Berita Terkini

11 jam yang lalu: Malaysia kecam penindasan berterusan Israel ke atas warga Palestin 11 jam yang lalu: Perincian kos Stadium Shah Alam dibuat pada hujung Feb atau Mac - MB Selangor 11 jam yang lalu: Sarawak catat hasil RM11.9 bilion bagi 2022 - Abang Johari 11 jam yang lalu: Thaipusam: Dua juta pengunjung dijangka banjiri Batu Caves, jalan ditutup 11 jam yang lalu: Cerun runtuh: Jalan Persiaran Senawang 3 ditutup sementara - JKR

IKUTI KAMI


PBT Memerlukan Kepimpinan Yang Betul

Kolum Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Jan 2023 8:00PM

Keluhan PIBG boleh dihimpunkan menjadi buku, menunjukkan bagaimana mereka sentiasa diabaikan untuk kenaikan pangkat, manakala PTD secara berat sebelah diberikan jawatan lebih tinggi. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Estet ketiga mana-mana kerajaan adalah pihak berkuasa tempatan (PBT).

PBT berperanan sebagai wajah kerajaan dalam menangani isu harian dan rakyat. Ia memerlukan orang terbaik dan tepat untuk menjalankan tugas serta fungsi mereka secara profesional.

Pengeluaran lesen untuk pengiklanan, penjualan minuman keras dan menjalankan perniagaan; pengurusan gerai penjaja dan pelupusan sisa yang betul; penyelenggaraan taman permainan dan perhentian bas, lampu jalan dan lampu isyarat, isu longkang serta pemotongan rumput, ini hanyalah beberapa daripada pelbagai isu berkaitan rakyat yang terletak di bawah jagaan dan kawalan PBT atau majlis bandaran.

Pengeluaran lesen untuk pengiklanan, penjualan minuman keras dan menjalankan perniagaan antara yang terletak di bawah jagaan dan kawalan PBT. - Gambar oleh Azim Rahman
Pengeluaran lesen untuk pengiklanan, penjualan minuman keras dan menjalankan perniagaan antara yang terletak di bawah jagaan dan kawalan PBT. - Gambar oleh Azim Rahman

Penyeliaan sektor ini bergantung pada tahap dedikasi serta tanggungjawab PBT dan ini hanya boleh ditentukan berdasarkan prestasi pasukan mereka serta maklum balas kepuasan daripada rakyat. Prestasi mana-mana organisasi adalah berdasarkan pada keberkesanan kakitangan, pemimpin atau ketua eksekutifnya. Peraturan sedemikian juga terpakai kepada PBT dan majlis perbandaran.

Datuk Bandar PBT mestilah seorang individu yang memberi fokus dalam merapatkan jurang antara rakyat dan kerajaan. Dengan Datuk Bandar yang prihatin, responsif, boleh dipercayai dan teliti, PBT seharusnya tidak menghadapi masalah untuk menyelesaikan isu secara baik serta pantas.

Terdapat dua jenis pegawai dalam perkhidmatan awam. Seorang Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) dan seorang lagi Pegawai Tadbir Awam (PIBG). Sejumlah 90 peratus daripada semua ketua jabatan perkhidmatan awam, ketua setiausaha kementerian dan ketua pengarah adalah PTD.

Kerajaan Selangor menaikkan empat pegawai PTD ke pelbagai jabatannya. Ini tidak disambut dengan penuh semangat dalam kalangan persaudaraan PIBG.

Keluhan PIBG boleh dihimpunkan menjadi buku, menunjukkan bagaimana mereka sentiasa diabaikan untuk kenaikan pangkat, manakala PTD secara berat sebelah diberikan jawatan lebih tinggi.

Seorang pegawai mengulas: “…Ini adalah kartel yang menyebabkan banyak kesakitan…” untuk PIBG.

Ini adalah amalan yang berterusan sejak Tanah Melayu wujud, sekali gus memberi manfaat dan faedah premium kepada PTD dan langsung mengabaikan PIBG.

Pada masa sama, kenaikan pangkat dalaman PIBG ke jawatan Timbalan Datuk Bandar MBPJ baru-baru ini, tidak diterima baik oleh segmen tertentu PTD. - Gambar Bernama
Pada masa sama, kenaikan pangkat dalaman PIBG ke jawatan Timbalan Datuk Bandar MBPJ baru-baru ini, tidak diterima baik oleh segmen tertentu PTD. - Gambar Bernama

Pada masa sama, kenaikan pangkat dalaman PIBG ke jawatan Timbalan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) baru-baru ini, tidak diterima baik oleh segmen tertentu PTD kerana dikhuatiri akan menjejaskan jawatan pegawai PTD semasa dan kenaikan pangkat pada masa hadapan.

Untuk mengatasi masalah ini, terdapat juga pengabaian peluang kenaikan pangkat untuk kakitangan PBT selama bertahun-tahun.

Ada yang kekal dalam gred atau tahap yang sama selama lima belas tahun tanpa sebarang kenaikan pangkat atau peningkatan dalam apa cara sekali pun.

Keperluan utama ketua majlis tempatan atau datuk bandar adalah, beliau mestilah seorang pegawai kerajaan yang berkelayakan dan boleh memikul serta mengurus tanggungjawab dan tugas diperlukan jawatan tersebut.

Peranan beliau adalah untuk melihat pengurusan bandar seperti pembangunan, penyelenggaraan dan perancangan yang lebih baik selaras dengan wawasan negeri.

