Berita Terkini

3 jam yang lalu: PM Anwar umum 2 TPM dalam kabinet kerajaan perpaduan 4 jam yang lalu: Kabinet: Fadhlina Sidek terajui Kementerian Pendidikan 4 jam yang lalu: Kabinet: Fahmi Fadzil dilantik Menteri Komunikasi dan Digital 4 jam yang lalu: Kabinet: Nga Kor Ming dilantik Menteri Pembangunan, Kerajaan Tempatan 4 jam yang lalu: Kabinet : Ahmad Zahid dilantik TPM dan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah

IKUTI KAMI


‘Sistem Pendidikan Bercelaru, Mesti Dirombak’ - Anwar

Pendidikan Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 Oct 2022 7:00AM

Anwar Ibrahim - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan baharu yang bakal mengemudi negara selepas ini perlu membuat perubahan terhadap bidang pendidikan dengan merombak sistem sedia ada yang bercelaru.

Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, sistem pendidikan ketika ini tidak menjamin peningkatan mutu yang baik.

Malah, katanya, segelintir pemimpin juga tidak bersedia mendengar teguran, kritikan atau pandangan hujah balas dari guru, terutama di lapangan.

“Apa kelemahan kita, (adalah) kita tak dapat mendengar dan tidak ada keupayaan untuk mendengar teguran, pandangan yang kritis.

“Kita doakan mudah-mudahan kalau ada perubahan pimpinan negara, sistem (pendidikan) ini mesti dirombak, (kerana ia) sistem yang celaru.

“Saya masih ingat masa saya jadi Menteri Pendidikan, itu (saya) di atas, guru di lapangan, cadangan kita mengenai kerja ditanggung mereka, jadi dengarlah suara guru, selain daripada ibu bapa dan pelajar sendiri,” katanya menerusi video di Facebook malam tadi.

Anwar berkata, mentaliti sombong dan angkuh sehingga membuatkan guru tidak boleh menegur atau mengkritik akan mewujudkan kekangan terhadap kebebasan berfikir.

Malah, katanya, keadaan itu menyebabkan perancangan tidak dapat dilakukan dengan baik.

Beliau berkata, sikap negatif terbabit tidak diamalkannya ketika menjadi Menteri Pendidikan apabila beliau mempunyai hubungan sangat baik dengan kesatuan guru, selain kerap turut ke lapangan untuk mengadakan aktiviti serta mengambil tahu permasalahan golongan itu.

“(Ketika itu) Bila ada seminar, kongres ataupun program latihan guru, kita pergi bukan sahaja memberi ucapan, tapi mendengar keluhan, pandangan guru.

“Bukan hanya kebajikan mereka yang kita bicarakan, skim gaji guru kita naikkan, tapi kalau tanpa mendengar mereka, kita tak dapat tingkatkan mutu guru itu sendiri.

“Saya (masih) ingat guru pada peringkat awal, ramai kelulusan Tingkatan Lima, maka selepas kita dengar luahan mereka, tak mungkin kita kekalkan mereka di tahap lama, maka kita wujudkan diploma khas untuk memberikan mereka peluang latihan khusus dan ikhtisas bagi meningkatkan (tahap mereka),” katanya.

Mengulas lanjut, Presiden PKR itu berkata, masyarakat melihat isu pendidikan adalah dekat dengan mereka, justeru apa sahaja perkembangan di Kementerian Pendidikan (KPM) akan menyentuh perasaan, menyinggung kedudukan dan memberi sama ada keyakinan masa depan atau tidak.

Ujarnya, pengalaman dilalui seseorang pelajar sejak persekolahan rendah, menengah dan universiti, bukan sahaja dicorakkan ibu bapa, malah guru.

Justeru, beliau berkata, tidak munasabah sekiranya dalam perancangan pendidikan, ia tidak mengambil kira pandangan ibu bapa dan lebih utama, pendapat guru.

“Pandangan ini bermakna cadangan baharu, cadangan balas, teguran dan kritikan,” katanya. - Getaran, 19 Oktober 2022

Berita Berkaitan

1

Politik 2 jam yang lalu

Anwar Ketuai Kementerian Kewangan, Mahu Pulihkan Keyakinan Peniaga, Pelabur Asing

2

Semasa 5 jam yang lalu

SUHAKAM Gesa Kerajaan Perpaduan Pupuk Semangat Kebersamaan Rakyat

3

Politik 6 jam yang lalu

PM Umum Anggota Kabinet Jam 8.15 Malam Ini

4

Politik 7 jam yang lalu

Anwar Umum Zahid, Fadillah Sebagai TPM

Sorotan

1

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

2

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

3

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 1 hari yang lalu

Arab Saudi Lancar Mekanisma Baharu Permohonan Visa Lawatan Peribadi, Tunai Umrah

Semasa 1 hari yang lalu

Bekas MB Perlis Meninggal Dunia

Semasa 1 hari yang lalu

Bicara Kes Pengubahan Wang, Elak Cukai Rosmah Bermula 12 Mei 2023

Semasa 1 hari yang lalu

Majlis Peguam Sokong Cadangan Raja-Raja Melayu Asingkan Kuasa PM Lantik Hakim

oleh Wartawan Getaran