Berita Terkini

5 jam yang lalu: Final Piala Malaysia: JDT dahului kedudukan 2-1 menerusi penyerang import Fernando Forestieri pada minit ke-59 9 jam yang lalu: PH Pahang sokong untuk bersama BN bentuk kerajaan negeri 9 jam yang lalu: Alumni PTD cadang kerajaan baharu gubal Akta Perkhidmatan Awam 9 jam yang lalu: Gerakan minta ahlinya fokus PRN tahun depan - Dominic Lau 13 jam yang lalu: Peringatan, tiada penjualan tiket di Stadium Nasional Bukit Jalil

IKUTI KAMI


PdPR Masih Relevan - Dr Anuar

Pendidikan Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 22 Sep 2021 8:13AM

PdPR yang dijalankan sejak COVID-19 melanda negara pada tahun lepas, telah mencetuskan perdebatan dan persoalan mengenai tahap keberkesanannya kepada pelajar. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) masih relevan walaupun tahap keberkesanan dalam kalangan murid dan pelajar sekolah adalah sederhana.

Pensyarah Fakulti Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia UKM, Dr Anuar Ahmad berkata, walaupun sesi bersemuka masih diakui sebagai kaedah pendidikan terbaik, namun PdPR wajar diteruskan bagi memastikan anak-anak tidak ketinggalan dalam pembelajaran, khususnya ketika ancaman COVID-19 masih bermaharajalela.

Menurut beliau, Kementerian Pendidikan (KPM) kelmarin mengumumkan bahawa 51.2 peratus murid berasa tertekan semasa pembelajaran di rumah, tetapi hakikatnya ia masih perlu diteruskan dengan melakukan penambah baikan pada aspek tertentu.

“Kita pandang serius dengan tekanan yang dihadapi murid tetapi dalam masa sama, pihak kementerian juga wajar mempelbagaikan kaedah pembelajaran seperti melalui program Didik TV yang disiarkan di televisyen,” katanya.

Mengulas lanjut Anuar berkata, sehingga kini masih ramai ibu bapa yang belum mempunyai kemudahan internet dan komputer riba walaupun sudah hampir 20 bulan berhadapan dengan pandemik COVID-19.

“Justeru, antara cara untuk mengurangkan tekanan serta memastikan anak-anak tidak terus tercicir dengan pembelajaran, adalah mempelbagaikan lagi siaran televisyen pendidikan,” tegasnya.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Dr Mohd Radzi Jidin kelmarin mengumumkan, tinjauan kementerian menunjukkan lebih separuh pelajar (responden) merasa tertekan kerana sistem PdPR.

Tinjauan antara bulan Mac dan Julai tahun lalu itu melibatkan 39,967 guru, 52,413 pelajar dan 59,624 ibu bapa.

"Dari jumlah ini, 51.2 peratus murid berasa tertekan semasa pembelajaran di rumah.

"Daripada kumpulan tersebut, 48.9 peratus murid menyatakan sebab tertekan adalah kerana interaksi yang terhad dengan guru, manakala 55.0 peratus murid lagi disebabkan disebabkan batasan komunikasi dengan rakan-rakan," katanya di Dewan Rakyat, ketika menjawab soalan bertulis Rubiah Wang (GPS - Kota Samarahan).

Mohd Radzi berkata, 53.4 peratus murid pula tertekan disebabkan kurang bimbingan dalam sesi pembelajaran. -  Getaran, 22 September 2021.

Sorotan

1

Piala Malaysia: Stadium Nasional Bertukar Lautan Merah-Biru, Merah-Kuning

2

Warkah Sebak Muhyiddin, ‘Saya Insan Biasa, Punya Rasa Kecewa Tapi Redha’

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

CUEPACS Minta Kekalkan Janji Kerajaan Lalu, Jangan ‘Pisang Berbuah 2 Kali’

oleh Fitri Nizam

Politik 1 hari yang lalu

Ahli MT Diberi Peluang Suarakan Pandangan Dalam Mesyuarat Khas, Rabu Lepas

Semasa 1 hari yang lalu

Selangor Peruntuk RM1 Juta Demi Perkukuh Semangat Perpaduan

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

DAP Disaran Minta Maaf Kepada Umat Islam, Orang Melayu, ‘Jika Enggan…’

oleh Susan Albert