Pada pendapat saya, golongan profesional dengan pengalaman bertahun-tahun dalam bidang teknikal dan pengurusan, adalah lebih baik untuk menduduki jawatan itu kerana pembangunan di mana-mana kawasan memerlukan seseorang yang juga mempunyai pengetahuan latar belakang teknikal mantap.

Dianggarkan terdapat 155 majlis tempatan di Malaysia dan dipercayai hanya kurang daripada 10 peratus individu dilantik adalah PIBG. Adalah tidak adil untuk mengatakan bahawa tiada seorang pun daripada mereka yang setanding untuk kenaikan pangkat, memandangkan ramai yang berusaha keras untuk melaksanakan tugas mereka dengan sebaik mungkin.

Sebagai contoh, dalam lebih 50 tahun kewujudan MBPJ, tiada seorang pun pegawai dalaman yang pernah dilantik sebagai datuk bandar. Seandainya ada yang menyebut tentang kekurangan keupayaan kakitangan untuk memegang jawatan ini, saya amat berbeza pendapat kerana saya pernah bekerja dengan pengarah MBPJ yang begitu berdedikasi dan saya amat menyanjungi mereka.

Pengarah dan kakitangan mereka sentiasa bersedia untuk mendekati aktivis persatuan penduduk seperti saya dengan teliti dan menghulurkan bantuan.

Mereka menjalankan tugas dengan baik, malah ada yang sanggup bekerja lebih masa dan pada hujung minggu juga, semata-mata untuk menjaga kepentingan rakyat.

Amat hairan mengapa usaha mereka ‘dibutakan’ dan ganjaran diberikan secara berat sebelah kepada pihak tidak layak.

Terpulang kepada negeri masing-masing hendak lantik sebagai Datuk Bandar. Sebagai contoh, datuk bandar pertama dan kedua Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), masing-masing ialah daripada latar belakang politik.

Seorang lagi Datuk Bandar MBSA dilantik daripada Direktorat Perancangan Negeri Selangor. Jelas, pelantikan itu tidak diwajibkan hanya daripada PTD.

Datuk Bandar Pulau Pinang sekarang iaitu Seberang Prai, Klang dan Sepang, masing-masing sebagai contoh, adalah ahli PIBG dan sebenarnya melakukan tugas yang hebat. - Gambar Bernama
Datuk Bandar Pulau Pinang sekarang iaitu Seberang Prai, Klang dan Sepang, masing-masing sebagai contoh, adalah ahli PIBG dan sebenarnya melakukan tugas yang hebat. - Gambar Bernama

Datuk Bandar Pulau Pinang sekarang iaitu Seberang Prai, Klang dan Sepang, masing-masing sebagai contoh, adalah ahli PIBG dan sebenarnya melakukan tugas yang hebat, di samping turut mewakili majlis masing-masing dalam forum antarabangsa serta menyampaikan perkhidmatan terbaik kepada pemegang taruh.

Inilah jenis pemimpin dimahukan rakyat, individu yang cekap dan berbakti sepenuhnya dan bukan orang asing dari mana-mana sektor sahaja.

PBT adalah sebuah pihak yang khusus dan berorientasikan perkhidmatan serta tidak memerlukan ‘paper pusher’ semata-mata.

Kerajaan mesti meneliti dan memastikan pelantikan datuk bandar dan pengarah berlaku adil, berbanding menawarkan jawatan atau kerusi kepada PTD yang tidak layak.

Latihan kenaikan pangkat mestilah berdasarkan watak, pengalaman dan kelayakan mereka.

Sekiranya kerajaan memberi perhatian lebih dan segera kepada estet ketiga dan mewujudkan keadilan lebih besar, saksama dan menerapkan perundangan lebih tinggi, PBT sudah tentu akan melakukan tugas lebih besar dalam kejuruteraan projek lebih besar, yang lebih mampan kepada alam sekitar.

Saya mengesyorkan supaya satu suruhanjaya dibentuk dengan tanggungjawab utamanya untuk melihat permasalahan PBT bagi memberikan ketelusan dan keyakinan yang lebih besar kepada penjawat awam yang dilihat menjadi mangsa ini.

Promosi dalaman mesti diberikan untuk membolehkan kesinambungan dan kemampanan aktiviti dan program PBT yang lebih besar. Tiada siapa yang boleh mengabaikan kepentingan PBT kerana mereka boleh membina atau menghancurkan sebuah negara. – The Vibes, 19 Januari 2023

Penulis adalah suara utama dalam reformasi kerajaan tempatan dan penerima beberapa anugerah persatuan penduduk

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 minggu yang lalu

Penggunaan Pelitup Muka Mampu Tingkat Keyakinan Pelanggan, Tambah Baik Tahap Kebersihan F&B

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Bomba Dirikan PKH Di Lokasi Kritikal Banjir Selangor, Percepat Misi Menyelamat

3

Semasa 4 bulan yang lalu

Terima Suapan, Seorang Lagi Bekas YDP PBT Didakwa Hari Ini

4

Semasa 5 bulan yang lalu

JAKIM Perlu Permudah Peniaga Kecil Peroleh Sijil Halal

Sorotan

1

LHDN Dapat Penghakiman Terus Saman Cukai RM1.8 Bilion Terhadap Bapa Jho Low

2

Malaysia Kecam Penindasan Berterusan Israel Ke Atas Warga Palestin

3

Penganalisis Politik Terkenal Dilantik Ketua Pengarah J-KOM, 'Saya Terima Tanggungjawab…'