil Penginapan Pekerja Asing, Stok Ayam Pasti 'Bernafas' Semula

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Terowong SMART Ditutup, Beberapa Laluan Dinaiki Air

oleh Isabelle Leong