Berita Terkini

17 minit yang lalu: TNB Melaka tebat pencawang elak dinaiki air ketika banjir 2 jam yang lalu: Turkiye, Indonesia, Malaysia antara 20 pengeksport ekonomi halal terbaik 2 jam yang lalu: JPS keluar notis kesiapsiagaan banjir kilat di 3 negeri di Pulau Pinang, Perak dan Johor 2 jam yang lalu: Komponen sistem PIES disambar petir punca gangguan LRT Kelana Jaya 2 jam yang lalu: Dua lelaki termasuk warga emas cedera selepas tabung NGV meletup di Johor

IKUTI KAMI


Risiko Kemelesetan Ekonomi Dunia Meningkat - Ketua Bank Dunia, IMF

Luar Negara Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 11 Oct 2022 7:58PM

IMF - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

ANKARA - Ketua Bank Dunia dan IMF pada Isnin berkata risiko kemelesetan dalam ekonomi global semakin meningkat berikutan kenaikan kadar faedah serta ekonomi yang perlahan di seluruh dunia, lapor Anadolu.

“Sejak tiga tahun ini, kita menempuh kehidupan penuh kejadian yang tidak pernah tergambar dan ia memberi akibat buruk yang amat ketara,” kata Pengarah Urusan IMF Kristalina Georgieva, memetik wabak coronavirus, pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, dan bencana iklim.

Beliau berkata ekonomi global telah beralih daripada persekitaran inflasi dan kadar faedah rendah kepada dunia yang "lebih terdedah dan rapuh."

"Kami mengira bahawa kira-kira satu pertiga daripada ekonomi dunia akan mencatat pertumbuhan negatif untuk sekurang-kurangnya dua suku berturut-turut pada tahun ini dan tahun depan," katanya sambil menegaskan bahawa sekitar US$4 trilion akan hilang menjelang 2026 disebabkan oleh kelembapan ekonomi global – hampir bersamaan dengan KDNK Jerman.

"Inflasi pula sangat tinggi bagi mengetatkan kedudukan kewangan yang meningkat dengan cepat daripada jangkaan asal,” kata Georgieva pada mesyuarat tahunan Bank Dunia-IMF di Washington .

Ketua IMF itu berkata China bergelut dengan gangguan COVID-19 dan turun naik pasaran perumahan yang turut mengheret ekonomi global manakala kadar faedah tinggi telah "mula terkesan" di AS.

Presiden Bank Dunia, David Malpass berkata dunia juga berhadapan risiko kemelesetan ekonomi tahun depan manakala ekonomi maju juga semakin perlahan.

"Penurunan nilai mata wang bermakna paras hutang bagi negara membangun semakin membebankan. Kenaikan kadar faedah mewujudkan beban tambahan. Inflasi masih merupakan masalah utama bagi semua orang terutama bagi golongan miskin," katanya.

Bank Dunia itu menganggarkan pandemik COVID-19 mengheret kira-kira 70 juta orang ke kancah kemiskinan tegar pada 2020, peningkatan terbesar dalam tempoh setahun sejak pemantauan kemiskinan global bermula pada 1990 manakala dianggarkan 719 juta orang lagi hidup dengan pendapatan kurang daripada US$2.15 sehari menjelang akhir 2020, menurut laporan yang dikeluarkan Rabu lalu.

"Ekonomi maju mengambil banyak modal dunia... (menerusi) pinjaman besar oleh syarikat besar, manakala bank pusat pula hanya membeli  bon negara yang sangat maju. Ini memberi tekanan kepada pembangunan dari sisi makro," kata Malpass.

Ketua Bank Dunia itu berkata antara isu utama ekonomi global kini adalah bagaimana untuk meningkatkan pengeluaran dan pertumbuhan lebih tinggi.

"Ini patut dimulakan oleh ekonomi maju. Mereka mempunyai lebih banyak modal dan keupayaan untuk mengaplikasikannya dalam pelbagai sektor. Itu akan membantu menangani inflasi," katanya.

Malpass berkata jika ada "usaha bersepadu" untuk memacu dasar pertumbuhan ekonomi ke hadapan, terutama yang menambah baik bahagian penawaran, maka ini akan dapat segera menangani beberapa kebimbangan mengenai jangkaan inflasi.

Ekonomi maju perlu memikirkan semula mengenai aliran modal, katanya.

"Sangat sukar untuk memikirkan persekitaran pertumbuhan dunia di mana sekumpulan kecil negara tertentu mempunyai jumlah hutang tanpa had yang boleh dikeluarkan semasa krisis kerana apabila kerajaan berbuat demikian, ia mengeluarkan modal yang ada," katanya.

Georgieva berkata dunia tidak mampu menangani inflasi secara bersendirian dan jika bergabung tenaga dan bertindak bersama boleh mengurangkan kesan negatif yang menanti pada 2023.

"Kesan inflasi adalah buruk, begitu juga dengan kemelesetan...Satu bidang kita boleh memilih untuk bergabung tenaga mengumpul lebih banyak modal menangani kesan iklim dalam pasaran baharu dan pasaran pesat membangun," katanya.

Ketua IMF itu berkata walaupun komuniti global membelanjakan kira-kira US$30 bilion untuk penyesuaian dan mitigasi iklim, keperluan sebenarnya adalah sebanyak US$3-6 trilion.

"Sekiranya pasaran baharu dan pasaran pesat membangun tidak menurunkan trajektori pelepasan mereka, ia tidak memberi kesan kepada pencapaian negara maju. Ini kerana pertumbuhan semakin berkembang di negara pesat membangun,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 7 bulan yang lalu

Bank Dunia Unjur Ekonomi Malaysia Tumbuh 5.5 Peratus Pada 2022

2

Ekonomi 8 bulan yang lalu

Malaysia Perlu Laksana Transformasi Ekonomi Struktur Asas - Bank Dunia

3

Ekonomi 1 tahun yang lalu

Bank Dunia Turunkan Kadar Pertumbuhan KDNK Malaysia Kepada 4.5 Peratus

4

Ekonomi 1 tahun yang lalu

Penting Bagi Kerajaan Ada Hala Tuju Ke Hadapan Yang Jelas - Mustapa

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Miliki Dadah Di Perairan Negara, 4 Warga Asing Ditahan 

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

Hentikan Budaya Menuduh, Jadi Pembangkang 'Versi Baharu'

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

4 Ejen Bookie Pertaruhan Piala Dunia Ditahan

oleh Fitri Nizam

Politik 1 hari yang lalu

Tindakan Wan Rosdy Tak Lemahkan Semangat PAS Pahang, Azam Bangkit PRU-16

oleh Aiman Sadiq