Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pengawal keselamatan ditahan bantu siasatan lelaki dipukul hingga mati 1 jam yang lalu: Maybank perkenal ciri nyahaktif akses segera, tangani penipuan dalam talian 1 jam yang lalu: Sukan SEA: Erry, Hafiz taruhan pingat di Kemboja 1 jam yang lalu: India: Menteri Kesihatan Odisha maut ditembak 2 jam yang lalu: Kurang 10 peratus syarikat culas bayar SST, negara rugi hampir RM150 juta - Kastam

IKUTI KAMI


Dari Twitter Ke Meja Menteri, Pemilik Harap Angkasa Kembali Dibuka

Pemilik Angkasa Event Space, Mohd Zulhelmie Zullifan telah mengusulkan beberapa cadangan untuk memastikan tidak ada lagi pihak yang mengalami situasi penyitaan seperti ini di masa hadapan.

Muzik Dikemaskini 6 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Jul 2022 9:56PM

Mohd Zulhelmie (empat dari kiri) semasa pertemuan bersama Setiausaha Sulit Menteri Wilayah, Mohamed Nizham Abdullah Hamidi (lima dari kiri) - Gambar Twitter @elmielmo

oleh

Wafa Aula

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Perbincangan hangat penutupan ruang acara Angkasa Event Space dipandang serius apabila pemiliknya dan beberapa penggiat seni yang lain bertemu empat mata dengan wakil pihak berkuasa hari ini. 

Dalam pertemuan bersama Setiausaha Sulit Menteri Wilayah, Mohamed Nizham Abdullah Hamidi, beberapa isu telah dibangkitkan antaranya prosedur penyitaan serta jumlah pembayaran lesen hiburan yang tidak munasabah untuk ruang acara kecil. 

Pemilik Angkasa Event Space, Mohd Zulhelmie Zullifan atau Elmi telah mengusulkan beberapa cadangan untuk memastikan tidak ada lagi pihak yang mengalami situasi penyitaan seperti ini di masa hadapan.

“Dalam perbincangan tadi, sepatutnya pihak DBKL memberikan dua kali notis amaran dan bukannya terus menyita ruang acara kami. Namun, mungkin kerana ia prosedur baru, maka ia belum sepenuhnya dilaksanakan. 

“Kami juga menyerahkan surat pengecualian daripada membayar kompaun kepada mereka. Namun, ia bergantung juga kepada pihak berkuasa sama ada akan mengurangkan bayaran atau melepaskan kami daripada membayar sebarang kompaun. 

“Seterusnya, kami meminta agar lesen hiburan ini dikaji. Perlu ada kategori kerana jumlah sebesar itu wajar dipertimbangkan semula khususnya untuk seni yang bukan komersial seperti kami,” katanya ketika dihubungi Getaran. 

Menurut Elmi, pihak Kementerian Wilayah Persekutuan akan meneliti semula cadangan yang diberikan dan memanjangkan isu ini kepada pihak DBKL selewat-lewatnya minggu hadapan.

“Harapan kami semoga pihak DBKL memberi peluang dan kelonggaran memandangkan ini kesilapan pertama kami. Harga lesen juga semoga dipertimbangkan supaya komuniti seni kecil dapat mendapatkan lesen hiburan dengan betul dan murah. 

“Kebanyakan ruang acara hanya menggunakan lesen rakaman kerana jumlah lesen hiburan yang terlalu besar. Apa yang penting, semoga Angkasa dapat dibuka semula,”katanya menutup temu ramah.

Terdahulu, ruang acara Angkasa Event Space disita pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana tidak mempunyai permit dan lesen hiburan pada Ahad. - Getaran, 26 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 jam yang lalu

Gangguan Perkhidmatan LRT Ampang: DBKL Arah Henti Kerja Projek Menara SOHO

2

Semasa 2 minggu yang lalu

PM Bincang Naik Taraf Infrastruktur, Fasiliti Penjaja Di Kuala Lumpur

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Kontraktor Turap Jalan Waktu Puncak Di Bangsar Akan Dipanggil - DBKL

4

Semasa 2 bulan yang lalu

DBKL Siap Siaga Hadapi Kemungkinan Berlaku Banjir Kilat Pada Hari Pengundian

Sorotan

1

Orkid Hibrid Baharu Dinamakan Sempena PM Dan Isteri

2

Kerajaan Pulangkan Wang Berkaitan 1MDB Kepada Parti Politik, Syarikat Dan Individu

3

‘Lebih Ramai Akan Tinggalkan UMNO, Sertai Saya Masuk PKR’ - Zahidi

Disyorkan untuk anda

Filem & TV 6 jam yang lalu

Muncul Sebagai Juara Mingguan, Kontroversi Tak Jejas Konsentrasi  Fyna Jebat Di Pentas Famili Duo

oleh Helmi Anuar

Selebriti 49 minit yang lalu

Bella Astillah Dedah Aktres Jelita 'Berani Mati' Mengaku Suka Pada Suaminya

Menurut Bella, aktres berkenaan sering menghubungi suaminya sehingga tujuh lapan kali walaupun bukan ketika hari penggambaran.

oleh Helmi Anuar

Selebriti 4 jam yang lalu

Bukan Gimik Untuk Lariskan Album - Sissy Imann Nafi Sengaja Cetuskan Drama ‘Kecewa’

Peserta Famili Duo, Sissy Imann menyangkal dakwaan sesetengah pihak yang menuduhnya sengaja melakukan gimik 'kecewa' demi melariskan album terbarunya yang kini...

oleh Helmi Anuar

Selebriti 2 jam yang lalu

Harap Semua Bertenang, Nanti Kami Akan Uar-uarkan. Kami Janji – Ada Apa Zizan Razak Dengan Hawa Rizwana?

oleh Wartawan Hiburan Getaran