Berita Terkini

41 minit yang lalu: Sukan SEA: Malaysia pungut keseluruhan 39 emas, 45 perak dan 89 gangsa 43 minit yang lalu: Pembantu khas wakil rakyat maut, basikal terbabas di Cameron Highlands 1 jam yang lalu: Khairy dilantik salah seorang naib presiden Perhimpunan Kesihatan Dunia ke-75 1 jam yang lalu: Kerajaan pusat salur RM15 juta untuk Johor - MB 1 jam yang lalu: Kenaikan tambang: Syarikat perkhidmatan e-hailing dipanggil beri penjelasan - Wee

IKUTI KAMI


Meriah Dan Gembira, Marhaban Ya Ramadan : Bahagian 2

Minggu lalu, kolumnis kami, Wirda Adnan bercerita tentang puasa dan kenangan. Minggu ini, beliau bercerita tentang sahur dan manfaat berpuasa pula. Teruskan membaca.

Kolum Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 16 Apr 2022 4:31PM

Gambar Hiasan, Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Bahagian pertama tulisan ini boleh dibaca di sini.

****

Bersahur, satu lagi kenangan yang indah, tidak ada istilah tidak mahu bangun sahur, selagi tidak bangun selagi itu mak bising. (Jangan biarkan apak bertempik).  Dan amalan bersahur adalah sunnah, ia amat digalakkan. 

Ia pemisah (perbezaan) di antara puasa kita dengan puasa ahli kitab adalah bersahur. Nabi SAW bersabda, “Bersahurlah kerana di dalam sahur itu ada berkat. Jangan meninggalkan sahur walaupun hanya seteguk air, sesungguhnya Allah memberi rahmat dan para malaikat mendoakan ke atas yang bersahur.” 

Bagi keluarga saya kini, jangan tidak bersahur, si mak ini macam mak saya dulu juga tidak habis mengetuk pintu bilik. 

Pernah mak menyiram air ke muka saya masa kecil kerana tak bangun-bangun. Nasib anak saya tidak diperlakukan begitu.

Menyebut amalan bersahur ramai yang memilih tidak bersahur. Bila mak ayah tidak rajin berbuat demikian bagaimana nak melatih anak-anak berpuasa? 

Anak lima enam tahun khasnya wajib dilatih. Waktu kecil inilah si anak perlahan-lahan menahan lapar sehingga sampai mereka mampu berpuasa sehari suntuk. Mahu tidak mahu si ibu dan ayah perlu berkorban waktu tidur mereka bagi menggalakkan anak makan sahur. 

Saya sedih melihat ada budak-budak darjah lima, darjah enam belum boleh berpuasa. Tingkatan satu dan sehingga tingkatan tiga juga tidak berpuasa. Ditanya, alasan mereka, “Mak kata nanti besar berpuasalah.” 

Gambar Hiasan, Unsplash
Gambar Hiasan, Unsplash

Ditanya mengenai bersahur, senak perut ada yang tidak tahu apa itu bersahur, kerana tidak pernah melihat mak ayah berbuat demikian dan akibat daripada kelalaian ibu bapa melatih anak, bila anak masuk ke sekolah menengah, malah sampai bekerja, masih tidak berpuasa, sebab tidak dilatih daripada kecil. Sedih. 

Saya teringat ketika menyambung pengajian di KL. Teman sekelas bertanya saya bagaimana berniat puasa. Umur 18 tahun tidak tahu niat puasa? Kehairanan, saya tanya, “Tapi I tak nampak pula you makan, you puasa?” “I tidak makan di sekolah, tak baiklah kalau kawan budak Melayu nampak I makan. I teringin nak puasa tapi tidak tahu niatnya.” 

Astagfirullah. Saya sempat mencungkil rahsianya. Meleleh air matanya memberitahu, mak ayah serta adik-beradiknya tidak pernah berpuasa, tetapi katanya tiba Raya, rumah mereka meriah.

Sabda Rasulullah, diriwayatkan oleh ibnu Sunni dan Abu Nu’aim, “Berpuasalah maka kamu akan sihat.”

Tahukah anda mengapa Allah memfardukan ibadah puasa? Kerana terlalu banyak faedah dan manfaat yang tersendiri. Di dalam agama lain pun ada disuruh penganutnya agar berpuasa, cuma caranya sahaja yang berlainan dengan apa yang disyariatkan di dalam Islam. 

Terdapat beberapa kajian sains dan ilmu moden berkenaan kelebihan puasa. 

Pada 1994, Kongres Antarabangsa berhubung Kesihatan dan Puasa yang diadakan di Casablanca membentangkan kertas kerja daripada penyelidik-penyelidik Islam dan bukan Islam. 

