Berita Terkini

3 jam yang lalu: 55 sekolah luar bandar di Kedah dilengkapi kemudahan gentian optik 'Point of Presence' (PoP) 3 jam yang lalu: Lapangan Terbang Antarabangsa Senai terima penerbangan pertama dari China 3 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus Rang Undang-Undang berkaitan kesalahan menghendap 3 jam yang lalu: TPM Ahmad Zahid sahkan Sulaiman Md Ali meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka 3 jam yang lalu: Ahmad Zahid akan menghadap TYT Negeri Melaka untuk persembah nama calon Ketua Menteri baharu

IKUTI KAMI


Bank Dunia Unjur Ekonomi Malaysia Tumbuh 4.0 Peratus Tahun Ini

Ekonomi · Diterbitkan pada 03 Feb 2023 1:41PM

Ekonomi Malaysia diunjur tumbuh lebih sederhana pada 4.0 peratus tahun ini, kata Bank Dunia - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ekonomi Malaysia diunjur tumbuh lebih sederhana pada 4.0 peratus tahun ini yang menyaksikan perbelanjaan sektor swasta dijangka menjadi pemacu utama dalam persekitaraan permintaan luar yang perlahan, kata Bank Dunia.

Penggunaan swasta pula dijangka berkembang pada kadar lebih perlahan namun masih kukuh iaitu 6.7 peratus pada 2023, disokong oleh peningkatan berterusan keadaan pasaran buruh yang lebih baik serta bantuan pendapatan isi rumah daripada kerajaan.

“Pembentukan modal tetap kasar (PMTK) diunjur meningkat 4.2 peratus pada 2023 (anggaran 2022: 5.3 peratus) yang memaparkan aliran pelaburan modal berterusan dalam sektor swasta serta awam,” kata Bank Dunia dalam laporan Tinjauan Ekonomi Malaysia terkini bertajuk 'Memperluas Sempadan Digital Malaysia' yang dikeluarkan hari ini.

Laporan itu berkata perbelanjaan modal sektor swasta akan terus dipacu oleh pelaburan berterusan serta baharu selama beberapa tahun dalam sektor pembuatan serta perkhidmatan yang berintensifkan teknologi.

“Perbelanjaan modal oleh kerajaan pula dijangka menumpukan terutamanya dalam penambahbaikan infrastruktur dan kemudahan awam termasuk Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), Transit Aliran Ringan 3 (LRT3), Transit Aliran Massa (MRT) 3, Sistem Transit Rapid Johor Bahru-Singapura (RTS Link), Fasa 2 Sarawak-Sabah Link Road dan Lebuh Raya Trans Borneo," katanya.

Selain itu, susulan persekitaran global yang kurang menyokong, Bank Dunia mengunjurkan pertumbuhan perdagangan akan menyederhana pada 2023 dengan prospek pertumbuhan eksport Malaysia lebih perlahan kepada 2.2 peratus tahun ini yang seiring dengan unjuran pertumbuhan global dan momentum perdagangan antarabangsa yang perlahan.

Pada masa sama, pertumbuhan import juga dijangka menyederhana kepada 2.1 peratus pada 2023 (berbanding 15.3 peratus mengikut anggaran 2022) dan memaparkan pertumbuhan lebih perlahan di peringkat penggunaan, pertengahan serta barangan modal.

Di peringkat global, laporan berkenaan mengunjurkan pertumbuhan merosot ketara kepada 1.7 peratus bagi tahun ini daripada unjuran 2.9 peratus pada 2022 yang mencerminkan langkah memperketat dasar, keadaan kewangan yang kian buruk serta impak berterusan daripada konflik Rusia-Ukraine.

“Bagi negara atau ekonomi lebih maju, pertumbuhannya juga dijangka menyederhana kepada 0.5 peratus (anggaran 2022: 2.5 peratus) ketika bank-bank pusat terus mengetatkan dasar monetari bagi membendung inflasi.

“Di rantau Asia Timur dan Pasifik misalnya, pertumbuhan diunjur mengukuh kepada 4.3 peratus pada 2023 (2022: 3.2 peratus) susulan langkah kelonggaran sekatan berkaitan pandemik yang meningkatkan aktiviti di China,” katanya.

Bank Dunia berkata kecuali China, pertumbuhan dijangka lebih sederhana kepada 4.7 peratus pada 2023-2024 berikutan pemulihan berterusan permintaan domestik dan pelancongan yang dapat mengimbangi penyusutan pertumbuhan eksport barangan. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 8 jam yang lalu

Ekonomi Malaysia Diunjur Tumbuh Sederhana 4-5 Peratus Pada 2023 - BNM

2

Sukan 16 jam yang lalu

Malaysia Benam Hong Kong 2-0, Tutup Siri Aksi Persahabatan Dengan Bergaya

3

Semasa 2 hari yang lalu

Malaysia, Kemboja Tingkatkan Kerjasama Dalam Pelbagai Sektor

4

Semasa 2 hari yang lalu

Lawatan PM Ke Arab Saudi Erat Hubungan Antarabangsa, Perdagangan Dan Aktiviti Islam

Sorotan

1

Ahmad Zahid Sahkan Sulaiman Letak Jawatan Ketua Menteri Melaka

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 8 jam yang lalu

Ekonomi Malaysia Diunjur Tumbuh Sederhana 4-5 Peratus Pada 2023 - BNM

Ekonomi 1 hari yang lalu

Lewat Buka Semula Sempadan Faktor Malaysia Di Tangga Ke-32 Ranking Daya Saing Dunia IMD 2022

Ekonomi 1 hari yang lalu

Bursa Securities Nyahsenarai Scomi, Tolak Permohonan Lanjut Pelan Regularisasi