Berita Terkini

47 minit yang lalu: Pecat, gantung keahlian keputusan kolektif UMNO - Ahmad Zahid 47 minit yang lalu: Rusuhan: Skuad B-16 beraksi di stadium kosong di Bogor 47 minit yang lalu: Bajet 2023: Belia mahu teknologi 5G, ekonomi gig, gaji minimum ditambah baik 49 minit yang lalu: Pelajar madrasah dari Banting, Selangor dikhuatiri lemas ketika mandi bersama 7 rakan di Langkawi 50 minit yang lalu: Bajet 2023: Masyarakat Orang Ali mahu kemudahan infrastruktur ditambah baik

IKUTI KAMI


Kandungan Silibus, Kepentingan Pendidikan Islam Di IPT Semakin Berkurangan?

Pendidikan Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 11 Sep 2022 1:00PM

Mohd Azmi Abdul Hamid - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kepentingan Pendidikan Islam harus dikekalkan di institusi pengajian tinggi (IPT) dan statusnya sebagai mata pelajaran ‘wajib’ dikembalikan, susulan ia kini seolah-olah semakin dipinggir.

Itu gesaan dibuat Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) selepas pihaknya mendakwa wujud pembaharuan yang dimasukkan ke mata pelajaran itu ketika ini sehingga ia sudah berubah.

Presiden MAPIM, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) harus melaksanakannya secepat mungkin sebagai usaha ‘menyelamatkan’ masa depan Pendidikan Islam, terutama pemerhatian dilakukan turut mendapati kandungan silibusnya semakin dikurangkan sedikit demi sedikit.

“Tindakan terbabit meminggirkan tujuan asal ia (Pendidikan Islam) diwujudkan di IPT, sedangkan Pendidikan Moral (PM) untuk bukan Islam dijadikan sebagai mata pelajaran wajib sejak 1996.  

“Pendidikan Islam dengan komponen akidah, syariah dan akhlak yang ditawarkan kepada pelajar muslim, khasnya melalui Akta Pendidikan 1996 (Akta 550), sudah melalui perubahan dalam tempoh singkat daripada kandungan 100 peratus (1996) dianggarkan menurun kepada 25 peratus (1998), menjadi 10-15 peratus (2003).

“Pada 2019 ia terus berkurang kepada sekitar lima peratus sahaja. Jika trend ini berterusan, Pendidikan Islam akan lenyap sama sekali sebagai silibus pengajian wajib di IPT,” katanya hari ini.  

Dalam pada itu, Mohd Azmi menegaskan, pengenalan Pendidikan Islam dan Pendidikan Moral di IPT adalah komponen penting dalam proses pembangunan modal insan.

Beliau berkata, ia bersandarkan kepada Akta Pendidikan 1996 (Akta 550), Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan, falsafah Rukun Negara dan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

“Malangnya, tujuan Pendidikan Islam dan Pendidikan Moral yang diperkenalkan di IPT kini semakin dipinggirkan.

“Kekhuatiran (kami) adalah Pendidikan Islam sebagai komponen membentuk sahsiah muslim dalam kalangan pelajar IPT di negara ini, akhirnya lenyap.  

“Kami mengingatkan bahawa Pendidikan Islam tidak boleh dihentikan selepas pendidikan peringkat sekolah menengah, sebagai proses membentuk watak muslim kukuh dalam kalangan generasi muda.

“Ini berasaskan kepada falsafah pendidikan kebangsaan, (iaitu) pendidikan untuk membina sahsiah pelajar adalah suatu proses berterusan, ia tidak boleh terhenti di peringkat sekolah sahaja,” katanya.  

Mengulas lanjut, Mohd Azmi berkata, IPT mampu melahirkan mahasiswa kukuh akidah, syariah dan akhlak sekiranya Pendidikan Islam dianggap serius dan keperluan wajib dimasukkan ke dalam silibus pembelajarannya.  

“Ia seperti termaktub dengan jelas dalam Seksyen 50 dan Seksyen 75, Akta Pendidikan 1996 (Akta 550),” katanya.  

Pada masa sama, beliau berkata, tindakan meminggirkan silibus dan disiplin ilmu agama dalam Pendidikan Islam yang teratur, sistematik serta berwibawa di IPT akan menghilangkan integritinya.

Jelasnya, falsafah subjek Pendidikan Islam di IPT adalah sebagai kursus amat sentral dalam proses pembentukan muslim yang utuh.

“Justeru, kami menggesa Pendidikan Islam di IPT dikekal, diperkukuh silibus dan dikembalikan statusnya sebagai kursus pengajian wajib.

“Memperkenal pengajian hubungan antara kaum tidak harus menggantikan kedudukan dan kandungan silibus Pendidikan Islam yang asal.

“Malah, kami berpendirian bahawa langkah ‘mencairkan’ Pendidikan Islam dengan memasukkan silibus lain adalah bercanggah dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Akta Pendidikan 1996,” katanya. - Getaran, 11 September 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 bulan yang lalu

Bantu Mahasiswa, Penyedia Makanan Di IPTA Diberi Moratorium Sewa 6 Bulan

2

Refleksi 8 bulan yang lalu

5 Kepentingan Kokurikulum Pada Peringkat Institusi Pengajian Tinggi

Sorotan

1

Bukit Lagong ‘Ditarah’: NGO Tuntut Kerajaan Selangor Bersuara Atau Diheret Ke Mahkamah

2

PAS Mungkin ‘Cerai’ PN Untuk Bersama UMNO

3

5 Artis Popular China Yang Diharamkan Dalam Industri Hiburan Negara Itu

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

9 Ditahan Dipercayai Seleweng Diesel Bersubsidi

Politik 1 hari yang lalu

Tiada Ahli MKT UMNO Tuntut PRU Diadakan Segera – PM

oleh Danial Dzulkifly

Sukan 1 hari yang lalu

120 Maut, 180 Cedera Dalam Rusuhan Bola Sepak Indonesia

Semasa 1 hari yang lalu

Mesej Sindiket Penjualan Organ Palsu, PDRM Tak Pernah Keluar Amaran - Skandaguru

oleh Sophia Ahmad