Berita Terkini

1 jam yang lalu: Kes jangkitan saluran pernafasan di Johor meningkat 70.9 peratus 1 jam yang lalu: Tempoh tiga tahun untuk PBS tampil presiden baharu - Ongkili 4 jam yang lalu: Rafidah Aziz letak jawatan sebagai pengerusi AirAsia X 6 jam yang lalu: Masa depan Australia saling berhubungkait dengan masa depan Asia Tenggara dan ASEAN - Menteri Luar Australia 6 jam yang lalu: Polis Melaka tahan 20 individu, tumpaskan 5 kumpulan jenayah

IKUTI KAMI


Konsep Sekolahku Sejahtera Masih Kabur? Bakal ‘Terkubur’ Jika…

Pendidikan Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Jun 2022 9:00AM

Gambar hiasan Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sejak dilancarkan Februari lalu, konsep Sekolahku Sejahtera yang menerapkan 14 elemen nilai kehidupan secara semula jadi kepada murid semasa sesi pengajaran dan pembelajaran sebenarnya masih lagi kabur.

Pensyarah Kanan Pusat Kajian Pendidikan dan Kesejahteraan Komuniti, Fakulti Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Anuar Ahmad berpendapat, program tersebut dijalankan tanpa panduan dan matlamat yang jelas.

Malah katanya, tiada kayu ukur untuk menunjukkan pencapaian pelaksanaan konsep tersebut.

“Semasa berbual dengan ramai guru di kalangan bekas pelajar saya dulu dan juga ibu bapa, saya dapat buat kesimpulan awal bahawa program Sekolahku Sejahtera sebenarnya kabur, ‘merayau-rayau’ dan tidak ‘sustainable’.

“Apa yang ada hanyalah poster, kain rentang dan arahan untuk pihak sekolah memainkan lagu Sekolahku Sejahtera pada waktu perhimpunan dan pada waktu rehat,” katanya kepada Getaran, hari ini.

Justeru beliau menjangkakan konsep tersebut akan dilupakan dan ditinggalkan tidak lama lagi.

“Jika nanti, apabila poster dan kain rentang yang digantung mula mereput dan ‘menyembah bumi’ dan lagu pun sudah tidak dimainkan lagi, apa yang tinggal tentang Sekolahku Sejahtera?

“Tiada apa-apa. Tinggal sejarah sahaja. Sebab itu pada saya, apa juga program pendidikan jika mahu dilaksanakan, mesti ada kerangka dan asas yang kuat. Kalau tidak jangan anjurkan, memenatkan sahaja,” katanya.

Terdahulu Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Mohd Radzi Jidin semasa majlis pelancaran Sekolahku Sejahtera memaklumkan, 14 elemen yang terkandung dalam konsep tersebut ialah selamat, seronok, sihat, etika, empati, jati diri, adab sopan, harmoni, tekun, teliti, terampil, eksplorasi, rasional dan artikulasi.

Mohd Radzi berkata, kesemua elemen itu akan diterapkan seawal prasekolah dan diteruskan sehingga ke peringkat sekolah menengah.

Bagaimanapun Anuar berkata, bagi memastikan kesemua elemen itu diterapkan kepada murid, konsep Sekolahku Sejahtera harus mempunyai kerangka yang jelas untuk dicapai.

“Tanpa kerangka yang jelas, tidak mungkin pelaksanaan konsep itu akan berjaya dan berkesan. Kalau ‘malas’ sangat nak bina kerangka sendiri (atau mungkin tak mahir), boleh sahaja ambil contoh kerangka sedia ada.

“Misalnya ambil dari Model Keperluan Maslow atau boleh ambil model kesejahteraan insan dari perspektif Islam seperti yang diutarakan sarjana Islam Al Faruqi,” katanya.

Dr Anuar Ahmad
Dr Anuar Ahmad

Menurut beliau, mengikut panduan Maslow, sekiranya matlamat Sekolahku Sejahtera mahu dicapai, Kementerian Pendidikan (KPM) perlu memastikan segala keperluan asas murid di sekolah dapat dipenuhi terlebih dahulu.

