Berita Terkini

57 minit yang lalu: AirAsia Group Bhd secara rasmi mengumumkan pertukaran nama syarikat pegangan kumpulan kepada Capital A Bhd 1 jam yang lalu: Wan Azizah dipangil ke bukit aman petang ini 2 jam yang lalu: Hampir 50 peratus populasi dewasa terima suntikan dos penggalak 4 jam yang lalu: 10 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 3 BID, jumlah korban 31,940 4 jam yang lalu: Biden berikrar menyokong Ukraine - Rumah Putih

IKUTI KAMI


Wujud Keculasan Noraini Dalam Perkasa AUKU 1971

Pendidikan Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 13 Dec 2021 5:49PM

Haziq (dua dari kanan) menunjukkan pendedahan dokuman yang dilakukan ketika ditemui Getaran di Pusat Kerja dan Latihan Lembah Pantai, di sini, hari ini. - Gambar oleh Aiman Sadiq

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad didakwa culas dalam menambah baik Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU).

Pengerusi, Biro Mahasiswa Angkatan Muda Keadilan (AMK), Haziq Azfar Ishak berkata, ini dibuktikan menerusi hasil dapatan pemerkasaan jawatankuasa teknikal AUKU yang masih gagal diakses masyarakat awam walaupun ditubuhkan pada 2018.

Menurut beliau, status jawatankuasa itu juga masih tergantung sehingga hari ini.

“Satu Jawatankuasa Kerja Penambahbaikan AUKU 1971 ditubuhkan selepas itu, bagi meneliti secara menyeluruh cadangan penambahbaikan akta terbabit, namun mesyuarat bagi membincangkan isu itu tidak pernah dilakukan sama sekali.

“Mesyuarat Jawatankuasa Bilangan 1, 2020 yang seharusnya diadakan pada 16 Oktober tahun lalu pula telah ditangguhkan kepada 30 Oktober 2020 dan kemudiannya ditangguhkan lagi ke satu tarikh yang tidak diketahui sehingga hari ini,” katanya kepada Getaran dalam sidang media di sini hari ini.

Turut hadir, Presiden Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (UM), Wan Afiq Ikhwan Wan Alias; Presiden University of Malaya Association of New Youth (UMANY), Liau Pin Chun dan Presiden Mahasiswa Keadilan Malaysia, Syamil Luthfi Samsul Bahrin.

Haziq Azfar berkata, Noraini juga gagal menjawab bilangan mesyuarat yang diadakan jawatankuasa itu, menerusi soalan diajukan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil di Dewan Rakyat pada 29 September dan 18 November lalu.

“Beliau hanya memberi jawapan dengan mengaitkan penganjuran sesi libat urus secara rambang dan hanya dilakukan sebelum setiap kali pertanyaan lisan terkait isu ini diajukan di Parlimen,” katanya.

Dalam sidang sama, Haziq turut mempersoalkan setiap hasil dapatan libat urus berkaitan harapan mahasiswa, terhadap usaha mengangkat autonomi mahasiswa, seperti dinyatakan menteri.

“Ia termasuk untuk melihat semula peruntukan di bawah Seksyen 15 dan Seksyen 16 AUKU,” katanya.

Menurut beliau, peruntukan itu perlu diuar-uarkan kerana melibatkan pertubuhan pelajar, dan mereka perlu diberi kuasa untuk mengendalikan hal ehwal kewangan persatuan.

“Dapatan untuk melihat semula akta itu hanya diulang-ulang tanpa menteri menunjukkan satu sikap jelas bagi melaksanakan cadangan tersebut. Ini membuktikan sikap acuh tak acuh Noraini dalam melaksanakan penambahbaikan terhadap akta berkenaan.

“Penganjuran sesi libat urus itu dibuat secara rambang yang hanya bersikap tokenisme tanpa pelan strategik, untuk melaksana segala hasil dapatan daripada libat urus tersebut,” katanya.

Pada masa sama beliau berkata, keculasan menteri dalam melaksanakan pendiriannya cukup dikesali kerana telah menjadi batu penghalang terhadap usaha mengembalikan kesatuan mahasiswa untuk bersifat lebih mandiri.

Sehubungan itu jelas Haziq, pihaknya akan menyerahkan memorandum kepada Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Bagi Pendidikan, Dr Maszlee Malik supaya isu itu dibangkitkan dan dipandang serius oleh kerajaan khususnya di peringkat Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

“Kita akan hantar memorandum secepat mungkin dan kita minta agar beliau (Maszlee) menyambut isu ini kerana ia tidak boleh dibiarkan dan perjuangannya perlu diteruskan.

“Kerajaan perlu mengkaji semula beberapa dapatan daripada jawatankuasa yang ditubuhkan pada 2018 bagi memastikan autonomi mahasiswa dan universiti sendiri dapat dielakkan,” katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai sesi libat urus dilakukan antara universiti, Wan Afiq Ikhwan berkata, inisiatif berkenaan hanya gimik dan pembaziran kewangan daripada KPT kerana tiada penambahbaikan yang dilaksanakan sehingga kini.

“Sesi libat urus itu sepatutnya melibatkan semua mahasiswa dan bukan hanya Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) atau kesatuan mahasiswa, supaya tidak berlakunya ketidaktelusan dalam mencapai keputusan.

“Pelaksanaan sesi libat urus itu positif namun bila kita beri cadangan kepada pihak kementerian, kita masih menerima jawapan yang sama. Kita kesal dengan kepentingan politik yang berlaku di peringkat KPT sehingga menyekat suara mahasiswa,” katanya. - Getaran, 13 Disember 2021

Berita Berkaitan

1

Politik 3 minggu yang lalu

Anwar Masih 'Disanjung' Rakyat, Bukan Seperti Tun M dan Mukhriz

2

Semasa 4 minggu yang lalu

Ambil Serius Kesan Perubahan Iklim, Kaji Semula Dasar CCA Negara

3

Semasa 1 bulan yang lalu

AMK Beri Ruang, Tidak Mahu Berdemo Serang Kerajaan

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Jangan Berlengah, Segera Campur Tangan Kekang Manipulasi Harga Barang

Sorotan

1

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phnom Penh

2

Selepas Fries McD, Ayam Goreng KFC Pula 'Hilang' 

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Semasa 22 jam yang lalu

Kejadian Puting Beliung Tak Mustahil Berulang - Met Kedah

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 22 jam yang lalu

Kenyataan Pengarah Perhutanan Kelantan Mahu Alih Perhatian Isu Sebenar - Aktivis

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Kebenaran Perjalanan Umrah Legakan 10,000 Jemaah 'Tertangguh' – SAFTTA

oleh Mastura Malak

Semasa 1 hari yang lalu

Umrah Kembali Dibenarkan Mulai 8 Februari Ini

oleh Mastura Malak