Berita Terkini

8 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 8 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 8 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 8 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 8 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Dari Twitter Ke Meja Menteri, Pemilik Harap Angkasa Kembali Dibuka

Pemilik Angkasa Event Space, Mohd Zulhelmie Zullifan telah mengusulkan beberapa cadangan untuk memastikan tidak ada lagi pihak yang mengalami situasi penyitaan seperti ini di masa hadapan.

Muzik Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 26 Jul 2022 9:56PM

Mohd Zulhelmie (empat dari kiri) semasa pertemuan bersama Setiausaha Sulit Menteri Wilayah, Mohamed Nizham Abdullah Hamidi (lima dari kiri) - Gambar Twitter @elmielmo

oleh

Wafa Aula

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Perbincangan hangat penutupan ruang acara Angkasa Event Space dipandang serius apabila pemiliknya dan beberapa penggiat seni yang lain bertemu empat mata dengan wakil pihak berkuasa hari ini. 

Dalam pertemuan bersama Setiausaha Sulit Menteri Wilayah, Mohamed Nizham Abdullah Hamidi, beberapa isu telah dibangkitkan antaranya prosedur penyitaan serta jumlah pembayaran lesen hiburan yang tidak munasabah untuk ruang acara kecil. 

Pemilik Angkasa Event Space, Mohd Zulhelmie Zullifan atau Elmi telah mengusulkan beberapa cadangan untuk memastikan tidak ada lagi pihak yang mengalami situasi penyitaan seperti ini di masa hadapan.

“Dalam perbincangan tadi, sepatutnya pihak DBKL memberikan dua kali notis amaran dan bukannya terus menyita ruang acara kami. Namun, mungkin kerana ia prosedur baru, maka ia belum sepenuhnya dilaksanakan. 

“Kami juga menyerahkan surat pengecualian daripada membayar kompaun kepada mereka. Namun, ia bergantung juga kepada pihak berkuasa sama ada akan mengurangkan bayaran atau melepaskan kami daripada membayar sebarang kompaun. 

“Seterusnya, kami meminta agar lesen hiburan ini dikaji. Perlu ada kategori kerana jumlah sebesar itu wajar dipertimbangkan semula khususnya untuk seni yang bukan komersial seperti kami,” katanya ketika dihubungi Getaran. 

Menurut Elmi, pihak Kementerian Wilayah Persekutuan akan meneliti semula cadangan yang diberikan dan memanjangkan isu ini kepada pihak DBKL selewat-lewatnya minggu hadapan.

“Harapan kami semoga pihak DBKL memberi peluang dan kelonggaran memandangkan ini kesilapan pertama kami. Harga lesen juga semoga dipertimbangkan supaya komuniti seni kecil dapat mendapatkan lesen hiburan dengan betul dan murah. 

“Kebanyakan ruang acara hanya menggunakan lesen rakaman kerana jumlah lesen hiburan yang terlalu besar. Apa yang penting, semoga Angkasa dapat dibuka semula,”katanya menutup temu ramah.

Terdahulu, ruang acara Angkasa Event Space disita pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana tidak mempunyai permit dan lesen hiburan pada Ahad. - Getaran, 26 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 22 jam yang lalu

Pemasangan Pagar Di Padang Merbok Diragui, ‘Harapkan Pagar, Pagar Halang Ragbi’

2

Selebriti 1 minggu yang lalu

“Tempat Boleh Tutup, Tapi Anak Seni Kita Akan Bangkit Lebih Lantang”- Sharifah Amani

3

Muzik 1 minggu yang lalu

“Bukan Nak Lari, Tapi Harga Lesen Biarlah Munasabah” - Angkasa

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Kebun-Kebun Bangsar Diselaras Di Bawah Projek Kebun Kejiranan Bandar LA21KL

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Budaya 1 hari yang lalu

MAG, Kenny Loh Bekerjasama Pulihara Warisan Baba Dan Nyonya Secara Mampan

Budaya 19 jam yang lalu

Sektor Kebudayaan Pamer Prestasi Positif - Timbalan Menteri Pelancongan

Budaya 1 hari yang lalu

RIUH NAU! Melaka Sasar 20,000 Pengunjung, Platform Bangkitkan Semula Industri Kreatif

Program RIUH yang sebelum ini hanya tertumpu di kawasan Lembah Klang, telah melebarkan sayap ke Ayer Hitam, Johor dan Kota Kinabalu, Sabah tahun ini.