“Perkara paling asas penuhi dahulu, keperluan biologikal dan fisiologi murid-murid. Misalnya makanan di kantin dipastikan ada secukupnya, berkhasiat, bersih dan murah. Tandas bersih dan selamat.

“Pengudaraan bilik darjah juga baik, tidak merimaskan dan sesak. Kipas angin dan lampu berfungsi dengan baik kerana suasana pembelajaran yang baik adalah asas kesejahteraan murid,” katanya.

Konsep Sekolahku Sejahtera tegas Anuar, tidak akan mampu direalisasikan jika keperluan asas pelajar masih jauh dari piawaian sepatutnya.

Pada masa sama, Anuar berkata, pelaksanaan konsep tersebut juga perlu mengambil kira keperluan psikologi murid dan guru.

“Adakah mereka gembira, saling bekerjasama, hormat-menghormati dan berkasih sayang antara satu sama lain? Jika tidak, mulalah anjurkan aktiviti untuk meningkat keperluan psikologi ini.

“Bukan setakat riuh rendah menyanyi lagu Sekolahku Sejahtera tetapi psikologi murid-murid tidak sejahtera,” katanya.

Beliau turut menyarankan agar sekolah mempelbagaikan pengiktirafan bagi menghargai usaha keras setiap murid.

“Kadangkala kata-kata ucapan seperti ‘terima kasih’ atau ‘kamu murid yang hebat’ dari mulut guru adalah pengiktirafan paling sempurna di mata seorang murid.

“Oleh itu, budayakan apa yang boleh meningkatkan keperluan psikologi murid-murid di sekolah,” katanya.

Selain itu Anuar berkata, penerapan budaya saling mempercayai antara satu sama lain juga amat penting dalam membina Sekolahku Sejahtera.

“Guru besar dan pengetua perlu memberi kepercayaan kepada guru-guru dan bersikap adil. Guru-guru pula memberi kepercayaan kepada murid-murid untuk menunjukkan keupayaan dan kebolehan mereka.

“Sekolah juga galakkan pemupukan bakat, potensi dan inovasi warga sekolah, saling bantu-membantu dan bekerjasama. Akhirnya murid akan percaya pada diri sendiri dan yakin mereka insan berguna,” katanya.

Ujarnya lagi, apabila murid sudah ada keyakinan diri dan boleh berdikari maka konsep tersebut boleh dianggap mencapai matlamatnya. - Getaran, 12 Jun 2022

Berita Berkaitan

1

Pendidikan 2 minggu yang lalu

Cadangan KPM Pertingkat Internet Elak ‘Zaman Donut’ Berulang, Ringan Beban Guru

2

Refleksi 1 bulan yang lalu

Dermalah Demi Anak-Anak Yaman dan Afghanistan!

3

Pendidikan 1 bulan yang lalu

Sudah Ada Mangsa Terkorban, Mengapa Buli Di Sekolah Berasrama Masih Berlaku?

4

Kisah Kita 1 bulan yang lalu

DevX: Perspektif Baharu Dalam Mengatasi Masalah Kemiskinan

Sorotan

1

Polis Yakin Tumpas Kumpulan ‘Tiger’ Susulan Rampasan Koleksi Senapang Dalam Reban

2

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

3

Digelar ‘Hawkeye Malaysia’, Lakonan Fattah Amin Sebagai Awang Dipuji Netizen

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Budak Lelaki 11 Tahun Lemas, Terjatuh Dalam Tali Air Ketika Memancing

Semasa 2 jam yang lalu

599 Pusat Hiburan Diserbu Sepanjang Sejak 2019, 2,148 Ditahan Salahguna Dadah

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Kanak-Kanak 5 Tahun Maut Disengat Tebuan

Semasa 1 hari yang lalu

Pelajar Tingkatan 4 Disyaki Ditekup Bantal Hingga Mati Oleh Kekasih