Kajian mendapati amalan berpuasa pada bulan Ramadan mempunyai kesan fisiologi dan psikologi secara tidak langsung. 

Kesan fisiologi ini termasuk merendahkan paras gula dalam darah, kolesterol dan tekanan darah sistolik. Dengan berpuasa juga, ianya dapat memberi ketenangan dan kedamaian pada minda, dipercayai ia berkaitan dengan paras gula dalam darah yang semakin stabil. 

Semasa berpuasa kita juga digalakkan memperbanyakkan amalan membaca Al-Quran. Ia bukan sahaja memberi ketenangan kepada minda dan jiwa, malah dapat meningkatkan keupayaan memori. 

Gambar Hiasan, Sairien Nafis
Gambar Hiasan, Sairien Nafis

Dr. Alan Cott, seorang pakar perubatan Amerika Syarikat melaporkan penyelidikan psikologi membuktikan bahawa puasa mempengaruhi darjah kecerdasan seseorang. Ujian dilakukan terhadap sekumpulan orang yang rajin berpuasa dan sekumpulan orang yang tidak berpuasa. 

Hasil keputusan menunjukkan bahawa orang yang rajin berpuasa memperolehi skor (markah) yang jauh lebih tinggi dalam ujian berbanding dengan orang yang tidak berpuasa. 

Ketika perut dan usus melakukan proses pencernaan, otak tidak dapat berfungsi dengan baik. Ini kerana tenaga dan pengaliran darah tertumpu pada kerja-kerja penghadaman makanan. 

Sebab itulah apabila kita makan sampai terlalu kenyang, otak kita akan menjadi lemah untuk berfikir dan mengantuk. 

Ketika berpuasa, tenaga dan pengaliran darah tertumpu kepada otak. Ini menjadikan otak dapat bekerja dengan lancar dan memberi peluang melaksanakan aktiviti-aktiviti yang menggunakan mental dan fizikal dengan berkesan. 

Gambar Hiasan, Unsplash
Gambar Hiasan, Unsplash

Ketika berpuasa, perut akan mengeluarkan bahan-bahan buangan berbahaya yang disingkirkan melalui proses detoksifikasi.

Amalan makan secara berlebihan, diet yang tidak seimbang dengan kuantiti karbohidrat yang tinggi dan makanan berlemak, semasa berbuka boleh menyumbang banyak masalah kesihatan.

Ini termasuklah hiperglisemia, pertambahan berat badan dan rasa tidak selesa pada perut.

Para penyelidik ilmu perubatan sudah membuktikan bahawa puasa dapat membuang toksik serta racun-racun dari badan dan secara tidak langsung dapat meningkatkan sistem imunisasi tubuh dalam melawan penyakit. 

“Puasa adalah seperti tongkat ajaib yang dapat menyembuhkan penyakit yang membabitkan perut,” kata Dr. Mac Fadon, pakar dari Amerika. Beliau berjaya mengubati pesakit-pesakitnya dengan meminta mereka berpuasa sebagai alternatif kepada ubatan moden. 

Dari aspek psikologi, manusia terdiri daripada empat komponen utama iaitu fizikal, emosi, kognitif dan spiritual. Berdasarkan komponen itu, puasa diharapkan dapat melatih fizikal, emosi, kognitif dan spiritual untuk melakukan transformasi ke arah kebaikan dituntut Islam. 

Ramadan juga mendidik diri menghayati konsep hablun min Allah (hubungan dengan Allah) dan konsep hablun minan nas (hubungan sesama manusia). 

Hubungan itu terserlah dalam ibadah dan akhlak yang dilakukan sepanjang Ramadan dan diharap diteruskan selagi bernyawa. - Getaran, 16 April 2022

Isu Pada

Evolusi Pendidikan Islam

16 Apr 2022

Berita Berkaitan

1

Selera 1 jam yang lalu

Amalkan Snek Bijak Untuk Tubuh Badan Sihat Bertenaga

2

TARA 20 jam yang lalu

Telatah Di Balik Kekecohan Raya Mengejut Tahun Ini

3

Semasa 3 hari yang lalu

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

4

Semasa 6 hari yang lalu

Malaysia Mohon 5,000 Tambahan Kuota Haji

Sorotan

1

Menang Beregu Campuran, Tang Jie-Yen Wei Tamatkan Kemarau 23 Tahun Negara

2

Transmisi Jangkitan Cacar Monyet Sesama Manusia Lemah, Risiko Tinggi Untuk Kanak-Kanak

3

Hikmah Di Balik Mengurus, Mengemas Dan Membuat Kerja Rumah

Disyorkan untuk anda

Kolum 1 hari yang lalu

Kemaafan Itu Yang Aku Pinta - Bahagian 1

oleh Wirda Adnan